yle.fi

Ohitusongelma

- eli miten kohdata toinen koira niin, että se olisi kaikille osapuolille sujuvaa.

Omistajan pitää olla koiran näkökulmasta mielenkiintoisempi kuin ympäristön. Koiran kanssa pitää rakentaa toimiva vuorovaikutus mutta sen harjoittelu ei tapahdu lenkillä vaan rauhallisessa ympäristössä leikin keinoin. Varaa lenkille mukaan makupaloja, joilla pidät koiran kiinnostusta yllä. Hyvä lenkkeilytalutin on tarpeeksi pitkä ja vahva.

Ennen lenkille lähtöä harjoittele kontaktin ottamista kotipihalla. Kävele rauhallisesti talutin löysällä ja palkkaa koira jokaisesta katsekontaktista. Aina kun koira vetää hihnan kireälle, löysää vasta sitten kun koira katsoo sinuun. Lenkkeile aluksi paikoissa, joissa ei ole tosia koiria, harjoittele sujuvaa kulkemista ja koiran palkkaamista.

Kun kontaktin ottaminen onnistuu, harjoittele toisen koiran kohtaamista mieluiten tutun koiran kanssa. Anna koiran katsella lajitoveriaan välimatkan päästä ja palkkaa samanaikaisesti.

Siirry harjoittelemaan koiran kohtaamista. Keskity omaan koiraasi ja palkkaa ohitushetkellä. Päätä etukäteen mitä haluat koirasi tekevän kohtaamishetkellä, istutatko vai kävelytätkö ohi. Pysy aina itse rauhallisena sillä koira reagoi omistajan käyttäytymiseen. Ota aluksi paljon tilaa ohitukseen. Molemmat koiran omistajat pysyvät omalla puolella katuaan.

Etene harjoittelussa lyhyempään välimatkaan. Pidä koirat ohitushetkellä ulkoreunalla ja pidä talutin löysällä. Muista aina palkata koira

jos pysähdyt juttelemaan toisen koiran omistajan kanssa, pidä juttutuokio lyhyenä ja koiralle mukavana. Koirien väliin pitää jättää tarpeeksi tilaa ja omistajien on varmistettava, ettei koirat pääsee liikkeelle.

Älä koskaan päästä koiraasi toisen luokse takaapäin. Opettele koirien elekieltä ja ennakoi tilanteet. Kysy aina vieraan koiran omistajalta haluaako hän toisen koiran tulevan lähelle.
Apuvälineet antavat hyvää tilapäistä harjoitusapua mutta eivät ole itsetarkoitus.

Kuonopantaa käytettäessä muista lyhyt talutin ettei koira vedä täydestä vauhdista niskojaan nurin.

Lähetä linkki

Esitysaika

Ohjelma esitettiin kevät-kesä 2009

Hienosti hihnassa Areenassa

YLE Areena

Hienosti hihnassa jaksot ovat nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan