Ma 08.12.2014 @ 08:35Riitta Pihlajamäki

Vaalit ja ehdokkaiden julkisuus

Riitta Pihlajamäki. Kuva: YleRiitta Pihlajamäki on journalististen standardien ja etiikan päällikkö.
 
Suomessa, Ruotsissa ja Englannissa järjestetään parlamenttivaalit ensi keväänä.
 
Medialle vaaleja edeltävä vaihe on poliittisen ajankierron kiinnostavinta ja kiihdyttävintä aikaa. Ylen ohella yleisradioyhtiöt SVT ja BBC ovat tarkan luupin alla, kun halutaan varmistua erilaisten poliittisten näkemysten ja ehdokkaiden monipuolisesta ja tasa-arvoisesta käsittelystä.     
 
BBC:n vaaleja koskeva sisäinen ohjeistus on 14 sivun mittainen. SVT ja Yle selviävät vähän vähemmällä sivumäärällä. Kaikilla kolmella on kuitenkin sama, keskeinen ajatus: ohjelmiston on rohkaistava vilkkaaseen ja moniarvoiseen debattiin eikä mikään puolue tai kukaan ehdokas saa saada erityistä etua muihin nähden. Tämä tarkoittaa sitä, että puolueita ja ehdokkaita on kohdeltava tasapuolisesti.
 
Julkisuudessa puhutaan usein vaalikaranteenista. Sellaista ei Ylessä ole. Ehdokkaana olevia henkilöitä voidaan haastatella journalistisin perustein. Ministeriä, asiantuntijaa tai vastuullista päätöksentekijää ei jätetä kuulematta jos käsiteltävä asia niin vaatii. Ratkaisun pitää perustua vankkaan journalistiseen harkintaan.
 
Ehdokkaana olevat Ylen omat työntekijät tai vakituiset avustajat otetaan pois näkyvistä tehtävistä ehdokkuuden tultua tietoon.
 
Tieto ehdokkuudesta ratkaisee
 
Entä miten toimitaan niissä tilanteissa jolloin erityistä journalistista perustetta ehdokkaan esiintymiselle ei ole? Uutis- ja ajankohtaisohjelmien rinnalla Ylellä on verkossa, radiossa ja televisiossa valtava määrä sisältöä suomeksi, ruotsiksi ja saameksi. Tilanteita, joissa joudumme punnitsemaan ehdokkaan esiintymistä, tulee vastaan usein. Usein syntyy myös mielipahaa, väärinymmärrystä ja ristiriitaisia tulkintoja.
 
Henkilö on ehdokas siitä hetkestä lähtien kun ehdokkuus on tiedossa. Tuon hetken jälkeen hänen esiintymistään Ylen sisällöissä on arvioitava erityisen tarkkaan. Syntyy tilanteita, joissa esimerkiksi aiemmin sovittu esiintyminen tai ohjelmanteko joudutaan perumaan. Näin tehdään jotta tasapuolinen kohtelu toteutuu.  
 
Vaaliehdokkuuden julkistamisen panttaaminen ei ole tae sille, että ehdokas pääsisi julkisuuteen. Kikkailemalla aikataulujen kanssa kenenkään ei pidä saada etulyöntiasemaa.
 
Ehdokkaana olevien Ylen vakituisten työntekijöiden siirto näkyvistä tehtävistä taustalle kampanjan ajaksi on helppo perustella. Sen sijaan freelance ohjelmantekijöiden kohdalla syntyy helposti keskustelu, jossa vaaditaan toisenlaista kohtelua. Vaatimus on yhden yksittäisten henkilön osalta inhimillisesti ymmärrettävä, mutta ehdokkaiden samanarvoisen kohtelun näkökulmasta kestämätön.
 
Vilkas, erilaisia näkemyksiä esiin nostava ja korkealla ammattitaidolla toteutettu vaaliseuranta on iso haaste. Demokraattisen yhteiskunnan vaihtoehtojen läpivalaisu on Ylelle ja koko suomalaiselle medialle kunnia-asia.
 
Siksi on tärkeää, että pelisäännöt ovat kaikkien tiedossa, hyvissä ajoin.

9 kommenttia

Tätä asiaa mietin huomattuani, että 10.12 Noronen ja Kivelä ohjelmassa radiosuomessa oli vieraana RKPn eduskuntavaaliehdokas.
Sama RKPn ehdokas oli n. Viikkoa ennen komeillut naistenlehden kannessa. Jo silloin ajattelin, että RKP on aloittanut suomenkielisten äänien kalastelun niiltä jotka samaistuvat haastateltavan jo jokunen vuosi sitten julkisuuteen tulleisiin ja nyt sopivasti esiinkaivettuihin ongelmiin.
Puheaika ylellä vahvisti näkemystäni, että kyse oli RKPn äänikeräilystä, mielsin sen osaksi ylestrategiaa.

Thomas Wilhelmsson Yleisradion hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi.
Kenen standardit ja etiikka.

kun halutaan varmistua erilaisten poliittisten näkemysten ja ehdokkaiden monipuolisesta ja tasa-arvoisesta käsittelystä voi suomenkieliset lähetykset lopettaa.
vaalikeskustelut ruotsiksi jotta tasapuolinen kohtelu toteutuu.

Puhutaanko siellä ylen käytävillä lainkaan suomea? vai onko hienompaa ja fiksumpaa...

I rest my case.

Anonyymi kirjoitti:

Thomas Wilhelmsson Yleisradion hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi.
Kenen standardit ja etiikka.

kun halutaan varmistua erilaisten poliittisten näkemysten ja ehdokkaiden monipuolisesta ja tasa-arvoisesta käsittelystä voi suomenkieliset lähetykset lopettaa.
vaalikeskustelut ruotsiksi jotta tasapuolinen kohtelu toteutuu.

Puhutaanko siellä ylen käytävillä lainkaan suomea? vai onko hienompaa ja fiksumpaa...
Näin se valitettavasti on nyky Suomessa. Lasikatto tulee vastaan, jos äidinkielesi on Suomi. Päättämään pääset ainoastaan, jos olet ruotsinkielinen. En ihmettelisi, jos ylen virallinen kieli olisi ruotsi, toimittajat ovat usein ruotsinkielisiä myös yle.fin puolella.
Äskeisten yt neuvottelujen aikana svenskaylen toimittajia siirtyi yle.fin puolelle, näin ehkä taattiin, ettei svenskfinlandin puolella tarvinnut irtisanoa ihmisiä.
Siitä olen samaa mieltä, että suomenkielisen ylen voisi lopettaa, se on loukkaus kaikkia suomenkielisiä kohtaan.
Ylen kohdalla svenskfinland on onnistunut tulkinnassaan, että rahat pitää laittaa kahtia ja toisella puolella hoitaa svenskfinland ja toisella suomen, ruotsin ja muut kieliset.
Tämän päivän svenskaylellä kerrottiin magman tutkimuksesta, jonka lopputulema oli, että perustuslain mukaan se on valtion velvollisuus tukea suomenruotsalaista kulttuuria yhtä paljon kun suomenkielistä ja opetusministeriön pitää hoitaa homma. Kohta meillä on ministeriöissä sama käytäntö kun ylellä. On suomenruotsalainen yksikielinen osasto, joka saa puolet rahoista ja kaksikielinen osasto, joka rahoittaa suomen, ruotsin ja muun kielisiä. Rahastahan tässä on kyse. Onnistu helposti ylessä, miksi ei muuallakin, kun on oikeat ihmiset oikeissa paikoissa päättämässä.
Ihmetyttää, miten maamme suomenkieliset päättäjät eduskunnassa antavat tämän tapahtua?

I rest my case.

Kolmen edellisen kommentin kirjoittajan olisi jälleen aika muistaa ne lääkkeet. I rest my case.

Odotan vaaleja innolla :)

joku murrosikäinen on tarjoamassa lääkkeitä

Yle on tökerö kaksinaamainen epätasapuolinen

Rkp-propaganda jyllää törkeästi Ylen kanavilla, kun åbo akademi teki tutkmuksen että
pakkoruotsista ei pidetä turhan pikkukielen opettamisena päästi
Yle PROFESSORI Kimmo Grönlundin puhumaan propagandaa (hän ei voi olla näin tietämätön mitä puhuu vaan propagandisti) eli että on sitä pakkomatematiikkaakin

vaikka jokainen tietää että pakossa ei ole vikaa (koulupakko on hyvä oppivelvollisuus siis,
pakkokieli on hyvä kun se on englanti paha jos se on ruotsi tai urdu, pakkomatematiikka on hyvä kun se on pakkolaskentoa eikä matematiikkaa eli ei osittaisdiffyhtälöitä mutta aritmetiikkaa ja
hiuka analyysialkeita ja niin edelleen). Yle on pahan laatuinen tekopyhä mukatasapuoltaja
vallasolijoiden nuolija

Perussuomi kirjoitti:

joku murrosikäinen on tarjoamassa lääkkeitä.

Ihan näin tohtoripuolen edustajana ja asiantuntijana totean, että aika moni näyttää unohtaneen ottaa ne lääkkeet näin juhlapyhien aikana.

Tohtori X kirjoitti:
Perussuomi kirjoitti:

joku murrosikäinen on tarjoamassa lääkkeitä.

Ihan näin tohtoripuolen edustajana ja asiantuntijana totean, että aika moni näyttää unohtaneen ottaa ne lääkkeet näin juhlapyhien aikana.

Tohtori x on ottanut lääkkeensä,
Sen iloisena hyväksyminen, että ylessä on svenskfinlandin oma puolikas ja kaikille muille tarkoitettu kaksikielinen yle, jonka sisällöstä päättää svenskfinlandin asukkaat, vaatii lääkitystä.

Edukuntavaalit
En löytänyt sovivaa foorumia missä joku perustee miksi ei äänestä.
Olen ollut politisissa ympyröissä takavOusina lähinnä espoon kunnallispoliitikassa.
Ja se oli suuripettymys ja aika nopeasti opin ymmärtämään miten ja missä tärkeämmät asiat
päätetään ja sitten ryhmäpalaverissa ne vain kerrottiin miten mailma makaa.
Kun olin varavaltuutettu sain kutsun ja menin sain ison kasan papereita josta en tiennyt mitään,
kysyin vierustoverilta mikä on jutun juuri niin vastas ÄLÄ MIETI PAINETAAN NAPPULAA SEN MUKAAN MITEN ETURIVI PAINAA NIIN PÄÄSTÄÄN TÄÄLTÄ JOSKUS POISKIN.
Niin kysyn mihnkä tarvitaan 60 valtuutettua pättämään asioista jotka on jo päätetty.
Sama koskee myös EDUSKUNTAA MIHIN TARVITAAN 200 EDUSTAJA KOSKA RYHMÄPÄÄTÖKSET SITOO NE VOISI YHTÄ HYVIN PÄÄTTÄÄ PIEMÄLLÄKIN PORUKALLA
LOPPUTULOS OLISI HALVENPI VERONMAKSAJILLE JA TULOS OLISI IHAN SAMA
JA MIKSEN EN ÄÄNESTÄ TAI JÄTÄN TYHJÄN LIPUN.
EN USKO ENÄÄ ETTÄ POLIITTINEN JÄRJESTELMÄ / POLIITIKOT PYSTYY RATKASISEMAAN SUOMEN ONGELMAT

Avoin Yle

Uusia blogikirjoituksia ei enää julkaista tällä blogit.yle.fi -alustalla. Ylen yhtiösivustolla yle.fi/yleisradio on avattu paikka Näkökulma-teksteille. http://yle.fi/aihe/yleisradio/nakokulma Palautetta tai kysymyksiä Ylestä tai Ylen ohjelmista voit antaa myös yhtiösivuilla. https://palaute.yle.fi/

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2013

joulukuu

marraskuu

lokakuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2012

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu