Nettitelevisiopalvelut vertailussa
Teimme Yle Julkaisujen verkkokehitystiimissä vertailun netti-tv-palveluista osana tämän kevään toimintaympäristökatsausta. Katsauksen ensisijaisena kohderyhmänä oli Ylen hallitus. Vertailun tarkoituksena oli lisätä ymmärrystä vod- (video-on-demand) markkinakentästä Suomessa.
Tässä vaiheessa oli tarkoituksenmukaista tehdä vertailu jäljempänä kuvatulla tavalla asiantuntija-arviointina. Tämä on hyvä pitää mielessä juttua luettaessa. Määrittelimme arvioitavat asiat, mutta emme laatineet yksityiskohtaisia kriteerejä. Tein itse suurimman osan arviointityöstä, mutta käyttäjäkokemusta arvioi useampi henkilö.
Tarkempi ja systemaattisempi arviointi saattaa olla paikallaan jatkossa.
Vertailuun valittiin 13 palvelua
Vertailuun valitsimme tällä hetkellä merkittävimmät Suomen markkinoilla toimivat palvelut. SVT Play ja BBC iPlayer otettiin mukaan tuomaan ymmärrystä muiden yleisradioyhtiöiden tarjoomasta, vaikka niiden merkitys kotimaassa onkin melko pieni.
Vertailussa olivat mukana
BBC iPlayer (Iso-Britannia)
SVT Play (Ruotsi)
Yle Areenan suhteen emme tietenkään olleet jäävejä, mutta yritimme parhaamme mukaan arvioida sitä ei-yleläisen käyttäjän silmin.
Lisäys 14.6.2013: Vertailu tehtiin alunperin sisäiseen käyttöön. Emme ottaneet vertailussa kantaa palveluiden laillisuuteen tai laittomuuteen. Vertailussa mukana olleet palvelut (pl. BBC iPlayer ja SVT Play) toimivat Suomen netti-tv-markkinoilla ja kilpailevat keskenään ihmisten ajasta. Nämä palvelut ovat siis osa jatkuvasti muuttuvaa toimintaympäristöämme, jota meidän tulee kokonaisuudessaan ymmärtää.
Käyttökokemus, sisältö ja saavutettavuus
Vertailussa arviomme seuraavia seikkoja:
Käyttökokemus ja palvelusuunnittelu (asteikko 1-5)
Käyttökokemusta arvioidessamme mielessä olivat mm. palvelun ja sen mediasoittimen käytettävyys, valikoiman esittelyn selkeys, haun toimivuus ja sisältösuosittelut. Käyttökokemuksen saumattomuutta eri päätelaitteiden välillä ei tässä vaiheessa arvioitu.
Sisältö
Sisältöä arvioimme kolmesta eri näkökulmasta:
1. Sisällön määrä (asteikko 1-5): Koska BooxTV, TVkaista, Sonera Viihde ja Elisa Viihde tarjoavat usean tv-kanavan ohjelmiston, ne saivat täydet pisteet. Muiden palveluiden kohdalla nimikkeiden määrä laskettiin manuaalisesti. Netflixin kohdalla määrä on karkea arvio, koska aakkosellista hakemistoa ei ole ja genrelistauksessa yksi nimike saattaa kuulua useampaan eri genreen.
2. Palvelussa olevat uudet korkean profiilin nimikkeet (asteikko 1-5): Kuinka paljon palvelussa on uusia nimikkeitä, jotka ovat saatavilla hyvin nopeasti ohjelman globaalin tv-ensiesityksen jälkeen.
3. Genrejen määrä (max. 10): Palvelut saivat jokaisesta genrestään yhden pisteen. Määritimme genret Yle Areenan genrejen mukaan: suorat, sarjat, elokuvat, viihde, kulttuuri, dokumentit, fakta, lapset, uutiset ja urheilu.
Ansaintalogiikka
Palvelun ansaintalogiikka kirjattiin ylös, mutta tietoa ei arvotettu eikä otettu mukaan indeksiin.
Saavutettavuus eri päätelaitteilla (max. 27)
Määritimme ensin strategisesti tärkeät päätelaitteet ja selvitimme palveluista mitä päätelaitteita ne tukevat.
Älypuhelimet (0-5): iOS, Android, Windows Phone 7, Windows Phone 8, Symbian
Mobiili-/responsiivinen palvelu (0-1): toimii selaimilla varustetuissa älypuhelimissa
Tabletit (0-4): iOS, Android, Windows Phone 7, Windows Phone 8
Pelikonsolit (0-3): Xbox, PlayStation, Wii
ÄlyTV (0-4): Samsung, LG, Sony, Panasonic
Suoratoistosoittimet (0-3): (AppleTV, Phillips, WD TV)
IPTV (0-2): Elisa Viihde, Sonera Viihde
NettiPVR* (0-2): TV-kaista, BooxTV. Esim. Areenan lasketaan olevan näissä molemmissa, koska Ylen kanavia voi tallentaa kummankin netti-PVR:n kautta.
Muita (0-2): Bluray, digisovittimet
* Personal video recorder eli digitaalinen videotallennin
Jokaisesta listalla olevasta tuetusta päätelaitteesta palvelu sai yhden pisteen, enimmäispistemäärän ollessa 27. "Muita" -kategoriassa meillä on vain kaksi laitetta, mutta tiedämmme, että BBC:llä niitä on satoja.
Indeksi kiteyttää vertailun tulokset
Vertailtavuuden vuoksi laskimme indeksin, johon vaikuttavat kaikki ansaintalogiikkaa lukuunottamatta kaikki yllä kuvatut muuttujat. Perusajatus on, että käyttökokemuksella, sisällöllä ja päätelaitetuella on sama painoarvo.
Indeksi laskettiin näin:
summa((Päätelaitetuki yhteensä/5)+((Genrejen määrä/2)+Käyttökokemus+Sisällön määrä)/3+Uusia korkean profiilin tuotteita)/3
Korkein mahdollinen indeksiluku tällä kaavalla on 5.13.
Vertailun anti: tärkeimmät havainnot
Netflix nousee käyttökokemukseltaan muiden arvioitujen video-on-demand –palvelujen yläpuolelle. Käyttöliittymä on selkeä ja suosittelualgoritmi on omaa luokkaansa.
Millään toimijalla ei ole sekä sisällöllisesti että määrällisesti laajaa ja uutuusarvoltaan korkeaa sisältöä. Viaplaylla on Netflixiä enemmän nimikkeitä. Globaalit ensi-illat puuttuvat valikoimista Netflixin omaa tuotantoa lukuunottamatta. Silläkin on valikoimassaan vain muutamia tällaisia nimikkeitä vuodessa.
Päätelaitetuessa suomalaistoimijoilla on tekemistä verrattuna kansainvälisiin kilpailijoihinsa. Palvelut eivät juuri tue älyTV- ja pelikonsolikäyttöä.
Älypuhelimissa heikoin tuki yleisesti on Windows Phone –alustalla. Windows Phonen markkinaosuushan on suurempi Suomessa kuin muulla maailmassa, minkä vuoksi sen tukeminen ei todennäköisesti ole ulkomaisille palveluille korkea prioriteetti.
Tilausmaksun lisäksi useammassa palvelussa on sisältökohtaisia maksuja (esim. sarjan kausi, jääkiekko-ottelu, elokuva).
Lisää aiheesta
Koko toimintaympäristökatsaus: http://www.flickr.com/photos/tuija/sets/72157633755330699/with/8863662757/
http://blogit.yle.fi/aalto/media-ala-muuttuu-mita-ylen-toimintaymparistossa-tapahtuu-lahivuosina
http://blogit.yle.fi/avoin-yle/mediatalous-murroksessa-ylen-toimintaymparisto-muuttuu-nopeasti
Releen blogi lokakuulta 2012: http://blogit.yle.fi/rele/viaplay-ja-netflixin-sisallot-vertailussa
2 kommenttia
Su 30.03.2014 @ 09:35
Mielestäni tämä vertailu on tehty todella kökösti. Verrataanpa nyt vaikka Areenaa ja TV-kaistaa (rip). Areenassa on totaalisen surkea kuvanlaatu ja sisällön määrä onneton. TV-kaistassa KAIKKI ilmaiskanavien ohjelmat kuukauden ajalta, ja ne saa KAIKKI halutessaan tallennettua omalle koneelle haluamallaan laadulla. Katselu onnistuu kyllä oikeasti ihan kaikilla laitteilla, tableteilla ja älypuhelimella. Katselu onnistuu myös hitaalla 3g-yhteydellä, kun lataa ohjelman puskuriin. Areena ei muuten todellakaan ole myöskään ilmainen palvelu. Muistetaan, että YLEn budjetti on noin 500 miljoonaa. :D Eikö sillä rahalla saa parempaa aikaiseksi, kuin areenan kaltainen räpellys? Veronmaksajien rahojen haaskausta.
Netflixin käyttöliittymä hyvä? :D Kivan näköinen, mutta samat leffat ovat eri "genrejen", ja listassa näkyy vain leffan mainos / kansi. Nähdäkseen leffan nimen, pitää hiiren osoitin viedä kansikuvan päälle ja odottaa hetki, että nimi tulee näkyviin. :D Niin, eipä niiden tosiaan tarvitse olla esim. aakkosjärjestyksessä, saati että näkymää saisi jotenkin itse muokattua. Kökköydeltään käyttöliittymä kilpailee samassa sarjassa areenan kanssa. Kaistassa on/oli hyvät mahdollisuudet muokata kanavanäkymää ja lisätä sarjoja suosikkilistaan, selata pelkkiä elovkuvia, you name it.
Todella puutteellinen ja puolueellinen on tämä vertailu!