Valtion juonista

Jos joku liukastuu kadulla ja katkaisee päänsä ja joutuu sairaalaan, niin me muuthan maksamme sen lääkäröinnin, kun mitä se semmoinen kykenee maksamaan joka makaa sairaalan penkillä älyttömänä ja tähtiä ja pikkulintuja pyörii sen pään ympärillä.

Osa meistä, kunnon ihmiset kuten minä, osallistuu maksamiseen hyvää hyvyyttään, osa, kuten te, on taas resiprookkisia altruisteja (lepakkokirjasta opin tuon sanan) eli olette ovela ja ajattelette, että saatatte itse katkaista päänne ja siksi haluatte systeemin jossa liukastujien paikkauksen maksaa muut kuin ei ainakaan yksinään ja kokonaan se liukastuja itse, eli te: siitä mielenkiintonne vastavuoroiseen epäitsekkyyteenne.

Mutta entäs jos valtiosta kaikkine näine yhteisvastuusysteemeineen tulee liian hyvä? Tulee niin täyteläiset ja tyytyväisen tasa-arvoiset olot, että ihmiset alkavat marista tyhjästä, kun niillä ei ole oikeita aiheita valittaa valtiosta että sika.

Pitäkääpä siis varanne, ettei valtio halua ennakoida liian hemmotellun kansan muodostumista!

Valtio saaattaisi silloin toimia niin, että kela jakaisi väestön muutamaan erikokoiseen ryhmään - arpomalla ryhmät sukulinjojen ja perheiden joukosta. En vielä tiedä, mikä olisi sopiva prosenttijako, mutta hatusta vetämällä voisi mennä esim. niin, että 45% suomalaisista kuuluisi oransseihin, 6% kuuluisi musta-valkoraitaisiin, 7% kuuluisi puna-siniraitaisiin, 12% puna-valkoraitaisiin, ja 30% kuuluisi sinisiin.

Tiettyyn ryhmään kuuluminen vaikuttaisi moneen asiaan. Esimerkiksi tietystä työstä saisi oranssiin ryhmään kuuluva työntekijä 10% pienemmän palkan kuin työsopimuksen märittelemä palkka. Punasiniraitainen taas saisi samasta työstä 20% suuremman palkan, ja mustavalkoraitainen taas 17% pienemmän, mutta perjantaisin mustavalkoraitainen saisi ilmaisen alkoholiannoksen Alkosta, esim. 4 dl koskenkorvaa tai banaanilikööriä ja ilmaiset kastanjetit pari kertaa vuodessa. Heillä ei kuitenkaan olisi oikeutta laulaa karaokea Suomen rajojen sisäpuolella, ei edes kotonaan. Siniset saisivat työstä 8% alle taksojen, mutta heillä olisi oikeus päästä aina julkisiin kulkuneuvoihin ilmaiseksi ja he saisivat automaattisesti ohittaa muut taksijonoissa, ja käyttää liikenteessä bussikaistoja, ja laulaa karaokea kotonaan voimakkaallakin äänellä klo 01.30:een, viikonloppuisin. Heillä olisi myös oikeus ostaa karaokelaitteistoja ilman arvonlisäveroa ja määrätä joku punasiniraitainen kantamaan laitteista kaupasta autolle ja taas autolta asuntoon, ilman korvausta.

Ja niin edelleen.

Kun ”väriryhmien” prosenttiosuudet olisi ovelasti mietitty, ja mietitty sekin, miten avioliitto vaikuttaa henkilön ja tämän lasten väristatukseen, niin pian ei olisi pelkoa, että yhteiskunnassa ihmiset marisisivat pelkästään turhasta. Aiheelliset ja kuvitellut kateuden syyt jylläisivät ihmisten mielessä, niin työpaikoilla kuin arkielämässä, ja erilaiset väriin perustuvat oikeudet - kuten oikeus ohittaa ravintolan naisten vessan jonossa tai pitää naistenvessaa varattuna jonninjoutavan yksityispuhelun soittamista varten - työllistäisivät kansan mieltä ja oikeudentajua kiitettävästi.

Jussiivinomaisesti kuitenkin lienee syytä lohduttaa, että älköön pelättäkö sitä, että yhteiskuntamme kovin nopeasti kehittyy niin erinomaiseksi, että valtion on luotava tällainen värijärjestelmä.

Vai eikun hetkinen - eikös se ole jo luotukin? Mitä ne puhui radiossakin yhtenä päivänä...

Eikös se ole niin, että lapsilisä on loukkaamaton. Vaikka olisit kuinka varakas - kuulut esim. ryhmään nimeltä oranssi tai pinkki raita tai pallukka, tai miksikä vain sitä haluaa kutsua, semmoiseen ryhmään, jolla on rahaa niin että takapihalla voisi satasia peltitynnyrissä polttaa ja airolla hämmennellä - niin lapsellesi kuuluu lapsilisä, jonka anomalla saat, vaikka uisit kullassa ja rubiineissa.

Enkä ota kantaa siihen, pitäisikö saada vai ei - totean vain, että Suomessa lapsilisä on loukkaamaton.

Paitsi tietysti jos olet niin köyhä, yksinhuoltaja esimerkiksi - kuulut sinisiin pallukoihin, kaikkein köyhimpiin - että tarvitset toimeentulotukea. Silloin lapsesi lapsilisä ei ole loukkaamaton. Ehei. Ei köyhän lapsen etu voi loukkaamaton olla, hah hah. Kaikkea sitä muka vielä! Snort! Ei, älyäthän sinä nyt hyvä ihminen itsekin, että jos toimeentulotukea tarvitset, silloin toimeentulotukesi pienenee lapsilisän verran.

Onhan se nyt järkevää, että jos lapsella on vain yksi vanhempi, jolla vielä menee elämässä huonosti, niin lapsilisääkin pitää tietty olla vähemmän! Eli että juu - toki saat sekä lapsilisää että toimeentulotukea. Siis niinku periaatteessa. Katsopas tätä satasta. Sen tämä yläpuoli on toimeentulotukea ja kääntöpuoli - Ta-daa! - tämä on lapsilisää. Nyt sulla on kaksi sataa, tavallaan! :)

Kaksisataa kansanedustajaa eduskunnassa. Käsi ylös: ketä hävettää?

Rahalla ei moni onnellista lapsuutta saa. Mutta köyhyydellä moni kyllä saa onnettoman. Lapsilisä, joka ei pienentäisi toimeentulotukea, olisi käsittääkseni iso valopilkku kaikkein köyhimmille.

Lapsilisä on tulonsiirto lapsettomilta niille, joilla lapsia on. Meillä on varaa suoda tuo tuki kaikille rikkaille perheille, jotka sitä anovat. Mutta kaikkein köyhimmille, siihenkö meillä siis tosiaan ei ole varaa. Tosi ikävää, jos juuri siihen ei ole.

Muka.

///// Edit 3. helmikuuta: Monta päätä on viisaampi kuin yksi pää ei ole. Kannattaa lukea kommentit! Kiitos kaikille kommentoijille. M.K.

kommentit

Asiamies!

>Eelis Ma, 2011-01-31 22:00

Laittamatta sanottu. Kiitos.

>Hanni Ti, 2011-02-01 11:31

mutta eikös lapsilisä ole sitä varten että tavallinen tallaaja siis tällainen musta-orassipallukkainen saa makkaraa myös sen kersan näkkärille? Mut jos menee niin huonosti ettei rahat senkään jälkeen riitä niin kiltti yhteiskuntamme avustaa (Kyllä, avustaa, toimeentulotuki on aitoa rahaa, ei vähennyksiä) Siis: avustaa sitä köyhää raukkaa. huolehtii että kaikille riittää näkkäriä, mäjäyttääpä toimeentulotukea sille sikiöllekin oman osuutensa vaikka ei ne herrojenkaan pennut mitään tienaa, paitsi sen lapsilisän. Mutta tämä köyhä lapsiraukka saa oman toimeentulotukiosan, joka muuten sattuu olemaan suurempi kuin se tulona huomioitu lapsilisätulo. Hyvin vaikea on nähdä minun suurta vääryyttä siinä että lapsilisän tilaan saan toimeentulotukea. Ei voi kuin ihmetellä ymmärtämättömien kiihkoilua tässä asiassa. Jokahan se yhteiskunta on vähän liian hyvä?

>Betteri Ke, 2011-02-02 13:58

Voi olla, että olen ymmärtänyt väärin, ja jos niin on, niin pahoittelen mahdollista kiihkoiluani.

Mutta kun kuuntelin mm. jonkun yksinhuoltajajärjestön pomon ja joidenkin muiden keskustelua asiasta radiossa - joskaan en totaalisesti vain siihen keskittyen - niin sain sen käsityksen, että ei olisi yhteiskunta, tältä osin ainakaan, vielä liian hyvä.

Minun vajavainen logiikkani sanoo, että jos lapsilisä saa olla "ylimääräistä rahaa" varakkaimmille, niin miksi se ei saa olla "ylimääräistä rahaa" köyhimmille. Tästä varmaan voisi vetää köyttä moneenkin suuntaan, mutta tuo on minun näkövinkkelini - kenties väärä, muuta niin minä sen näen.

Kiitos kommeentista kaikille. mk

>markuskajo Ke, 2011-02-02 16:21

Samaa mieltä Betterin kanssa. Toimeentulotuki on tarkoitettu tilanteisiin, joissa tulot tai varat eivät riitä VÄLTTÄMÄTTÖMIIN jokapäiväisiin menoihin. YLE/yksinhuoltajat uutisoi tämän tahallaan tunteita nostattavasti. Ketä olisi kiinnostanut uutinen toimeentulotuen riittämättömyydestä? Mutta johan kohu nousi, kun uutisoitiin että lapsilisät leikataan kaikkein köyhimmiltä. Niistä mitään leikata!
Toimeentulotuki vain on se viimeinen pelastusrengas ja sitä myönnettäessä otetaan huomioon kaikki tulot ja menot.
1.3.2011 alkaen saa yhdestä lapsesta lapsilisää 100,40e/kk + yksinhuoltajakorotus 46,79e/kk.
Toimeentulotukea yhdestä alle 10v. lapsesta saa 262,99e/kk + yh 62,62e/kk. (vanhemmasta lapsesta saa enemmän!)
Viidestä lapsesta saa lapsilisää 697,78e/kk + yh 233,95e/kk.
Viidestä(alle 10v.) toimeentt 1168,86 e/kk + yh 62,62e/kk.
Toimeentulotuen yh korotus on kertasumma, joka on laskettu siitä, kun yh saa perusosaa 417,45e/kk ja yhdessä asuva 354,83e/kk/henkilö.
Toimeentulotuen tarkoitus on että se riittää välttämättömiin menoihin, ei muuhun.

Toimeentulotukilaskuri löytyy:
www.sosiaalikollega.fi/asiakkaat/toimeentulotukilaskuri2

>Välttämättömät menot? To, 2011-02-03 11:11

Tiedoksi saatettakoon, että sikiö ei saa toimeentulotukea. Ja tietää kannattaa sekin, että kaikkea tuloa ei toimeentulotuessa noteerata tulona. Ansiotulosta jätetään huomioimatta osa, vammaistukea ei huomioida tulona, veronpalautuksesta jätetään huomioimatta osa, työmarkkinatuen korotusosa ja ylläpitokorvaus jätetään huomioimatta tulona, jne. Miksi lapsilisää ei voisi jättää huomioimatta vain siksi, että lapsi lapsena on arvokas, ja ansaitsee oman osansa? Se, että lapsen vanhemmat ovat toimeentulotukiasiakkaita ei ole lapsen vika. Toimeentulotuki on todella pieni raha, eikä sillä ole helppo tulla toimeen varsinkaan perheellisen. Eikö toimeentulotukiasiakkaan lapsi ansaitse lapsilisänsä toimeentulotuen päälle ihan vaikka vaan saadakseen joskus jotain omaa. Luistimet, lenkkarit, tai vaikkapa lipun elokuviin silloin tällöin. Jokaisella lapsella on oikeus lapsuuteen, oli hänen vanhempansa toimeentulotukiasiakas tahi ei. Jokainen vanhempi voi laskea mitä alle 10-vuotiaalle lapselleen saa 264,04 eurolla kuukaudessa, tai yli 10-vuotiaalle 293,38 eurolla kuukaudessa. Ruokia myöten pitäisi kaiken irrota tällä. Eriarvoistuminen on jo nyt rankkaa, eikä sitä ainakaan auta se, että yhteiskunnassamme kasvaa suuri joukko lapsia, joilla ei ole mitään mahdollisuutta harrastaa tai tehdä mitään samaa kuin ikätoverinsa. Välttämättömällä on monta määritelmää. Itse pitäisin välttämättömänä sitä, että jokainen lapsi saisi tuntea olevansa arvokas, tärkeä ja lapsilisän arvoinen.

>Välttämättömän määritelmä? Pe, 2011-02-04 12:50

Äh, kun on vanha juttu, mutta silti on pakonomainen tarve kommenteerata, kun koko kohu oli hölmömpi kuin käyrät kurkut.

Homma on siis todellisuudessa se, että n. x vuotta aiemmin lapsilisää ei otettu huomioon toimeentuolotukea myönnettäessä.
Noh, päättäjät viisaudessaan päättivät toisin, samalla nostaen toimeentulotukea lapsiperheille tuon silloisen lapsilisän verran. Ja tämä oli viisas päätös. Sillä lapsilisä ei tuolloin ollut sidottu mihinkään indeksiin, toisin kuin toimeentulotuki. Eli toimeentulotuki nousi tasaisesti, lapsilisät vain silloin kun sopivaa valiokuntaa ja ministeriä sattui huvittamaan. Toimeentulotukiasiakkaat siis hyötyivät tästä n. x vuotta, kunnes lapsilisäkin sidottiin indeksiin.

Eli mitään kohun aihettakaan ei ollut, mutta silti jopa ne poliitikot, ketkä olivat n. x vuotta aiemmin olleet tekemässä edellämainittua päätöstä ottivat asian esille ja pitivät moista vääryytenä.

>äyni Su, 2011-11-13 22:42

Noinhan se on, mutta lapsilisästä hyötyvät sekä suhteellisesti että absoluuttisesti eniten varakkaat perheet, jotka eivät toimeentulotukea tarvitse. Heillä se raha menee lapsen pankkitilille säästöön, kun taas köyhimmissä perheissä - saivat toimeentulotukea tai ei - se raha käytetään lapsen elättämiseen eikä säästöön jää mitään.

Näin valtio siis suosii suurituloisten lapsia antamalla heille verottomat säästötilit.

Onko oikein ottaa köyhältä pois se vähä, mikä tällä on, ja antaa niille, joilla muutenkin on niin paljon, että säästötili pullottaa? No näinhän oli jo 2000 vuotta sitten, että ehkä se on oikein ja kristillistä.

Minusta se kyllä on väärin. Minä kuulun niihin, joilla lapsilisä jää säästöön, mutta tunnen perheitä, joiden kuudelle lapselle ei ole kenkiä talvella. Kouluun menevät ne, jotka ensin ehtivät jalkansa kenkiin työntää. He eivät käänny sosiaalitoimiston puoleen koska eivät halua "leimautua kerjäläisiksi".

>Hansu La, 2012-02-11 11:48

lisää kommentti

ajatusten miljoonalaatikko

Markus Kajo. Blogi. Ajatusten miljoonalaatikko.

Yleisradion toimittaja Markus Kajo avaa ajatusten miljoonalaatikkonsa. Jos kommentoitte, niin armeliaita olkaa! Mitä auttaa että haukkuu hänet? Ei mitään se auta! (Totta. -Olotilan toimitus)

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä