Ke 17.12.2008 @ 14:59admin

yle.fi/tehostosta paljon hyvää palautetta

Tehoston avautuminen on otettu ilolla vastaan kommenteista päätellen!

"Hieno homma kun tällaista on tarjolla! Yle on ykkönen.!"
"Hyvä palvelu. Selkeä ja nopea lataus.
Kunhan ääniä tulee lisää, niin vot!"
"Tämä on ihan loistava palvelu. kiva kuunnella kesäistä mummola
äänimaisemaa. kyl piristää mielialaa. lisää tällaista. "
" Kiitos tekijöille...Kuulin muuten tästä  Lahden radiosta....ja tietysti  uteliaana  piti  käydä kuikkaa,  mitenkäs muutenkaan....ja  jäin tavallaan koukkuun....""Hienoa että YLE vihdoin on digitoinut tehosteet ja avaa "salaiset kätkönsä" meidän tavisten käyttöön, tuo mp3 laatukin on mielestäni sopiva kotikäyttöön.""Tämä on aivan loistava homma! Upeaa Yle! Vihdoin! Kiitos!"

 
Käyttöoikeuksista on tullut myös palautetta:

"Voisitteko laittaa näkyville materiaalin käyttöehdot. Ainoa maininta minkä näen on, että tavara on tarkoitettu yksityiseen käyttöön. Tämä on melko epäselvä ja yleisluontoinen kuvailu ehdoista. Helpottaisi arkiston käyttö, jos olisi esillä selkeät ehdot. Ei tarvisi arvailla, että voiko materiaalia käyttöö vai ei."

Ne on nyt lisätty selkeämmin sivustolle eli: Tehosteita saa kopioida, muokata, jakaa edelleen ja esittää YLEn tehosteita ja niiden pohjalta tehtyjä versioita omassa tai yhteisön ei-kaupallisessa käytössä.

Tehosteiden hankkimisesta kaupalliseen käyttöön saat lisätietoja osoitteesta:  arkisto.info(at)yle.fi
 
Lisää eläinten ääniä ja tunnelmia on toivottu mm.
"Kuikan huuto mukaan lintujen ääniin. Merkitsee monelle kesän tuloa."
"Paljon vaan kaikenlaista äänimateriaalia. Juurikin näitä hieman pidempiä kaupunkiääniä / metsä-ääniä jne..."
Hienoja kehitysideoita toivotaan lisää. Tässä muutamia kehitysehdotuksia:
"Käyttäjille mahdollisuus jakaa omiakin äänitteitään (äänimaisemiaan) toisten kuultavaksi ja/tai myös YLEn käyttöön."
"Esimerkkejä äänikerronnasta, opastusta, linkkejä tuoreisiin ohjelmiin, joissa käytetään äänikerrontaa hyvin."

Hienoa! Lisää palautetta ja kehitysehdotuksia kaivataan.
Tiina Raekallio YLE Uudet Palvelut

8 kommenttia

Tuo tekemänne tarkennus käyttöoikeuksiin on edelleen kovin tulkinnanvarainen.

1. Kaupallinen käyttö on tulkintakysymys. Varmaankin äänistä ei siis voi rahaa suoraan ottaa vastaan. Mutta voisiko ääniä laittaa avoimesti jakoon esim. omilla sivuillaan? Voisiko niitä käyttää opetuksessa? Jos, niin minkälaisessa opetuksessa? Peruskoulu ei ole kaupallista toimintaa, mutta ammattikorkeakoulut ovat useimmiten yksityisten säätiöiden omistamia. Entä yksityisyrittäjä tehtävä koulutus?

2. Jos levitän ääniä sellaisenaan, minkälainen lisenssi sen kylkeen pitää liimata? Sama kuin teillä? Entä jos muokkaan ääntä tai yhdistän sen isompaan teokseen? Kuinka tämän levittäminen tapahtuu? Pitääkö YLE mainita jossain, ja pitääkö jossain mainita, kuka on kaikesta muusta vastuussa?

Juuri näiden epäselvyyksien vuoksi olisi hyvä, jos Tehosto käyttäisi suoraan jotain Creative Commons -lisenssiä, jossa yksityiskohdat on lakimiestenkin näkökulmasta mietitty. Joskin myös CC-lisenssin NC-ehto (non-commercial) vaatii käytännössä lisäselityksen, jossa kerrotte oman näkemyksenne kaupallisesta käytöstä.

Tuo pyyntö "linkkejä ohjelmiin, joissa käytetään äänikerrontaa hyvin" täytyykin välittää edelleen YLE Radio 1:n kanavatuottaja Jouni Kenttämiehelle, josko hän heti keksisi suositella jotakin kanavan laadukkaasta tarjonnasta.

Monipuolinen ääniaiheinen verkkosivusto on ainakin <a href="http://www.aanipaa.tamk.fi/uutta.htm">Äänipää</A>, kannattaa tutustua.

Äänikerronnan, akustiikan ja äänitekniikan erikoissivusto <a href="http://www.aanipaa.tamk.fi/index.html">Äänipää julkistetiin internetissä maaliskuussa 1996</A>. Sivusto oli ensimmäisiä kaikille avoimia suomalaisia verkko-oppimisympäristöjä. Keväällä 2005 julkistettiin sivuston uudistettu laitos. Äänipään perustivat Ari Koivumäki ja Jouni Kenttämies. Uudistuneessa Äänipäässä multimedia-arkikkeleiden kirjoittajina ovat myös Hannu Karisto ja Pertti Korpinen.

Saako tehosteita käyttää julkisesti ladattavissa olevissa podcasteissa?

Ohessa vastauksia kommentoijalle yllä:

Saat kopioida, muokata, jakaa edelleen ja esittää YLEn tehosteita ja niiden pohjalta tehtyjä versioita omassa tai yhteisösi ei-kaupallisessa käytössä. Tehosteita ei saa myydä eikä niitä saa käyttää kaupalliseen tai ammattimaiseen käyttöön.

Voit siis käyttää tehosteita omien videoidesi elävöittäjinä ja jakaa tekemiäsi videoita vapaasti verkossa ystäviesi katsottavaksi. Voit myös esittää tehosteita sisältäviä videoitasi erilaisien järjestöjen ja yhdistysten tilaisuuksissa kunhan tilaisuuksista ei peritä pääsymaksua. Tehosteita saa myös käyttää opetustarkoituksiin erilaisissa oppilaitoksissa ja taustaääninä harrastelijateattereissa, mutta jos ammattimainen teatteri, av-tuotantoyhtiö tai televisiokanava haluaa tehosteita käyttäöönsä, heidän on lunastettava tehosteet kaupalliseen käyttöön. Jos jakelet videoita tai esität niitä yleisölle tulee YLEn nimi mainita. Se käy yksinkertaisimmin esim tällaisella maininnalla lopputeksteihin: Tehosteet YLE

Tehosteiden hankkimisesta kaupalliseen tai ammattimaiseen käyttöön saat lisätietoja osoitteesta: arkisto.info@yle.fi

Hyvä että YLE avaa arkistot kaiken kansan käyttöön. Tulee vastinetta lupamaksuille.
Vielä lupanumero tunnukseksi sivustoon niin ei "vapaamatkustajat"nauti äänikuvista ilmaiseksi.

Tehosteita sanottiin olevan n. 80000, joista 60000 piti tulla kaikkien saataville. Nyt on lähes kaksi vuotta kulunut eikä tehostelista ole laajentunut ollenkaan (itse asiassa siellä ei taida 250:kään tehostetta olla saatavilla, vaikka se ilmoitettiin luvuksi, kun tehostelista avattiin)!

Taitaa tämäkin "vuosisadan juttu" jäädä pelkäksi parran pärinäksi!

Onko Tiina Raekallio kuollut? Onko YLE hengissä?

Kehitys kehittyy, YLE:n Tehosto ei. Lienee kuollut ja kuopattu tämä "aarreaitta".

Kehitys kehittyy - kokeile ja kommentoi yle.fi:tä

Tässä ryhmäblogissa yle.fi:n tekijät kertovat tulevista verkkopalveluista sekä valottavat ajatuksiaan suunnitelmien takaa.

Blogiarkisto