Kylässä tapahtuu

Kuulkaas.

Nykyisin kun on kaikkia sellaisia uusia asumismuotoja, kuten jonkinmoinen yhteisöasumiskylä tai muu hippivapaa puolikommuuniviritys, niin juolahti mieleeni lennokas ajatus.

Minä kun olen aina pitänyt ilmalaivoista. Zeppeliineistä siis, sellaisista isoista taivaalla kelluvista soikeista pallukoista joissa on kaasua tai mitä lie sisällä, ja alla gondoliksi kutsuttu koppi, joka voi olla isokin; jos olisi viisisataa metriä pitkä ilmalaiva, niin johan se koppikin on hyvästi pari - kolmekin kertaa omakotitalon pituinen, ja sentään aika kauhean leveäkin.

Ja jos olisi muutama tusina innokasta ilmalaivaharrastajaa, ja joukossa eteviä rakentajia jotka tuntisivat moderneja kevyitä rakennus- ja eristysmateriaaleja kuten hiilikuitu, aerogeeli jne, niin sellaisten ilmalaivojen välille voisi rakentaa köysisiltoja ja kaikenmoisia verkkokiikkuja, ja ohuiden mutta lujien narujen varassa kelluvia pleksisiä palloja, joissa voisi olla retkisänky ja kiikarit, niin että siellä narun varassa heiluvassa pallossa voisi kellotella sohvalla ja katsella pleksi-ikkunan läpi maisemia ja yöllä tähtiä ja kaupunkien valoja.

Ja kun olisi riittävästi niitä ilmalaivailijoita ja ilmalaivat yhdistetty köysillä ja bambutangoilla ja kaarisilloilla toisiinsa, niin siitä saisi ilmassa leijuvan kyläyhteisön.

Ilmalaivakylän jokaisessa ilmalaivassa olisi pieni kasvimaa, jossa kasvateltaisiin sapuskaa – sen lisäksi tietenkin kalastettaisiin meristä ja järvistä, ja kompostoituva kasviaines ja sonta tuottaisivat metaania, joka on ilmaa kevyempi kaasu, ja se metaanikaasu pitäisi ilmalaivat ilmassa.

Energia saataisiin kompostin lämmöstä ja aurinkopaneeleista; nykyiset aurinkopaneelit toimivat osin myös hämärän ja miltei pimeänkin aikaan ja sitä paitsi pilvien yläpuolella on aina aurinkoista. Ilmalaivan sisällä voisi myös olla erityisiä ilmarakkoja, jotka supistuisivat ja laajenisivat kun paine ilmalaivan korkeutta muuttaessa vaihtelee, ja ilmarakon supistuminen voisi pyörittää jonkinlaista lisädynamoa, aurinkopaneelien tuottaman sähkön lisäksi.

Ilmalaivan vesi kondensoitaisiin ilmasta ja ajoittain täydennettäisiin järvestä jos hinku on esim. isompaan saunomiseen tai ilmalaivan uima-allas kaipaa kovilla helteillä täyttämistä. Toki ilmalaivan parvekkeelle valuva sadevesikin olisi hyvä vesilähde.

Jos ilmalaivakylä leijailisi Suomen aluevesirajojen ulkopuolella, kansainvälisillä vesillä, niin ei tarttisi edes maksaa veroja, mutta voisipa sitä verot hyvin maksaa, kun tulojahan ei oikeastaan olisi, vaan olisi luontaistalous, tai joku semmoinen. En tiedä miksi sitä sanotaan jos kalastaa ja viljelee ja sitten syö ne, ja tuottaa kompostilla ja rahvaan sonnalla metaania jolla leijailee sitten eteenpäin.

Tosin mikä estäisi ilmalaivakyläläisiä virittelemästä ilmalaivoihin erilaisia sää-, gps-, lämpökamera- ja kaukoputki- ja web-kameravirityksiä, ja myymästä langattomasti lisäantureihin perustuvaa, tarkempaa paikannustietoa ja esimerkiksi metsänkasvu-, saastekartoitus-, liikenneruuhka-, ilmanlaatu- ja muuta tietoa. Valtiokin saisi silloin jotain verotettavaa ja vaikkapa tähtiharrastajat saisivat edullisesti hyviä tähtikuvia joissa ei ilmakehän alaosan pöly ja valosaaste olisi riesana.

Ilmalaivakylässä asuminen toisi arkeen vaihtelua, kun voisi riekkua narutikkaiden päässä heiluvassa pleksipallossa ja sihtailla maisemia, kuunnella radiota parvekkeella auringonlaskuja katsellen, haahuilla kaarisiltoja pitkin aluksesta toiseen ja pusata jotain toisten ilmalaivakyläläisten kanssa, ja maisemat vaihtuisivat koko ajan.

Lisäksi, Einsteinin suhteellisuusteoriasta tiedämme, että ihminen kokee ajan kulkevan hitaammin silloin kun häneen kohdistuu suurempi painovoima – kuten asia on maanpinnalla, ilmalaivaan verrattuna. Siksi, fysiikan laeista johtuen, aika kuluu nopeammin ilmalaivassa, koska painovoima on pienempi. Ei siis tule tylsää niin helposti.

Ja tästä suhteellisuusteorian mukaisesta ajankulun nopeuserosta se pieni seuraus, että fysiikan lakien mukaan ilmalaivassa oleva ihminen silloin myös vanhenee hieman nopeammin. Niinpä, identtisistä kaksosista – jos kuvitellaan että he olisivat täsmälleen saman ikäiset – ilmalaivassa oleva vanhenee nopeammin, vaikka molemmat ovat saman ikäisiä.

Kuvitellaan siis, että tiettynä päivänä tietyllä samalla hetkellä syntyneet kaksoset täyttävät 63 vuotta ja pääsevät eläkkeelle. Syntymän hetkellä oli selvää, että kaksoset pääsevät eläkkeelle täsmälleen yhtä aikaa, täsmälleen samalla silmänräpäyksellä, ja mutta nytpä ilmalaivassa oleva kaksonen onkin vanhempi. Hän siis pääsee eläkkeellekin aikaisemmin kuin maassa oleva kaksosensa!

Näette, että ilmalaivakylän edut ovat runsaat ja monipuoliset, ja osin tämän neliulotteisen kelpo aika-avaruusjatkumomme rakenteeseen nojautuvat.

Kuulisinkin kernaasti, millaisia tapoja viettää aikaa, ja järjestää elämä mielekkäästi ilmalaivakylässä keksitte, ja onko teillä ajatuksia, missä ilmalaivakylä voisi leijua ja seikkailla vaikkapa ensimmäisen vuoden aikana.

Nyt mielikuvitus lentämään, kirjaimellisesti!

http://media.defenseindustrydaily.com/images/AIR_WALRUS_Skyfrieghter_lg.jpg

http://cdn-www.airliners.net/aviation-photos/photos/4/3/6/0994634.jpg

http://www.geeky-gadgets.com/wp-content/uploads/2011/08/Canadian-airship.jpg

http://www.skytamer.com/2.6.3/Controls.jpg

http://www.goodcleantech.com/images/ship.bmp

kommentit

Osuipa silmään sivu, jolle on kerätty muinaisia (tai, no, 1930-luvulta ja silleen) visioita siitä, millaisia tulevaisuuden ilmalaivat ovat.

Kuvitus on julistemaista ja minusta varsin hienoa. Luvassa on niin lentävää hotellia, kuin itänaapurin "Leninin nimessä" rakentamaa ilmalaivaa - myös atomikäyttöistä.

Klikkaamalla kuvia saa suuremmaksi ja yksityiskohdista näkee mm. että Zeppeliinin tupakkahuoneessa on takka ja isoimpien ilmalaivojen "katolla" jopa oma lentokenttä...

Aurinkoenergiaa noissa visioissa näytetään energianlähteeksi mietityn, ja Neuvostoliiton osalta myös ydinvoimaa.

Suosittelen kurkkaamaan.

Voilà:

http://www.airships.net/futurism

mk

>kajomar Pe, 2012-03-23 18:09

Mutta nytpä on näin, että jos taivaskaksonenkin joutuu käyttämään maankamaralla sijaitsevaa eläkevakuutusyhtiötä ja KELAa, on hän täten sidottu kamara-aikaan ja jääpi eläkkeelle täsmälleen samalla hetkellä kuin kamarakaksonen. Ja nyt kun gravitaatioaikahässäkkä on hänen taivaallisuutensa kohdalla kulkenut joutuisampaan, niin lempo, on hän varmasti pitkästi toista nanosekuntia geriatrisempi kuin maallinen veljensä! Vanhempana eläköityy! Kyllä varmasti sieppaa pöntöstä. Taivaslo'on hinta on tämä.

>juhannes kostaja La, 2012-03-24 09:49

Mahtava idea! Seuraavaa zombi apokalypsia odotellessa!

>Tilitalitittan La, 2012-03-24 15:37

Hienoa olisi leijuttaa semmoinen kylä vaikka Dubaihin sen maailman korkeimman pilvenpiirtäjän ylle ja lällättää sieltä, että ähä, mepäs asutaan korkeammalla. Siitäs saisivat.

>Seppo Ma, 2012-03-26 09:52

Tuota nii.. Nepä taitavat sheikit siellä Dubaissansa ja Emiraateissa ja muissa Bahraimissaan harrastaa paljon ilotulituksia, kun siellä on kivasti pimeää ja pilvetöntä.

Että omat riskinsä alas ilkkumisessa tiämmä...

mk

>kajomar Ma, 2012-03-26 14:53

Mahtaisiko sheikki ymmärtää olla ilotulittamatta, jos kohteliaimmin varoittaisi, että siellä ilmalaivakylän pohjakerroksessa on ensimmäisenä raketille alttiina metaanikompostin tyhjennysluukun haka. Ei tarvitse isomman raketin osua edes ihan kohti. Että kovasti pahoittelemme, jos lumivalkoinen päähine ja asu menevät pilalle?

>Seppo Ma, 2012-03-26 20:10

Tästä aiheesta on muistaakseni kirjoittanut Alistar Reynolds romaanissaan Pääteasema (alk.per. Terminal World) mielenkiintoisen näkemyksen Parvesta, joka vastaa aika hyvin tuota leijuvaa pitäjää.

>Järinä Pe, 2012-05-04 22:30

lisää kommentti

ajatusten miljoonalaatikko

Markus Kajo. Blogi. Ajatusten miljoonalaatikko.

Yleisradion toimittaja Markus Kajo avaa ajatusten miljoonalaatikkonsa. Jos kommentoitte, niin armeliaita olkaa! Mitä auttaa että haukkuu hänet? Ei mitään se auta! (Totta. -Olotilan toimitus)

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä