Ke 05.12.2007 @ 17:17admin

Ensimmäisten päivien palautteesta

Olemme nyt parin päivän ajan käyneet aktiivisesti läpi yle.fi-uudistuksesta meille tulleita palautteita. Aivan kaikkiin palautteisiin emme ole vielä ehtineet vastata, mutta kaikki on kyllä luettu.
 
Vanhat tutut sisällöt on ainakin vähäisen palautteen (ja kävijämäärien) perusteella löydetty hyvin. Jos katsomme vastaanotettujen palautteiden määrää, on ehdottomasti suurin osa käsitellyt joko ohjelmaopasta tai etusivun värimaailmaa.
 
Ohjelmaoppaasta
Ohjelmaoppaan uudistamisessa mentiin monien palautteen perusteella taaksepäin, ja näin jälkikäteen voi todeta, että metsään meni. Uudessa oppaassa ei ollut kaikkia vanhan oppaan toiminnallisuuksia.
 
Koska emme pystyneet päivittämään uusia oppaita heti toivottuun tasoon, päätimme ottaa vanhan ohjelmaoppaan rinnakkaiskäyttöön siihen saakka, kunnes saamme uudet TV- ja radio-oppaat parempaan kuosiin.
 
Etusivusta ja sen väreistä
Etusivun oranssi väri ja hyvin paljon aiemmasta muutenkin muuttunut ulkoasu on myös herättänyt käyttäjämme, aivan kuten jo aavistelimme etukäteistestausten perusteella. Mutta toisin kuin ohjelmaoppaan kohdalla, niin etusivun väritys ei ole saanut pelkästään haukkuja vaan myös paljon kehuja.
 
Olemme nyt koostaneet etusivun visuaaliseen ilmeeseen liittyvät palautteet yhteen, ja käymme niitä ensi viikolla läpi ajan kanssa.
 
Ratkaistavia asioita tulevat olemaan ainakin:

 • Rauhattomuuden vähentäminen (värit ja fontit)
 • Laatikkomaisuudesta pois pääseminen
 • Yläreunan navigaatiopalkin mahdollinen tiivistäminen
 • Kuvien käyttäminen ja laadukkuus
 •  
  Aikataulua näiden asioiden ratkaisemiseen en valitettavasti voi heti luvata, mutta pyrimme viilailemaan etusivua koko ajan, pala palalta kuntoon!
   
  Pirkka Aunola / YLE Uudet palvelut
   
  > Lue muita blogimerkintöjä

  20 kommenttia

  Hei!

  Michael ja Matias Strömsön keittiössä -ohjelman reseptit löytyvät FST5:n sivuilta myös suomeksi:

  <a href="http://svenska.yle.fi/matochfritid/stromsomat_suomeksi.php">> Reseptit suomeksi</a>

  Teksti-tv:n löytämiseen kului aikaa uusilla sivuilla. Voisiko sen polku olla enemmän tyrkyllä jossain ylempänä vai onko jo? Nimimerkillä puusilmäkö?
  Ja ohjelmatietoihin toivoisi sellaista kohennusta, että meneillään olevan ohjelman tietoja ei poistettaisi, vaan ne poistettaisiin vasta ohjelman päätyttyä. Samoin illan viimeisen ohjelman loppumisaika olisi hyvä nähdä. Helpottaisi päätöstä jääkö katsomaan vai painuuko yöpuulle.

  Väreistä en pidä enkä keski-ikäisen ihmisen silmiin sekavasta ulkoasusta muutenkaan, mutta se lienee sitä nykyaikaa.

  Puusilmästä en osaa sanoa, mutta eittämättä teksti-tv on nyt täysin eri paikassa kuin aiemmin päänavigaatiossa.

  Tällä hetkellä teksti-tv on etusivun oikean reunan lisäksi myös vetovalikossa, mutta jos palvelu ei täältäkään ala löytyä, pitää sille miettiä jotain muuta paikkaa. Tähän en uskalla luvata kovin nopeaa ratkaisua!

  Ohjelmaoppaan tiedot toimivat kyllä niin, että meneillään oleva ohjelman tiedot löytyvät sekä TV- että radio-oppaista.

  Valitsemalla yläreunan Näkymä-valikosta kohdan "Koko päivä" näkyvät myös kyseisen päivän aiemmat ohjelmat listauksessa.

  Illan viimeisen ohjelman loppumisajan näkyminen suoraan ohjelmaoppaassa on erittäin hyvä idea, tämä täytyy laittaa seuraavaan versioon!

  Nythän tieto löytyy kyllä oppaasta, mutta vain klikkaamalla viimeistä ohjelmaa, jolloin avautuvassa inforuudussa on myös tieto ohjelman päättymisajasta.

  Otamme kyllä väreistä ja ulkoasusta tulevan palautteen myös vakavasti, mutta näihin en uskalla luvata kovin nopeaa muutosta. Uutta etusivua on tarkoitus viilailla jatkuvasti palautteiden ja ideoiden perusteella!

  Jätin kommentin uutissivun ulkoasusta ja sain siihen hyvän ja rakentavan vastauksen heti seuraavana päivänä. Kiitokset, te selkeästi seuraatte palautetta ja koen, että minut on huomioitu käyttäjänä.

  Blogasin vielä lisää kehuja blogiini http://blog.juhonkoti.net/2007/12/11/ylen-sivustot-kehityksen-karkijoukossa

  - Juho Mäkinen, http://blog.juhonkoti.net

  Etusivun muutos oli turhan radikaali. Sininen oli värinä parempi kuin oranssi, joka luokitellaan aggressiiviseksi väriksi.

  Olen pitänyt Ylen etusivua kotisivunani. Tätä uutta ei kyllä ole mukava edes katsoa. Täytynee vaihtaa, on tämä siksi ärsyttävän oloinen.

  Hyvä juttu, että kehitätte ulkoasua vielä. Nyt rauhaton ja aika räikeä värimaailma. Myös laatikkomaisuus häiritsee. Vähemmän on enemmän!

  Samat sanat!

  Tuliko sivuja kehittäessä yhtään mieleen, että kaikilla ei ehkä ole se yksi ja sama selain jolla sivusto tuntuu testatun. Sivut tökkivät konquerorilla, safarilla ja monilla mobiilipäätelaitteiden selaimilla. Ehkä kannattaisi keskittyä toimiviin sivuihin eikä raskaasti latautuvaan kikkailuun, joka ei edes toimi.

  voisiko mobiiliuutisiin saada suoran linkin heti etusivulta? Puhelimella sivuilta etsiminen on aika hidasta. Onko joskus tulossa yle.mobi sivut, kuten esim. nyt jo löytyy foreca.mobi?

  Vierailen sivuillanne useita kertoja päivässä. Etusivun värimaailma ja visuaalisuus ovat erittäin onnistuneita. Oranssi väri sopii taustaksi ja sivu on elävä. Se on myös selkeämpi ja tietenkin menee aikansa, kunnes kaikki uudistukset tuntuvat tutuilta. Itse löydän jutut paremmin kuin ennen ja viihdyn sivuilla paremmin. Ei kaiken tarvitse olla yleisilmeeltään "Yleisradion" harmaata. Suunta on oikea.

  Mobiiliuutiset voisi tosiaan löytyä suoraan etusivulta. Sille täytyy vain suunnitella looginen ja hyvä paikka! Siihen saakka kannattaa vain laittaa kännykän selaimen kirjanmerkkeihin <a href="http://yle.fi/mobiiliuutiset">http://yle.fi/mobiiliuutiset</a>.

  Mobiilipuoli tulee kokonaisuutena olemaan vuoden 2008 pääpainopistealueitamme. yle.mobi on siis tulossa.

  Kiitos asiallisesta vastauksesta.

  Eihän nämä jutut nopeasti voikaan muuttua, mutta tärkeää on, että käyttäjiä kuunnellaan.

  Jäädään kuulolle!

  Taalta USA:sta kasin katselen sivujanne ja taytyy sanoa, etta nyt sattu Juhaa leukaan... nimittain sivut eivat ole kovin onnistuneet. Navigointi ja paa-kohdealueet ovat erittain sekavia.. Suoraan sanoen, sivut nayttavat jonkun 8-luokkalaisen koululaisen koeprojektilta

  Teidan ei olisi tarvinnut yrittaa tehda kokonaan uutta luomusta vanhasta.. Olette jopa menneet turhan kauas YLE:n graafisista stardardeista (oletan, etta YLE:lla sellaiset on).

  Jos yritatte mahduttaa paljon asiaa kotisivulle ja ette tieda miten visitte sen tehda tavalla, joka tyydyttaa teita.. katsokaa mallia sivuilta, jotka ovat milestanne onnistuneet. Tassa muutama vaihtoehto: www.nbc.com www.abc.com www.cnn.com www.msnbc.com

  Toivottavasti palaute auttaa. :)

  K. P

  Tehkää jotain isoille kuville tms. asioille, minkä vuoksi yle.fi latautuu vähän turhan hitaasti. Olen käyttänyt yle.fi:ä kotisivunani ja nyt brouseri junnaa vähän turhan pitkään.

  Huomasitteko itsekään, että julkaisitte Uppsalasta tulleen uutisen jossa kiellettiin puhumasta suomea työpaikalla KOTIMAAN UUTISISSA.

  Eikö toimittajille pitäisi antaa peruskurssi maantiedosta ja historiasta. Olette sinänsä hyvässä seurassa. Samoin teki Helsingin Sanomat. Sillekin Ruotsi on kotimaa.

  Mihin pyritte tuolla linjauksella?

  Ps. Olen kerran soittanut YLE:n ruotsikieliseen teksti-tv-toimitukseen samasta asiasta. Siellä samat freudilaiset lipsahdukset on vielä yleisempiä. Miksi? Ihmettelen todella paljon tätä linjausta. Missä se on tehty ja milloin?

  Hei, mielestäni uusi etusivu on graafiselta yleisilemeeltään raikas, moderni ja persoonallisella tavallaan kuvastaa hyvin YLEä positiivisessa mielessä. Hyvä!

  Uutiset-sivulla sitten taas kontrasti sininen-oranssi alkaa olla turhan räikeä. Sinisen sävyä voisi vähän miettiä...?

  Käytettävyyteen otan kantaa vain niihin kohtiin, jossa hiiri pitää viedä kuvan päälle, että näkee mistä on kyse (löydä tänään ym.). Linkeissä voisi olla joku selkeä viittaus aiheeseen (=teksi?), että yhdellä yleissilmäyksellä näkee, että mistä kannattaa klikata.

  Täytynee harkita lupamaksun hankintaa, sen verran on asiallista toimintaa..

  Ennen uudistusta, mobiili ohjelmaopas (tekstiversio?) oli paras tarjolla olevista. Ensin tuli lista kanavista, ihan ok. Kun valitsit kanavan, tuli sillä hetkellä näytettävä ohjelma ja loput ohjelmat alkamisaikoineen, ja ohjelmista linkki tarkempiin tietoihin. Ylhäällä oli combolista kanavista, päivistä ja painike, joka sitten latasi kanavan valitulta päivältä. Todella nopea, yksinkertainen ja toimiva ratkaisu. Tämä takaisin! Nyt etusivu on sama mutta kanavan valinnan jälkeen tulee normaali webbisivu, joka tietysti mobiilikäytössä on aika huono juttu...

  Toki jos haluatte uusia tätäkin, värit, muotoilu ja pienet kuvat tai linkit elokuvien osalta varsinkin lisätietoihin esim. imdb:ssä ovat tervetulleita uudistuksia. Puhumattakaan siitä että ohjelman voisi lisätä saman tien puhelimen kalenteriin (iCal, vCal)....

  Mobiiliuutiset ovat hyvä juttu, toimii. Ainoa valituksen aihe on se, että joskus uutislistan linkit johtavat väärään uutiseen! Yleensä 1-2-3 uutista vanhempaan. Eli nämä menevät epäsynkkiin jossain vaiheesssa.. Aika tylsä ominaisuus, toivottavasti korjaantuu nopeasti.

  Hei!
  Katson usein Strömsö ohjelma ja siinä olevia ruokaohjeita olisi kiva kokeilla kotonakin. En osaa ruotsia, kun en ole suomalainen enkä ruotsalainen.
  Olisiko mahdollista saadaa sivuille linkki - vaihda kieli. Suomi on kakskielinen maa.
  T.Tiina Härkönen

  Kehitys kehittyy - kokeile ja kommentoi yle.fi:tä

  Tässä ryhmäblogissa yle.fi:n tekijät kertovat tulevista verkkopalveluista sekä valottavat ajatuksiaan suunnitelmien takaa.

  Blogiarkisto