Niiden talo

Kajon naama, jossa ilme kuin haikealla ajokoiralla jolla alhainen verensokeri.

Vaikka muutkaan lääkärit eivät pääsääntöisesti ole kaikkein pahimpia huumehöyryisiä haihattelijoita ja haihattelijattaria, niin minusta erityisesti juuri hammaslääkärit edustavat ihmistyyppiä, jolla on suhteellisen hyvin jalat maassa ja kaikissa tusseissa korkit tallella.

Mitäpä siis sanoisitte, jos hammaslääkärinne, itseään ja omaisuuttaan hallitsevaksi, vastuulliseksi ja taitavaksi ammattilaiseksi tiedetty, kerran sanoisi, hammastanne porattuaan, hammashoitajattarelle, että tulehan kahtomaan, Salme.

Ja sitten ne killistelisivät suuhunne, peilin kanssa ja ilman - ja hammashoitajatar ottaisi kännykkäkameralla kuviakin, ja videoa, ja sanoisi monta kertaa että "vau" ja "omg".

Lopulta uteliaisuutenne - jota kyllä riittää, sen tiedätte itsekin! - voittaisi, ja kysyisitte, suu imurinvartta ja peiliä ja muuta odontologista tilkettä täynnä, että "Ikä iru hiejjä ong?"

"Jaa että mikä piru siellä on..?" sanoisi hammaslääkäri.  "Ka, sitäpä tässä just Salmen kanssa ihmetellään. Näyttää nimittäin siltä, että päässänne asuu jotain porukkaa; siis pieniä ihmisiä."

"Häh? Ikä ihngeeng ihngihiä?", mongertaisitte ällistyneenä.

"Sanopas se... mitä ihmeen ihmisiä siellä voi olla - mutta selvästi näkee, kun vähän porattiin, että sieltä alta paljastui portaat, ja kun porattiin niitä, niin täriseviä portaita laskeutui pienenpieni parrakas mies sinisessä, kullalla kirjotussa viitassa, jonkinmoinen pieni haitari tai musette-miniharmonikka toisessa kädessä ja alkoi vapaalla kädellään puida nyrkkiä - ja sen takaa tuli kurkkimaan punamustaruutumekkoinen pieni nainen ja lapsia, pieni laivakoira, kaksi sekarotuisen näköistä kissaa, kesy kani tai kenguru tai joku semmoinen, ja puolenkymmentä pientä kanaa; kaksi valkoista, loput monenkirjavia."

Nyt teitä jo lähtisi imuri suusta, sylkisitte valkoiset tupakanfiltterinnäköiset syljenkuivatustoppaukset huulen alta allaskuppiin ja tokaisisitte "-Paskat kirjavista kanoista!", itsellenne epätyypillisesti kiroten.

Ja sitten vielä perään epäuskoisesti että  "Kännissäkö te minuun reikiä poraatte - vanhaan hyvään asiakkaaseen. Tai siis aika nuoreen, mutta hyvään  kuitenkin."

"En. Katso itse.." sanoisi lääkäri, ja näyttäisi peilillä. (Ja sanoisi tarpeettomasti hammashoitajattarelleen "En oo kännissä" ja näyttäisi vielä perään, että osaa laittaa sokkona etusormiensa päät vastakkain.)

Ja todentotta: Sormitemppujaan tekevältä hammaslääkäriltä hoitajattaren pidettäväksi jääneestä peilistä näkyisi nyt jo iso tungos porukkaa, pieniä ihmisiä ja kotieläimiä käppäilemässä poskihampaanne ympärillä.

Sakki näyttäisi laskeutuneen auki poratusta, hampaan tyvestä jonnekin päänne sisään johtavasta portaikosta, ja nyt väki killistelisi ympärilleen kaula kenossa, oikealle ja vasemmalle ja ylös kohti kitalakea - ja kun hammaslääkärinlampun valo peilistä heijastuisi porukkaan, hahmot rääkäisisivät niin että tekin kuulisitte pienenpienen huudon, ja kipittäisivät kanat ja kissat kainalossa, toinen toistaan ylös auttaen, portaita pitkin piiloon, päänne uumeniin.

Hammaslääkäri laittaisi ensihätiin Cavitista tilapäispaikan portaikkoon, ottaisi kaapista lääkekonjakkipullon ja hömpsyt suoraan pullon suusta, pyyhkäisisi suutaan kämmenselkäänsä, nipistäisi sitten peukalolla ja etusormella nenän varttaan silmien kohdalta, silmät kiinni keskittyen, ja kysyisi sitten, edelleen silmät kiinni, pää vähän painuksissa ja ilme aika kärsivänä, niinkuin liian kovassa löylyssä istuvalla, että "Mitäs nyt haluaisitte tehtävän, niinku..?"

Te miettisitte tovin, ja sanoisitte sitten, että - - - Mitä sanoisitte?

Sen haluan tietää. Ja niin haluaa moni muukin, uskon.

On tilanne sen verran erikoinen!

Teille olisi selvää, ettei kyseessä ole pila eikä hallusinaatio. Mitä ajattelisitte asioiden saamasta yllättävästä käänteestä?

Ja miten ohjeistatte hammaslääkäriä, joka selvästi on nyt kyllä liekansa päässä ja kaipaa teiltä apua…

 

kommentit

Taitaisin pyytää neuvoa-antavat hammaslääkärin pullosta, noin ensialkuun.

Sitten kai pitäisi lähteä Hollywoodiin rikastumaan, tai houruinhuoneelle yösijaa kyselemään.

>Judas von Kampfer Ke, 2011-11-16 18:35

Nyt tuli kyllä varsinainen pähkinä purtavaksi. Mutta arvelen, että helppo on täällä internetin suojissa asiasta jauhaa ja esiviisastella suhtautuvansa asiaan loogisen viileästi tai edes jotenkin järjellisesti, mutta tuollaisten asianhaarain vallitessa olisi kyllä varmasti kirjaimellisesti sormi suussa.

>Ham Paananen Ti, 2011-11-22 15:21

Minä kyllä säikähtäisin ja käskisin pistämään vähintään betonisen paikan raudalla vahvistettuna siihen portaikkoon!!! (Ja sen jälkeen aina jos joskus vahingossa jotain mokailisin niin pistäisin sen näiden ruutumekkoisten syyksi... Tosin ehkä en ääneen sitä sanois kun ei ymmärrettäis mua kuitenkaan.)

>Paulia To, 2011-12-08 22:57

Onpas kinkkinen tilanne. Ilkeänä ajatuksena mieleen tulisi, ennen sen reiän paikkaamista, pyytää lasillinen vettä. Ei liian kylmää, sellaista mitä olisi mukava huljutella suussa jonkin aikaa, ja joka ei liikaa vihloisi hammasta.
Ja mitäkö iloa siitä olisi? Voisi luoda oman päänsisäisen Atlantiksen niin, että nopeasti sen vedenhuljuttelun jälkeen laittaisi paikan hampaaseen. Viikon tai jonkin muun sopivan ajan kuluttua voisi porata sen paikan auki ja katsoa, että onko pikkuväelle kasvanut kidukset ja evät. Mikäli olisi, niin heidät voisi turvallisesti purskutella viemäriin ja sitä kautta etsimään uutta asuinsijaa.

>HannaH Ma, 2012-02-27 00:41

lisää kommentti

ajatusten miljoonalaatikko

Markus Kajo. Blogi. Ajatusten miljoonalaatikko.

Yleisradion toimittaja Markus Kajo avaa ajatusten miljoonalaatikkonsa. Jos kommentoitte, niin armeliaita olkaa! Mitä auttaa että haukkuu hänet? Ei mitään se auta! (Totta. -Olotilan toimitus)

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä