Ke 06.02.2013 @ 10:02Lauri Kivinen

Otetaan koppi elokuvista!

Lauri KivinenKirjoittaja on Yleisradion toimitusjohtaja.

Viime perjantaina juhlittiin Suomen Elokuvasäätiöllä elokuvavuoden 2013 avausta. Nähdyt trailerit enteilevät jälleen hienoa ja laadukasta elokuvan vuotta.

Juhlapuhuja valtionvarainministeri Jutta Urpilainen heitti puheessaan pallon Ylelle, kun pohti miten suomalaisen elokuvan rahoitusta voitaisiin parantaa. "Katseeni kääntyy tässä Yleisradion suuntaan. Taloustilanteen ollessa mikä on, kaikki joutuvat säästämään ja Yle on ainoa taho, jonka rahoitus on paitsi turvattu, myös kasvussa."

Urpilainen toivoi painokkaasti, että Yle pystyisi merkittävästi lisäämään panostuksia elokuvahankkeisiin kotimaassa. Puheen jälkeen kävin hänelle sanomassa, että tästä pallosta me kyllä mielellämme otetaan koppi.

Yleisradion kulubudjetti alkaneelle vuodelle ilman poistoja ja rahoituseriä on noin 426 miljoonaa euroa. Ensimmäisestä veromallilla menneestä kuukaudesta selvisimme hyvin, mutta yleisöpalautteessa ja suomalaisten odotuksissa kaikuu uusi sävy: meiltä odotetaan hienoja, harkittuja ja näkyviä panostuksia.

Niitä on luvassakin, ja linjaukset tälle vuodelle tuovat esille paljon hienoa kulttuuria, asiaa ja monipuolista tarjontaa. Uutisten uudistettu ulkoasu rävähtää pian näkyville ja venäjänkieliset uutiset löytävät paikkansa hieman tuonnempana. Erityisiä panostuksia tälle vuodelle on linjattu lastenohjelmiin ja internetiin. Tuotamme lasten draaman ja etsimme keinoja lisätä yhteistyötä yli kielirajojen myös lastenohjelmissa. Internetissä panostamme tekniikkaan, mutta myös julkaisun uudistamiseen. Televisiokanavien vieminen yhä laajemmin verkkoon ja esimerkiksi HBO-ohjelmien laajennetut verkko-oikeudet ovat tästä tuoreita esimerkkejä.

Meiltä siis odotetaan näkyviä ja kuuluvia tekoja. Kotimaiset elokuvat ovat korkealla listallamme. Teemme paljon tuoretavaraa televisioon, radioon ja internetiin, mutta elokuvat ovat kuin säilykkeitä. Ne maistuvat jo tuoreeltaan hyvältä, mutta purkin voi avata monta kertaa vuosien mittaan ja ne jäävät historiaan ajan kuvana. Siksikin niihin kannattaa panostaa.

Suomessa tehdään keskimäärin noin kaksi pitkää elokuva kuukaudessa, ja Yle on ollut niistä mukana tavallisesti noin joka toisessa. Viime vuosina olemme joutuneet tinkimään tästä selvästi niin, että osuutemme yhteistuotannoissa on vuonna 2012 ollut noin kolme miljoonaa euroa. Tavoitteeksi olemme asettaneet tuon luvun nostamisen ja kaksinkertaistamisen noin kuuteen miljoonaan vuoteen 2015 mennessä. Kohdallamme on myös se erityispiirre, että voimme panostaa elokuvaan monimuotoisemmin kuin monet muut tahot, lukien mukaan myös dokumentit ja lyhytelokuvat. Otamme siis kopin ja sen teemme mielellämme.

Määrä ei kuitenkaan ole ainoa asia, vaan meiltä odotetaan myös tinkimätöntä laatua. Lisäpanostus elokuviin tai mihin tahansa muuhun ei voi tapahtua laadusta nipistämällä. Siksi kuusi miljoonaa on hyvä tavoitetaso, mutta yhteistyöllä, kehityksellä ja tiiviillä sparrauksella voimme myös varmistaa sen, että samalla laatukin nousee kuten asiaan kuuluu.

4 kommenttia

Kaikella kunnioituksella,

YLE:n tulisi mielestäni pitää pitää turvallinen välimatka suomalaiseen elokuvaan. Kuinka monta hyvää suomalaista elokuvaa kukaan muistaa 2000- tai 2010-luvulta? Vanhojen suomalaisten elokuvien tv-näkyvyyttä voisi sen sijaan lisätä.

Suosittelisin mieluummin niidenkin eurojen säästämistä laadukkaaseen kotimaiseen tv-draamaan (=Pirunpelto) ja vaikkapa tasokkaaseen saksalaiskrimiin.

Vaikka musta marsalkka oli typeryyden huippu, niin silti olen vasta kolmekin hyvää kotimaista elokuvaa, ihan katsottavia. Yhdessäkään ei tainnut olla YLE millään tavalla mukana. Mutta tämä todistaa, että kyllä hyviä suomalaisia TV-elokuvia tehdään ja hyvä olisi, että niitä on myös TV:ssä.

Suomalaista draamaa tekee TV:een vain YLE. Siihen kannattaa panostaa, itse en ole Piruspellon ystävä. MOnipuolista tarjontaa on oltava, sillä aika ohueksi elämä menee, jos TV:stä tulee vain TV-murhia ja niiden tutkimuksia, kuten kaupalliset kanavat tekevät ja tosiTV:tä.

Tanssiohjelmaan panostaminen YLEltä on sen sijaan typeryyttä, sillä nelosen Dance on yksinkertaisesti laatu-ohjelma jota ei voi voittaa, kolmosen tähtitanssit hömppää ja ulkomaista tanssiohjelmaa tulee ihan riittävästi.

Tässä tulee vain mieleen tasa-arvo, ei paljon miehiä ajatella, kun valitaan elokuvia ja ohjelmia. Kaikki toimittajatkin ovat naisia(ei pidä tulla kertomaaan, että heillä oli parempi äidinkielen numeron koulussa). Ei tuohon asioista kertomiseen(nykysin lespaamiseen) tarvita juurikaan koulutusta, joten rekrytointiin ohje lisätä miehiä taloon, vai miten on, katsokaa edellisen vuoden rekrytoitujen toimittajien sukupuolijakaumaa. Vastinetta miesten verorahoille tai puolitetaan kanavat.
ps. ennen oli human interest-ohjelmia(uutisia), nykyisin,woman interest.

Lisaa laadukasta kotimaista tv-draamaa ja se myos nahtavaksi Suomen ulkopuolella!
Pirunpellon uskollinen viikottainen katsoja.

Avoin Yle

Uusia blogikirjoituksia ei enää julkaista tällä blogit.yle.fi -alustalla. Ylen yhtiösivustolla yle.fi/yleisradio on avattu paikka Näkökulma-teksteille. http://yle.fi/aihe/yleisradio/nakokulma Palautetta tai kysymyksiä Ylestä tai Ylen ohjelmista voit antaa myös yhtiösivuilla. https://palaute.yle.fi/

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2013

joulukuu

marraskuu

lokakuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2012

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu