To 11.06.2015 @ 15:11Maija Hupli

Arkistojulkaisemisen uusi aika

Maija Hupli. Kuva. Jyrki Valkama / Yle KuvapalveluMaija Hupli työskentelee tuottajana Yle Arkistossa.

Yle Areenaan putkahti 61 jaksoa (54 lähetystä) 1980-luvun suosikkiohjelmaa Hittimittareita.

Katsoja voi kysyä, mitä ihmeellistä tässä on, onhan Areenassa sarjoja ollut jo ennenkin. Vaan ei arkiston aarteita tässä mittakaavassa.

Uusi julkaisutekniikka tuo Ylen ulottuville mahdollisuuden julkaista Elävään arkistoon Areena-alustalle jopa yli sadan jakson sarjoja. Paljon työtä on tehty myös taustalla.

Hittimittari on osa laajempaa ohjelmakokonaisuutta, johon Yle sopi tekijänoikeusjärjestöjen kanssa musiikin esitysoikeuksista verkossa.

Varsinaista julkaisuprosessia on työstetty Ylessä arkiston ammattilaisten, teknisen tiimin ja Elävän arkiston toimituksen väen kesken. Lopputulos on kattava, taustoitettu kokonaisuus, josta löytyy katsojille ammenettavaa, ja ohjelmien sekä kommentoinnin aihetta niin Ylelle kuin muulle kotimaiselle medialle ja kaikille 80-luvusta kiinnostuneille.

Unelmana olisi saada kaikki Ylen ohjelmat vapaasti ihmisten kuunneltaviksi ja katsottaviksi missä ja milloin vain.

Tekniikka ja julkaisun käytännöt ovat nyt hallussa. Aarrearkun kansi on saatu auki musiikkiohjelmille, tulossa on dokumentti- ja asiaohjelmia. Haaveissa kangastelee klassikkoviihteen ja lasten ja aikuisten draamasarjojen julkaisu.

Paljon on kiinni siitä, millaisia sopimuksia saamme tekijänoikeusjärjestöjen kanssa aikaan. Hittimittarit-julkaisu osoittaa, kuinka arkistojulkaisemista voidaan toteuttaa taidolla, yleisöä ja tekijöitä arvostaen. Tässä on paitsi Ylen mahdollisuus palvella paremmin yleisöään, myös esiintyjillä ja ohjelmantekijöillä tulla osaksi kansakuntamme kulttuurihistoriaa.

10 kommenttia

Ohjelmien julkaisu on toki mahtava asia... mutta miksi - miksi ihmeessä - sotkette Areenan ja Elävän arkiston yhteen?! Pitäkää ihmeessä ne erillisinä palveluina. Areenaan uudet ohjelmat ja sarjat; Elävään arkistoon nimensä mukaisesti vanhat ohjelmat. Jos jokin sotkee tavallista käyttäjää on se, että törmää Areenassa ohjelmiin, jotka on Elävä arkisto -nimikoitu (!!).

Kiitos kommentista.

Tavoitteenamme on julkaisutavan teknisellä uudistuksella lisätä Elävän arkiston kokonaisten ohjelmien tarjontaa ja myös parantaa sarjaohjelmien löydettävyyttä.

Kehitämme palvelua jatkuvasti, joten toiveesi Elävän arkiston erottumisesta on tärkeä ja huomioimme sen mahdollisuuksien mukaan.

Ystävällisin terveisin,

Maija Hupli

Tästä samaa mieltä.

Olli kirjoitti:

Ohjelmien julkaisu on toki mahtava asia... mutta miksi - miksi ihmeessä - sotkette Areenan ja Elävän arkiston yhteen?! Pitäkää ihmeessä ne erillisinä palveluina. Areenaan uudet ohjelmat ja sarjat; Elävään arkistoon nimensä mukaisesti vanhat ohjelmat. Jos jokin sotkee tavallista käyttäjää on se, että törmää Areenassa ohjelmiin, jotka on Elävä arkisto -nimikoitu (!!).

- tästä samaa mieltä!

"Unelmana olisi saada kaikki Ylen ohjelmat vapaasti ihmisten kuunneltaviksi ja katsottaviksi missä ja milloin vain."

Tälläisiä ohjelmia löytynee Yleltä enemmänkin, etenkin uutisten ja esimerkiksi Ajankohtaisen Kakkosen ja muiden sellaisten ohjelmien luulisi kuuluvan samaan kategoriaan.

Olisi myös jo korkea aika ottaa HTML5 käyttöön, etenkin ohjelmien joiden pitäisi olla kaikkien saatavilla / tekijänoikeudet eivät ole este. Ja mitä kontekstiin, jossa tekijänoikeudet ovat riippakivenä/ syynä aiemmin on kerrottu olevan HTML5:n DRM-ratkaisujen puute, mutta fakta on ollut ja tulee aina olemaan, jos pistätte jotain ihmisten saataville, enemmin tai myöhemmin, se on jollakin tavoin kopioitavissa ja ladattavissa. Ai niin, ja HTML5:lla on jo DRM-ratkaisuja, muun muassa Netflix hyödyntää niitä, eikö olisi Ylenkin aika herätä vuoteen 2015?

Ylen tehtäviin ei ymmärtääkseni kuulu kansalaisten tietoturvan tietoinen ja tarkoituksellinen heikentäminen ja vaaralle alttiiksi saattaminen:

https://www.viestintavirasto.fi/kyberturvallisuus/haavoittuvuudet/2015/haavoittuvuus-2015-051.html

Kiitos palautteesta.

Dokumentteja ja asiaohjelmia on tulossa julkaisuun syksyllä. Nimikelista ja julkaisuajankohdat elävät vielä jonkin verran, joten tiedotamme niistä, kun suunnitelmat tarkentuvat.

Teknisistä kysymyksistä on kevään aikana käyty keskutelua mm. täällä:
http://blogit.yle.fi/yle-areena/areenan-web-palvelu-uudistuu.

Tervehdys!
Jos haluatte julkaista kokonaisen dokumentti sarjan niin ehdottomasti "satunnaisen matkailijan" kaikki osat ovat hienoja. Julkaiskaa ne kiitos.

T.hotarju

Kauan tähän menikin. Ensimmäiset yritykset tehtiin jo 12 vuotta sitten. Välillä kansalliskirjasto ja opetusministeriö halusi liittää yleiseen eurooppalaiseen frameworkiin media sisältöä Seikka jota yhhä vieläkin odottelen.

Vielä kun satte hakuja metadataan mielummin morfologisesti analysoituna niin hyvä olisi: Siis esimerkikksi kun antaisi hakusanoiksi: Juoda, kahvia, niin vastauksena pitäisi olla videoklippejä joissa joukossa on tämä Harri Holkerin kuuluisa lause: Ensin juodaan kahvia ja sitten ...

Ihan oikeasti, ehkä ette usko mutta maassamme elelee ihmisä joille viihde on jonnin joutvaa ajanhaaskausta ja toivoisivat vain Yleltä palvelua omien ajatustensa ja tutkimusten jatkoksi.

Hyv'' huomenta. Olen monta kertaa valittanut niin t'rke'st' asiasta kuin ett' kun ei voi lukea texti' TV>ss'/Jos textin takana on lunta tai oksaista tai muuten vaalea tausta niin texti' ei voi lukea. Onko suomi ainoa maa joka ei voi laittaa mustaa nauhataustaa textin taakse.

Hienoa, että sopimukset saatiin tältäkin osin kuntoon tekijänoikeusjärjestöjen kanssa. On tietysti tärkeää ja luontevaa, että asiat hoidetaan sopimuksia ja lakia noudattaen.

Kannattaa myös huomioida, että esim. Hittimittarin sisältö olisi melko köyhää ilman siinä esitettyä musiikkia, jonka sävellykset, sanoitukset ja sovitukset ovat lähtökohtaisesti tekijöidensä omaisuutta. Tämän omaisuuden käyttämisen ehtojen neuvotteluoikeudet tekijät ovat myöntäneet Teostolle, esittäjät Gramexille.

Avoin Yle

Uusia blogikirjoituksia ei enää julkaista tällä blogit.yle.fi -alustalla. Ylen yhtiösivustolla yle.fi/yleisradio on avattu paikka Näkökulma-teksteille. http://yle.fi/aihe/yleisradio/nakokulma Palautetta tai kysymyksiä Ylestä tai Ylen ohjelmista voit antaa myös yhtiösivuilla. https://palaute.yle.fi/

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2013

joulukuu

marraskuu

lokakuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2012

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu