Pe 03.01.2014 @ 10:59Kaj Färm

Radio 1 vastaa

Kaj FärmKaj Färm on Yle Radio 1:n ohjelmapäällikkö.

”Eikö Knallia ja sateenvarjoa voitaisi tehdä lisää? Miksei pohjalaisia kansanedustajia ikinä haastatella Ykkösaamussa? Kiitos Muistojen bulevardista! Mistä löytäisin isoenoni radiohaastattelun vuodelta 1953 tai -54?”   

Yle Radio 1:ltä kysytään kaikesta maan ja taivaan väliltä sekä ajoittain tuonpuoleisistakin asioista ja mehän vastaamme. Radio 1 vastaa on kanavan viikottainen ohjelma ja blogi verkkosivuilla.  Edeltäjäni Heikki Peltosen aloittama käytäntö on monella tapaa erinomainen.

Ensinnäkin saamme hyvää informaatiota kuuntelijoita askarruttavista asioista.

Vaikka kirjoittajat ja soittajat edustavatkin pientä vähemmistöä kuuntelijoistamme, voi sellaisestakin otoksesta huomata yleisimmät huolenaiheet, erityiset onnistumiset ja ennen kaikkea sen, mikä juuri nyt todella harmittaa.  Harmitusindeksi nousee aina pientenkin muutosten yhteydessä eli tämä alkuvuosi saattaa taas olla vilkasta aikaa. Aloitamme mm. uusia ohjelmia. Tuoreimmassa ohjelmassa kerromme kanavan uudistumisesta.

Toinen etu liittyy mielikuvaan.

Yle Radio 1 on tehnyt parin viime vuoden sisällä laajan kehitystyön, jossa olemme eri tavoin keskustelleet lähes tuhannen radiokuuntelijan kanssa. Olemme pyrkineet aidosti ymmärtämään, minkälaista kulttuuriradiota he haluaisivat Yleisradion heille tekevän.

Työ on ollut erittäin antoisaa ja tätä vuoropuhelun henkeä on kaikin tavoin pidettävä yllä. Siinä työssä myös tämä palsta on mitä mainioin työkalu. Palsta tukee kanavan ja uskoakseni koko yhtiönkin uskottavuutta kertoessamme arvostavamme asiakkaitamme.

Yleisöjen aito kuunteleminen parantaa myös palautteen laatua: kiukuttelun sijaan saamme yhä enemmän rakentavia ehdotuksia ohjelmatyön kehittämiseksi sekä mitä syvällisintä pohdintaa radion merkityksestä ja mahdollisuuksista yleisemminkin.

Radio 1 vastaa  ei ole siis mikään terapialaatikko vaan erinomainen työväline ja oleellinen osa kanavan käymää vuoropuhelua meille tärkeimmän yhteistyökumppanin – todellisen asiakkaamme eli radion kuuntelijan – kanssa.

Suosittelen.

Yle Areena: Yle radio 1 uudistuu (2.1.2014)

Yle Areena: Radio 1 vastaa

Lue lisää Yle radio 1:stä: Utelias seikkailija, rauhallinen paneutuja

Radio 1 vastaa -ohjelma tulee kanavalla lauantaisin klo 10.45 ja 23.00. Se on myös kuunneltavissa ja luettavissa verkossa. Ohjelmapäällikkö Kaj Färm ja vastaava tuottaja Anna Simojoki käyvät läpi ja kommentoivat vuoroviikoin saapunutta palautetta sekä kertovat kanavan ohjelmistosta.

6 kommenttia

Hei. Jäin ihmettelemään, onko tämä nyt oikea paikka jättää palautetta Radio 1:lle, vai onko siihen olemassa virallisempi foorumi. Mutta varmaan menee perille näinkin.

Kuuntelin tänään lauantaina (11.1.) Ylen ykköstä iltapäivän ajan. Hämmästyin siitä, miten paljon ohjelmissanne puhuttiin journalismista, toimittajista ja jälleen journalismista. Ensin Ajankohtaisessa ykkösessä pohdittiin sanomalehdistön ongelmia. Välilevyjen jälkeen TV-kasvo Heikki (mikä hänen sukunimensä olikaan) esiintyi todellisissa tarinoissa, jonka jälkeen kuuluttajan vieraana oli Yle Oulun pitkäaikainen toimittaja (hänenkin nimensä unohdin). Vaikka itse olen toimittaja, minun oli vaikea kiinnostua tällaisesta ylenpalttisesta journalismi-hypetyksestä. Voin vain kuvitella, kuinka vähäinen tavallisen ihmisen kiinnostus tätä aihepiiriä kohtaan on.

Puhe journalismista tuntuu olevan muoti-ilmiö, joka näkyy voimakkaasti Ylelläkin. Tänään Yle-uutisten etusivulla netissä oli kaksikin journalismia koskevaa uutista. Kysymykseni on yksinkertainen: miksi näin? Onko journalismilta loppunut jutunaiheet? Vai onko tämä itsekorostusta?

Jos aihe olisi kauhean mielenkiintoinen, ymmärtäisin paremmin. Mutta journalismi on kuin pullan leipominen: prosessi on melko tylsä, mutta lopputulos ja -tuote mielenkiintoinen.

Ehdotukseni on, että jos journalismista pitää puhua (onhan se merkittävä yhteiskunnallinen toimija jne jne.), niin käytetään aika ja palstatila kunnon journalismikritiikkiin. Siitä voisi olla jotain hyötyäkin!

Laitoin juuri palautetta 1000:n sanan palstallanne. En saanut siihen mahtumaan kaikkea, mitä olisin halunnt sanoa. Ehdotan että tekisitte kattavan tutkimuksen siitä, miksi ihmiset eivät kuuntele Radion Ylen ykköstä.
Ette missään pohdi esim. sitä, saako muut kuin netin kanssa pelaajat edes tietoa ohjelmatarjonnasta? Onko mahdotonta tehdä esim.lehtien kanssa diiliä, että julkaisivat kunnollisen radioliitteen.
Vapaan maailman miljoonat radiokanavat tekivät myös sen, että vanhemmista radioista on vanhemman väen vaikea löytää sitä kanavaa, jota haluaisivat kuulla.
Ohjelmien ajankohtien jatkuva muuttelu saa myös aikaan sen, ettei ohjelmaa jota on tottunut kuuntelemaan enää löydä.
Jonkun ohjelman ylikorostus, kuten tällä hetkellä Muistojen bulevardi, vei hyvät puheohjelmat ja muut vaihtoehdot. Kun yrittää toimia vain enemmistön ehdoilla, vie se pois monimuotoisuuden. Olisi edes lauantaiaamu saanut tulla jotain muuta, vaikka kirjanluentojen uusinnat, jotka nyt olette kai poistaneet.

Miksi ei voisi olla laajaa ohjelmasarjaa klassikkokirjallisuudesta ja kirjailijoista laajasti niin, että asioista peilattaisiin kunkin ajan yhteiskuntaan?
Tänään kirjaohjelman jälkeen kuuntelin kuunnelman esittelyä. Näistä sentään kiitos. Vaikka en välttämättä kuuntelisi kuunnelmaa, on kiinnostavaa kuunnella esittelyä ja vertaamista, millaista oli tehdä pitkää kuunnelmaa 49v.sitten/nyt. Näitä kun kuulee useita, ehkä vielä kiinostuu tarpeeksi itse kuunnelmastakin. Jotkut asiat vaan vaatii kypsyttelyä ja alustuksia.

Epäilen. Että opitte virheistänne. Niitä tulee kiihtyvällä vauhdilla lisää. Halpatuotanto on aina halpatuotantoa. Valitettavasti Suomalainen media on ajautunut halpatuotantohelpporaha-malliin. Mukaan lukien YLE.

Arvoisa Vastaanottja!
Olen jo pitkään ajatellut kirjoittaa kritiikin ylen radio 1 ohjelmatarjonnasta. Olisi paljonkin sanottavaa, mutta yritän tiivistää. Miksi ohjelmat ovat niin elitistisiä. Esim. kantapöytä ja Riston valinta ovat asiatuntijoiden keskustelukerhoja. Miksei ole enää lasten musiikkiohjelmaa launtai aamuisin, sitä oli mukava kuunnella työn lomassa. Lapset eivät kai ole niin tärkeä kuulijaryhmä. Miksi haastateltavat ovat aina julkkiksia. Esim. Näistä levyistä en luovu tai Kuusi kuvaa. Kai esim. raitiovaununkuljettaja tai siivoojakin voivat harrastaa kulttuuria ja olla hyviä haastateltavia. Ehkä kannattaisi kokeilla.
Mukavia poikkeuksia ohjelmistossa ovat tiedeykkönen, Kalle Haatasen ja Maisteri Lindgrenin ohjelmat. Tämä tästä. Yritän löytää kanavan, joka ei ärsytä niin paljon.
Ystävlällisin terveisin

Hei!
Olen aiemmin pitänyt ohjelmasta 'Kultakuume' sen laaja-alaisen tarjonnan vuoksi. Viimeisen vuoden aikana on kiroilu lisääntynyt huomattavasti sekä haastateltavien että haastattelijoiden keskuudessa. Mistä moinen? Ärräpäiden heittelyllä tuskin saadaan mitään lisäarvoa juttuihin enkä usko nuorison kuuntelevan tällaista ohjelmaa (mikäli on tarkoitus ns. rempseällä tyylillä hankkia keski-ikää nuorempia kuulojoita). Tänään 4.1. 'taiteilija' Omaheimo oli täysin mauton kielenkäytöltään.
Yrittäkää vaalia kaunista ja asiallista kieltämme, kun kerran veroeuroillani minunkin pitää teitä ylläpitää. En halua maksaa moskasta.

Ei kai Putkinotkon luentasarja lopu kesken kirjan? Pyydän vastausta sähköpostilla.

Avoin Yle

Uusia blogikirjoituksia ei enää julkaista tällä blogit.yle.fi -alustalla. Ylen yhtiösivustolla yle.fi/yleisradio on avattu paikka Näkökulma-teksteille. http://yle.fi/aihe/yleisradio/nakokulma Palautetta tai kysymyksiä Ylestä tai Ylen ohjelmista voit antaa myös yhtiösivuilla. https://palaute.yle.fi/

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2013

joulukuu

marraskuu

lokakuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2012

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu