Ti 29.11.2011 @ 16:19Tanja Iikkanen

Elävän arkiston uudistuksesta tullutta palautetta

Elävä arkisto –palvelu uudistettiin viime viikon tiistaina (22.11.11). Uudistusta edelsi beta-vaihe, jossa esiteltiin uudenlainen käyttöliittymä ja pyrittiin totuttamaan käyttäjiä muutoksen aiheuttamaan hämmennykseen. Beta-vaihe kesti noin kaksi kuukautta, jona aikana keräsimme palautetta ja kehitimme palvelua eteenpäin.

Uudistuksesta on tullut paljon palautetta, joissa sekä riemuitaan että suututaan. Eniten käyttäjiä ilahduttaa uusi etusivu, josta löytyy paljon mielenkiintoisia aiheita ja polkuja palvelun sisään. Vuosikymmennavigaatiostakin tulee paljon kiitosta.

Harmittavin asia on ollut selvästi videoiden ja audioiden soitossa ilmenneet ongelmat. Osa ongelmista on tunnistettu meidän korjattaviksi, ja osa on käyttäjän selainversioihin liittyviä.

Ensimmäinen korjaus playeriongelmiin tehtiin perjantaina, jonka jälkeen playeriongelmien piti helpottaa. Palautteen määrä selvästi rauhoittuikin, kunnes tänä aamuna (29.11.) sivustolta olivat hävinneet videot, audiot ja muistot. Ongelmaksi ilmeni välimuistipalvelin, joka oli yöllä lakannut toimimasta. Asia saatiin korjattua heti aamupäivän aikana. Nyt klippien pitäisi kuulua ja näkyä, jos välimuistisi on putsattu vanhan palvelun käytön jälkeen. Pidä myös huoli, että selainversiosi on tuore ja päivittyy säännöllisesti.

Olette toivoneet, että antaisimme sisältöjämme ladattaviksi. Tähän pyrimmekin, mutta tällä hetkellä ladattavuus on mahdollista vain niiden sisältöjen osalta, joita ei sido erilliset tekijänoikeussäädökset. Ladattavat audiot  ja ladattavat videot löytyvät omina listoinaan.

Niille käyttäjille, joita harmittaa Flashin käyttö playereissämme on sanottava, että sille on perusteet. Niistä formaateista, joissa on tekijänoikeusjärjestöjen näkökulmasta riittävä suojaus on Flash kaikista paras, koska se on käytetyin. Toisin sanoen tekijänoikeuksista johtuvista syistä medioita ei jaella HTML5-standardilla. HTML5 ei tarjoaa vielä sellaista suojausta, jota tekijänoikeuksien haltijat Yleltä vaativat. Tämä on harmillinen uutinen erityisesti iPad-käyttäjille, jotka eivät toistaiseksi pysty katsomaan/kuuntelemaan klippejämme. Taulutietokoneita (kaikki merkit yhteensä) on tällä hetkellä Suomessa arviolta 100 000, mutta luku on kasvussa.

Puran palautetta täällä myös jatkossa ja kerron kehityksen etenemisestä. Laittakaa palautetta, ideoita, ja kiitoksiakin saa laittaa, jos löytyy aihetta. Toivon iloa ja kärsivällisyyttä uuden palvelun kanssa!
 

Elävän arkiston palveluun
Ohjeet Elävän arkiston sivuilla
 

 

5 kommenttia

Olisiko mahdollista saada Elävään Arkistoon soittolistan kaltaista palvelua, johon saisi "jonoon" haluamansa klipit? Varsinkin, jos artikkelissa on useampia esim. parin minuutin klippejä. Ei tarvitsisi jatkuvasti olla klikkailemassa. Youtubessa sellainen on käytössä.

Minun koneellani videot kyllä näkyvät Firefox-selaimella aivan hyvin, pientä pätkimistä lukuunottamatta. Eli suora katselu pätkii, täytyy aina odottaa kuva pausella, että video latautuu.

Kosla kirjoitti:

Olisiko mahdollista saada Elävään Arkistoon soittolistan kaltaista palvelua, johon saisi "jonoon" haluamansa klipit? Varsinkin, jos artikkelissa on useampia esim. parin minuutin klippejä. Ei tarvitsisi jatkuvasti olla klikkailemassa. Youtubessa sellainen on käytössä.

Minun koneellani videot kyllä näkyvät Firefox-selaimella aivan hyvin, pientä pätkimistä lukuunottamatta...

Idea on hyvä ja tällainen soittolista-toiminto meillä on kehityslistalla. Se kuuluu ehdottomasti näihin katselu-/kuuntelupalveluihin. Pätkiminen on uusi harmillinen piirre palvelussa. Etsimme ongelmaa kaiken aikaa. Sitä ei esiinny kaikilla käyttäjillä, joten sitä täytyy jäljittää.

Tanja Iikkanen, palvelupäällikkö, Yle.fi

Miksi arkistomateriaalin tekijänoikeuksista ollaan huolissaan, mutta Areenan tuoretta materiaalia voidaan (pienessä määrin) tuottaa iPhone applikaationa?

Miksi pitää tehdä uudistuksi kun vanha oli vallan manio?
Ei kiinnosta enää käydä Arkistosta, kun ei löydä enää mitään.

Vanha versio oli selkeä ja helppokäyttöinen, asiasanoilla löysi etsimänsä. Uusi on sekava, tursuaa kaikkea ruudun täydeltä ja haun tuloksia on työlästä kahlata läpi.

Kehitys kehittyy - kokeile ja kommentoi yle.fi:tä

Tässä ryhmäblogissa yle.fi:n tekijät kertovat tulevista verkkopalveluista sekä valottavat ajatuksiaan suunnitelmien takaa.

Blogiarkisto