To 21.11.2013 @ 17:13Anna-Maija Halonen

Menisitkö vankilaan puhtaan luonnon puolesta?

Anna-Maija HalonenAnna-Maija on Yle Draaman tuottaja.

Puhdas luonto on suomalaisille arvokas asia. Kun sen saastuminen uhkaa, herää sisäinen sinisaarelamme unestaan ja me alamme toimia: nousemme laivaan, kiipeämme katolle, ryömimme aitojen ali, teemme mitä tahansa pelastaaksemme puut ja järvet, meret ja marjat. Eikö niin?    

Totta puhuen, minä en ainakaan olisi valmis menemään vankilaan Murmanskissa koska vastustan arktista öljynporausta. Onneksi paljon muutakin voi tehdä luonnon hyväksi. Ja onneksi Sini Saarela vapautuu takuita vastaan.

Taistelu mutaa vastaan

Draamasarja Pintaa syvemmältä ravistelee kansalaisia ottamaan kantaa puhtaan luonnon puolesta lain sallimin keinoin. Tarina kertoo naisesta, joka huomaa mökkijärvensä saastuneen kelvottomaan kuntoon lähisuolla sijaitsevan turveteollisuuden takia. Nainen kohtaa vähättelyä ja vastustusta niin turveyhtiön kuin paikallisen ELY-keskuksen suunnalta, mutta saa tukea mökkiläisiltä sekä muutamilta muilta, joita järven tila huolestuttaa. Järven puolustajat perustavat vesienhoitoyhdistyksen ja siitä alkaa vuosien taistelu mutaa vastaan.

Voiko yksittäinen kansalainen saada likaajia vastuuseen ja vaatia lain kunnollista toteutumista?

Täytyy voida. Uimakelpoiset järvet, syötävät sienet ja marjat sekä saasteeton ilma ovat itsestäänselvyyksiä jotka kuuluvat meille kaikille, myös tuleville sukupolville. Muta sumentaa, minä haluan nähdä kirkkaasti.

Lyhäreitä luonnon puolesta

Puhdas luonto-aihepiirin ympärille on kehitteillä myös TAMK:n opiskelijoiden lyhytelokuvia. Oppilaat saavat käsikirjoituksista palautetta Yle Draamasta ja parhaat lyhytelokuvat on mahdollista esittää Ylen kanavilla tai Yle Areenassa.

Kysymällä totuus selviää

Miten saa selville, toteutuvatko Ylen arvot - luotettavuus, riippumattomuus, ihmisten arvostaminen -  draamaohjelmissa? Kysymällä sitä jo käsikirjoitusvaiheessa. Mm. näitä kysymyksiä esitin Pintaa syvemmältä-käsikirjoitukselle:

  • Ovatko ohjelmassa esiintyvät faktat paikkansapitäviä?
  • Toimivatko henkilöt luonteidensa mukaisesti?
  • Herättääkö ohjelma yhteiskunnallista keskustelua? 
  • Luoko ohjelma uskoa yksilön vaikutusmahdollisuuksiin?

Jussi Alangon ja Jukka Mäkisen käsikirjoittaman 6-osaisen sarjan kuvaukset alkavat ensi vuonna. Ensilähetys on vuonna 2015, jolloin toivottavasti saan vastata kaikkiin yllä oleviin kysymyksiin kyllä.

Lue myös Erja Ruohomaan ja Tuija Aallon teksti Suomalaiset punnitsevat Ylen arvon yhteiskunnalle.

28 kommenttia

Miksi joku vastustaa arktista porausta? Eikös se ole ihan sama asia missä porataan?
-Saastuttamista voisi vastustaa tai liian riskialttiita hankkeita.

Tina: Googlaa esim. sanoilla "arktis öljynporaus", niin löydät paljon tietoa riskeistä :)

S. Saarela sanoi menevänsä vaikka vankilaan vakaumuksensa puolesta, mutta kitinä alkoikin jo tutkintavankeudessa.

Kyllä olisin vlmis menemään vaikka vankilaan. Olen jo aika vanha, en koe enää kovin tärkeäksi sitä, missä olen ja ketä tapaan. Yleensähän vankiloissakin ainakin tässä maassa on kirjastoja, joten siellä voisi lukea, sillä tavoin aikansa voisi viettää järkevällä tavalla. Mutta kyllä, yksittäinen kansalainen voi tehdä yhtä ja toista. Sini Saarela on kunnioitettavan arvoinen, lämpimiä terveisiä hänelle.
Nimimerkki Piian korviin en haluaisi lähettää en terveisiä enkä kitinöitä.

En tarkoita luovuttamista millään tavoin, mutta toivoisin suomalaisten-pohjoismaisten-sivistenyiden maiden toimivan yhteistyössä perustellusti järkevän ajattelun ja toiminnan toimivan. Nykyisten alueiden tuotanto tutkimukset eivät ole muuta kuin keino keksiä lisää korvaavia resursseja, näin toimivat itä- ja länsivallat.

En missään tapauksessa lähtisi vankilaan, enkä tekisi mitään sellaista, josta varmasti joutuisi vankilaan.
Jokaisen ihmisen pitäisi tehdä omalla tontillaan voitavansa luonnon hyväksi. Kommentilla älä roskaa, käytä yleisiä roskiksia, lajittele talous roskat oikein. Opeta lapsiasi, etteivät heittele mm. karkkipapereita pitkin , missä liikkuvatkin. Ja aikuiset ihmiset, kaljatölkit ja pullot, älkää litatko niitä,jos jätätte ne jonnekin kuleksimaan, niin joku muu voi kerätä ne, ne on rahanarvoista tavaraa. Niistä voisi juomatehtaat maksaa enemmän. Yksi pointti vielä, kun suomesta viedään kaljaa Viroon mm. niin niihin on saatava palautus teksti, koska niistä tuodaan iso osa takaisin tänne kotimaahan ja osa niistä heitetään pilaamaan luontoa. Tässä ohjeita.

Hassua ja surkuhupaisaa, että meidän verorahoilla voidaan rahoittaa tämmöistä huuhaata - vaikka YLE tunnetusti onkin punavihreä?

"Ovatko ohjelmassa esiintyvät faktat paikkansapitäviä?" Näkemättä "faktoja" voidaan jo sanoa, että ei. Kaivakaa hyvät ihmiset oikea tieto esille, älkää uskoko ja nielkö Alangon ja kumppaneiden musta -tuntuu - otsaluu -analyyseja totuutena!

Tällaisilla maalaiskomedioilla saadaan aikaan myös kivoja stereotypioita, vrt juoppo kanttori Piiparinen; nyt kaikki kanttorit on juoppoja. Mielenkiintoista nähdä, kuinka pahan turvefirman edustajat esitetään siten, että kunnianloukkaussyytteiltä vältytään.

Lähtisikö YLE tekemään sarjaa myös vihreästä vilungista tai "Hitler Jugent" -tyylisestä luonnonsuojeluliitosta? minä voin käsikirjoittaa...

Kyllä se turvetuotanto pilaa järven, tiedän koska olen lapsuuteni asunut järven rannalla jonka turvetuotanto pilasi. Järveen tulee sellainen liisteri pintaan, ja uimareissun jälkeen on pestävä itsensä ihan hankaamalla limaisesta liisteristä. Ennen oli hiekkapohja, nykyään paksu muta.

"Onneksi Sini Saarela vapautuu"...

Tutkittu fakta on, että Vihreä liitto on pääkaupunkiseudun median ylivoimainen pääpuolue.
Täysin ilmiselvää on, että nämä toimittajat (ja draaman tuottajat) eivät jätä käyttämättä saavuttamaansa asemaa haluamaansa mielipidevaikuttamiseen.

Mutta se on uutta (repo-radion jälkeisessä maailmassa), että juuri verorahoituksen piiriin päässyt YLE hyökkää laillista ja ympäristöasiansa kuntoon laittanutta elinkeinoa vastan ! Aseina ikivanhat virheet, jotka on korjatu aikoja sitten. Tavoitteena tukea yhden puolueen taktisia tavoitteita.

Törkeää.

Tuottaja kirjoittaa niin kuin olisi Vihreän puolueen kannattaja. Toteutuuko Ylen riippumattomuus ?

Mistä näitä persuja löytyy? No perseestä.

YLE lypsää veronmaksajilta vuodessa yli 500 000 000 euroa eli vajaa 100 euroa per kansalainen vauvasta vaariin. Organisaatio paisuu ja rahaa palaa ja poliittisesti värittynyttä ideologista propagandaa syötetään yhä kasvavissa määrin. Samaan aikaan rahaa ei löydy kouluille tai sairaiden tai vanhusten hoitoon. Ylen kallista touhua vähävaraisten kustannuksella!

Paska idea, oikein punavihreiden unelma koko sarja. Ensi vaaleissa ääneni saa ehdottomasti se, joka lupaa yksityistää ylen. Siinäpä saavat jatkaa tämän unelmahömpän tekemistä niiden rahoilla, jotka moisesta haluavat maksaa.

Ps. Olisivat pitäneet sen Ämmän siellä Venäjällä vaikka pari vuotta ensi alkuun, mitä menee puuttumaan muiden laillisiin elinkeinoihin

musta tuntuu vihervalhe ja griinpiis tutkimus on tehty Suomessa viralliseksi totuudeksi median viherfemakkojen poliittisilla yhteislaukauksilla. Turvetuotannon ympäristövaikutuksista he eivät ymmärrä mitään mutta viheruskovaisina yrittävät olla kuvittelemansa hyvän puolella ja pahaa vastaan.

Limaisen ihon vedessä aiheuttaa gonyostomum semen rihmalevä joka ei mitenkään liity turvetuotantoon, on vain väriltään ruskeaa. Ruskeaa, liuennutta humusta sisältävää vettä tulee luonnontilaisilta soilta yhtä paljon kuin turvesoilta. Turvesoilta sen tulo vain loppuu siinä vaiheessa kun valunta alkaa suodattumaan ojan pohjien kivennäismaan kautta.

En hyväksy rahojeni käyttöä mututoimittajan uskonnollisen maailm,ankatsomuksen levittämiseen.

Mikäpä siinä, jos politiikkaa tehtäisiin yksityisin varioin, mutta että YLE rahoittaa tällaista, se on yksinkertaisesti aivan hirveän väärin. Ja tiedoksi; vaikka olen tätä mieltä, kannatan samalla voimakkaasti luonnonsuojelua. Eri asia, jos kritisoitaisiin jotain lain vastaista, tms. mutta kun tässä on kuitenkin kyse aivan laillisesta elinkeinosta ja hyvästä tarkoituksesta. Jos turvetuotannossa on tapahtunut virheitä, niistä on opittu, mutta tämä tällainen vain nostattaa vihaa.

"Tarina kertoo naisesta, joka huomaa mökkijärvensä saastuneen kelvottomaan kuntoon lähisuolla sijaitsevan turveteollisuuden takia." Siinä ensimmäinen ongelma käsikirjoituksessa. Asioita ei huomata, vaan ne pitää voida tutkia ja todistaa. Kyllä, turvesoilta tulee jonkin verran humusta. Ei, turvesuot eivät ole likimainkaan ainoita, eivätkä varsinkaan pahimpia vesistöjen pilaajia suomessa. Oma mökkini on myös järven rannalla, jonka ennen niin kirkas vesi ja hiekkainen pohja on muuttunut limaiseksi, mutaiseksi ja tummaksi. Otin maastokartat esiin ja kävin lävitse järveen (kyseessä pieni järvi, joten tehtävä oli suhteellisen helppo) laskevat ojat ja mahdolliset kartalla näkyvät ongelmien aiheuttajat. Yksikään turvesuo ei laske järveen, järvestä lähtevään ojaan kyllä ja paikan päällä näkee suolta tulevan veden olevan kirkkaampaa, kuin järvestä tuleva. Hassua vai mitä? Järven rannalla on kyllä maatila, joka on viime vuosikymmeninä muuttunut pienestä perhetilasta tehomaataloutta harjoittavaksi teollisuuslaitokseksi. Pellot tulevat järven rantaan asti ja kaikki pelto-ojat laskevat suoraan järveen. Lisäksi Järven ympäristön suot ja kosteat metsät on tehokkaasti ojitettuja ja ojia on myös perkattu vuosien varrella. Kaikki ojat laskevat suoraan järveen, ilman puhdistamista. Uusimmissa ojissa olevia pieniä altaita en vielä laske puhdistukseksi.
Tämä sama tilanne on hyvin yleinen ainakin täällä Pohjois-Pohjanmaalla. Olettaisin, että myös muualla Suomessa. En itse saa elantoani turpeesta, olen joskus saanut ja siksi seuraan keskustelua aktiivisesti ja siihen haluan myös osallistua. Valitettavan usein asiantuntijoina vain ovat mökkien mummot, jotka "huomaavat" turvesoiden pilanneen vesistönsä, mutta jostain syystä peltojen ja metsäojituksen päästöille ollaan lähes täysin sokeita, samoin kuin turvetuotannon valtaville ponnistuksille parantaa omia vesiensuojelurakenteitaan ja toimintamallejaan.

En menisi vankilaan ympäristön puolesta, oman perheeni puolesta menisin.

Taas aletaan maalaamaan maalaisista ympäristön vihaajia veronmaksajien rahoilla. Ylistetään jotakin sinisaarelan + kumpp. iskuja Venäjän laillista öljyn- ja kaasunporaustoimintaa vastaan.

Samaan aikaan Suomessa puolue nimeltä Vihreät on hyväksynyt lisäydinvoiman rakentamisen, Talvivaaran kaivoshankkeen (sieltä kuullaan vielä, altaat täynnä), Suomessa kivihiilen käyttö on lisääntynyt, tekoallashanke on nytkähtänyt eteenpäin, ministeri on kärähtänyt pimeän työn teettämisestä, toinen ministeri kärähti autoverottomalla autolla ajamisesta kuten myös kaahaamisesta.
Siinäpä sitä olisi aineksia hyvään komediasarjaan YLE:n piikkiin. Mutta ei, huomio käännetään sinisaareloihin.

Parasta vaan hyllyttää koko tuotanto johtuu yksipuoliseen?

HYVÄ YLE!
Kerrankin kansalaisten ääntä kuullaan. Tämä sarja olisi pitänyt jo aikaa sitten tehdä, koska nämä mökkijärvien mutaongelmat ovat valitettavan tosia Suomessamme. Itse olemme tämän todenneet oman mökkijärvemme rannassa, jossa "kivasti" uimaraput mustuvat kesän kuluessa ja saunan padan pohjalle laskeutuu mutakerros. Yläpuolelta on viimeisten vuosikymmenien ajan virrannut turvetuotannon tuottamaa "puhdasta" vettä.

Marraskuisen blogitekstini kommenttien määrä osoittaa aiheen tärkeyden. Vahvoja mielipiteitä on esitetty turveteollisuuden puolesta ja sitä vastaan. Yhtä totuutta asiasta ei taida olla, totuus on yrittäjälle toinen, luonnonsuojelijalle toinen.

Draama ei kuitenkaan voi suhtautua asioihin objektiivisesti, silloin se ei ole draamaa. Olemme siis valinneet tietyn näkökulman, tässä tapauksessa se on kotijärven rantaan muuttavan Teijan näkökulma. Olemme ennen kaikkea tekemässä fiktiota, jonka toivomme herättävän kiinnostusta ja keskustelua.

Toivotan hyvää uutta vuotta kaikille!

Olette tekemässä fiktiota, mutta käsikirjoittajilta halutaan kuitenkin tietää faktan paikkansapitävyys.

Miten sarjassa kerrotaan mikä on faktaa ja mikä on fiktiota? Mistä aiheeseen perehtymätön voi tietää, mikä on faktaa ja mikä on fiktiota?

Toteutuuko Ylen arvo "luotettavuus", kun draamafiktion tuottaja hehkuttaa käsikirjoitukseen ympätyt faktat tarkastetun ja sitten myöhemmin toteaa osan faktoista jätetyn pois ? Perusteluna, "koska draama".

YLEltä täytyyisi ottaa verovaroin ylläpitämät suojatyöpaikat pois, kun eivät anna ohjelma aikaa niille jotka haluaisvat näyttää pohjois-suomalaisen turve yrittäjän arkea..ja olen pyytänyt sitä!..sitä oikeaa totuutta ettei enää vesistöihin valu kuraa, niin kuin hakkuu aukioilta ja metsä ojista tai peltoraivioilta... Laskekaapa hehtaarimäärät paljonko on metsä ojitusta/maataloutta kyseisellä valunta alueella ja tutkikaa sen päästö ensin...On kokemuksia siitä kun, kyläläisten kassa on kuran lähdettä suolta etsitty niin se löytyi eristys ojasta..Olivat tehneet edellisenä talvena metsä ojitusta,niin sulamisvesien mukana lähti kaivuumaat metsä ojaan ja meidän yhteiselle vesien pois meno paikalle! ainiin unohdin etteise haittaa jos se tulee sieltä...ilmoitus metsäkeskukseen ja asia olisillä taputeltu! Jos olisi turvetuotantoalueelta tullut, niin toiminta kielto! Ainoa maan käyttö muoto jossa on vesiensuojelurakenteet..Muut tulee vasta perässä!
Jos kukaan ei ole vielä tiennyt miten turve suot syntyy... ne on umpeen kasvaneita lampi/järviä..
Se tapahtuu varmasti..ja on luonnollinen ilmiö... Ei voi mitään, niin se elämä kulkee.. Ja sähköä saa pistorasista... tuumasi kukkahattucityvihreäkommaritäti...

Totuus esiin.

Hyvä että turvetuotannosta, saadaan totuus esiin kuvien välityksellä.
Miten voidaan puhua virheiden korjaamisesta, kun turvetuotantoalueiden alapuoleisissa vesissä
lytyy vesistöjä, missä näkösyvyys on pienimmillään vain 10 cm?

Hiilenmustat vihreät kirjoitti:

"Onneksi Sini Saarela vapautuu"...

Tutkittu fakta on, että Vihreä liitto on pääkaupunkiseudun median ylivoimainen pääpuolue.
Täysin ilmiselvää on, että nämä toimittajat (ja draaman tuottajat) eivät jätä käyttämättä saavuttamaansa asemaa haluamaansa mielipidevaikuttamiseen.

Mutta se on uutta (repo-radion jälkeisessä maailmassa), että juuri verorahoituksen piiriin päässyt YLE hyökkää laillista ja ympäristöasiansa kuntoon laittanutta elinkeinoa vastan ! Aseina ikivanhat virheet, jotka on korjatu aikoja sitten. Tavoitteena tukea yhden puolueen taktisia tavoitteita.

Törkeää.

Yle voi kysyä tutkijoiden mielipidettä. Heidän työtänsä ja etiikkaansa on tuottaa puolueetonta tutkimukseen perustuvaa tietoa. Nykysuomessa ääneen pääsee vain äärilaitaa edustavat tyypit, jotka vakavan kumarassa etunojassa liioittelevat ajamaansa asiaa. Eihän ääni muuten pääsisi julkisuuteen.

Martinjärveläiset ovat mökkiostoksiinsa pettyneitä ihmisiä. Järvi on tyyppiluokaltaan humusjärvi, jossa vallitsevat tietyt olosuhteet, jotka poikkeavat kirkkaiden karujen vesien olosuhteista. Mm. limakerroksen aiheuttava limalevä voi paikoitellen esiintyä hyvin runsaana.

Joo.. on niitä huonoja mökki ostoksia muuallakin...YLE teki ohjelman mökin mummosta viimeksi, niin asiantuntiana oli juuri se mökinmummu mikä oli huomannut, että liejua on mökki rannassa... No, turvetuotantoa syyttämään tottakai! Mutta kun asiaa ruettiin tutkimaan,niin kyseisen järven/lammmen yläpuoliseen alueeseen EI KUULUNUT ainuttakaan turvetuotanto aluetta!

YLEltä oikasu pyyntöä kun olivat vailla, niin FAKTOJEN esiin tuomiselle ei ollut tilaa...

Tyly vastaus oli, pääasia että tulee poliittista keskustelua!

Mutta Draamalle on, mikä on fiktiota mutta muummujen mielestä faktaa...

Hirveetä sekoilua nyky touhu..Tekisitte ohjelman hiilikaivoksista, minkä tieltä lehtee ne mökin mummut ja isännätkin... Kokonaisia kyliä siirretään kaivoksien takia..

Kait ne mummut maksetaan hiljaisiksi..Rahalla saa ja hevosella pääsee..

Lainaus YLE Draaman tuottajan Anna-Maijan edellisestä tekstistä:

"Draama ei kuitenkaan voi suhtautua asioihin objektiivisesti, silloin se ei ole draamaa. Olemme siis valinneet tietyn näkökulman, tässä tapauksessa se on kotijärven rantaan muuttavan Teijan näkökulma. Olemme ennen kaikkea tekemässä fiktiota, jonka toivomme herättävän kiinnostusta ja keskustelua."

YLEn arvoja ovat Anna-Maijan mukaan luotettavuus ja puolueettomuus. Anna-Maijan mukaan YLE on valinnut Teijan näkökulman. Mutta toinen ko. sarjan käsikirjoittajista on Jussi Alanko, tunnettu turvetuotantovastainen Martinjärven järviaktiivi.

YLE haluaa herättää keskustelua, mutta samalla totuus unohtuu. Näin kävi myös 2010 kun YLEn Ajankohtainen Kakkonen teki ohjelman Alavuden Mulkkujärvestä väittäen, että turvetuotanto oli pilannut Mulkkujärven. Kun YLEn toimittajiin otettiin yhteyttä ja pyydettiin heitä korjaamaan valheensa, sillä tosiasia oli ja on, että Mulkkujärveen ei laske yhdenkään turvetuotannon vedet, olivat YLEn Ajankohtaisen Kakkosen "luotettavat ja puolueettomat" toimittajat vastanneet: "Meidän tehtävämme on herättää keskustelua, ei kertoa totuutta". Tätä taattua YLEn linjaa Anna-Maija kumppaneineen jatkaa...

No hyvää päivää. Oikein verovaroin sitte meinaatte... Kyllä huomaa, että vesi tulee kraanasta ja lämpö patterista.

Tilaan tämän draamasarjan rinnalle (verovaroin) myös sen Dokumentin, jossa suomalaisille kerrotaan, mitä esimerkiksi maksaa se, että meidän öljyvarmuusvarastoihin "vaihdetaan" nyt "ympäristöystävällisempää" lurua - siis Suomen varmuusvarastoon, siihen mihin hädän hetkellä tultaisiin kajoamaan! Voisitte myös kertoa koko kansalle, kuinka paljon työttömiä maahan saadaan/on jo saatu kun ei enää pystytäkään kilpailemaan muun euroopan kanssa vientimarkkinoilla kaiken maailman viherdirektiivien vuoksi. Näin limanvihreää on satuhassipolitiikka.

Suomi on laitettu (liian)paljon vartijaksi kun sen merkittävin tehtävä on pelastaa koko maailma. Hupaisaa tässä kupletissa on enää se, että se on pelkkä kupla, ihan niin kuin tämä kaikentuhoava turvetuotantokin. Siis pelkkä kupla.

Nähkää, mihin valheellinen tarinointinne johtaa. Ei tämä yhteiskunta kuulkaa pyöri sillä, että Ymmi on työtön, Reiska on työtön, Lissu on työtön, Pate on työtön, minä olen työtön...

Avoin Yle

Uusia blogikirjoituksia ei enää julkaista tällä blogit.yle.fi -alustalla. Ylen yhtiösivustolla yle.fi/yleisradio on avattu paikka Näkökulma-teksteille. http://yle.fi/aihe/yleisradio/nakokulma Palautetta tai kysymyksiä Ylestä tai Ylen ohjelmista voit antaa myös yhtiösivuilla. https://palaute.yle.fi/

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2013

joulukuu

marraskuu

lokakuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2012

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu