Pe 21.02.2014 @ 11:20Ismo Silvo

Yle tavoittelee hankinnoilla parasta laatua yleisöille

Ismo SilvoIsmo Silvo on Ylen Julkaisujen johtaja.

Ylen julkisen palvelun toimeksiantoon kuuluu hankkia ohjelmia riippumattomilta tuotantotaloilta, indeiltä. Vuonna 2013  Ylen teki kotimaisia ohjelmaostoja kaiken kaikkiaan 22 miljoonalla  eurolla. Ohjelmia ostettiin yhteensä 160 eri tuotantoyhtiöltä.

Hankintojen kokonaissumma on kasvanut edellisestä vuodesta 5,4 miljoonalla eurolla. Kuluvana vuonna 2014 ostoihin on budjetoitu 24–25 miljoonaa. Tavoitteena on kasvattaa hankintabudjettia vastakin.

Ylen hankintastrategia on muuttunut viime vuosina. Niin on myös indie-kenttä. Yhteisiä muutostrendejä ovat olleet keskittyminen, kansainvälisen tason tavoittelu ja laadun parantaminen.

Kaksi vuotta sitten Ylessä linjattiin, että työnjakoa yhtiön oman ohjelmatuotannon ja hankintojen kesken selkiytetään. Indieostoissa fokusoidaan draamaan, komediaan, viihteeseen sekä asiaviihteeseen. Isona journalistisena talona Yle itse keskittyy monipuoliseen asiaohjelmistoon, mukaan lukien kulttuuri- ja tiedesisällöt. Tämä on merkinnyt muun muassa asiaohjelmien ostojen osuuden selvää pienenemistä.

Toiseksi, Ylen ja indiesektorin yhteisenä tavoitteena on ollut kasvattaa tuotantopanoksia kärkiohjelmissa. Tällä tavoin saadaan kotimaiselle ohjelmistolle kilpailukykyä. Suomalainen yleisö vertailee joka päivä kotimaista tarjontaa kansainvälisiin huippusarjoihin. Tavoitteena on saada aikaan kansainvälisillä markkinoilla kiinnostavia ohjelmia. Tällä hetkellä kansainvälisesti tunnettuihin sarjoihin panostetaan muissa Pohjoismaissa kolme–neljä kertaa enemmän resursseja per ohjelma kuin kalleimpiin Ylen tilaamiin indie-sarjoihin.

Jotta pääsisimme lähemmäs pohjoismaista kärkeä, osaan ohjelmistoista – erityisesti draamaan ja viihteeseen – on täytynyt keskittää enemmän rahaa. Tämä taas on merkinnyt isojen hankintojen keskittymistä osaaville isoille yhtiöille ja samalla ohjelmanimikkeiden vähenemistä. Parin vuoden aikana tuntihintapanostus kärkiohjelmiin on noussut 20–25 prosenttiin.

Kolmanneksi, indie-sektori on itse keskittynyt. Monet pienet kotimaiset tuotantoyhtiöt ovat nyt suomalainen osa isompaa kansainvälistä tuotantokonsernia. Tämä on tuonut indiekentälle lisää osaamista, kansainvälistä formaattikokemusta ja muun muassa tuotekehitystukea. Mielestäni myös lisää kunnianhimoa.

Kahden viime vuoden aikana Ylen indie-hankintoja on siis keskitetty ja fokusoitu, mikä on parantanut kärkihankintojen laatua. Osa näistä tuotannoista nähdään vasta kuluvan vuoden aikana.

Ylen ehdottomana tavoitteena on taata monipuolisuus tarjonnassa. Siksi Yle hankkii edelleenkin yksittäisiä ohjelmia ja lyhyitä tuotantosarjoja pieniltä ja keskisuurilta yhtiöiltä. Näitä ulkopuolisia tuottajia on siis edelleen lukuisa määrä.  Lisäksi Yle on mukana elokuva-, dokumentti- ja lyhytelokuvatuotannoissa osarahoittajana kasvavin panostuksin.

Ylen tavoitteena on saada kotimaisilta ohjelmamarkkinoilta parasta mahdollista laatua. Se on koko alan kehityksen kannalta tärkeää. Kaikki tuotantoyhtiöt saavat ja voivat kilpailla saavuttaakseen huipputason. Sekä suomalaiselle luovalle alalle että Ylelle on ensisijaista, että yleisöille voidaan tarjota parasta mahdollista sisältöä.

Tämä lisää kilpailua, parantaa osaamista ja kehittää koko alaa kohti kansainvälisyyttä.

7 kommenttia

"Ukrainan mielenosoituksissa on kuollut lisää ihmisiä. Torstaina kuoli kymmeniä ihmisiä, kun poliisi ja mielenosoittajat taistelivat Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa. Poliisi ampui mielenosoittajia.(???!!!)

Euroopan unioni haluaa, että väkivalta Ukrainassa loppuu. Saksan, Ranskan ja Puolan ulkoministerit ovat tavanneet Ukrainan presidentin Viktor Janukovitshin ja hänen vastustajiaan Kiovassa. Ulkoministerit uskovat, että Ukrainan riidat voidaan lopettaa.

Ukrainan mielenosoitukset ovat jatkuneet jo kolme (3) kuukautta. Mielenosoittajat vastustavat presidentti Janukovitshia, koska hän tekee yhteistyötä Venäjän kanssa. Mielenosoittajat kannattavat Ukrainan ja EU:n yhteistyötä." Hmmm...
Tämä on puhdas ja julkea valhe!!! Ottaakaa rohkeuttaa kertomaan totta omalle kansalle!!!

Entä Ylen tuki ohjelmatuotannolleen verkkosivuillaan - esimerkkinä tänään lauantaina 22.2.2014
vielä toiseksi viimeistä päivää jatkuvat talviolympialaiset - jos onkin paljon lähetyksiä, niin kuinka ne selkeimmin jäsennellään eri kanvaienne tuotantona kisojejn ajalle päivittäin selkeiksi kokonaisuuksiksi - panostus verkkosivujenne sisältöön - esimerkkinä "Kisaopas":
http://yle.fi/urheilu/sotshin_olympialaisten_kisaopas_on_avattu/6907404#days/17
kuluvan lauantain 22.2.2014 kisaopaannne listaamat olympialaisten kirlpailut kuluvalle päivälle löytyvät
ajalle 7.15 - 20.00.

Ymmärrän toki, ettei TAITOLUISTELUN LOPPUNÄYTÖS OSANA TALVIOLYMPIALAISIA OLE KILPAILULAJI, mutta koska SATTUMALTA PARHAILLAAN NÄYTÄTTE KO. LOPPUNÄYTÖSTÄ TV2:LLA - NIIN MINKÄS VUOKSI KO.LÄHETYS PUUTTUU TÄYSIN EM. OLYMPIALAISTEN
TAPAHTUMISTA - LISTAUKSESTANNE?

KATSOKAAPA HYUVIKSENNE, VAIKKA JÄLKEENPÄIN YLEN VERKKOSIVUJEN YLEN TV-LÄHETYSTEN OHJELMAOPPAAN TUEDOT - MITEN KO. LOPPUNÄYUTÖKSEN ALÖKLU- JA LÖOPPUAIKA NÄKYVÄT OHJELMAOPPAANNE TIEDOISSA - KO. OPHJELMAOPPALLA EI OLE OLLUT KOKO KISOJEN AIKANA TOIVOTULLA TAVALLA EKSAKSTISTI INFORMOIVA.

KUVATEKSNIIKKA VOI YLELLÄ TOIMIA,. MUTTA MI9STÄÄN MITÄÄN TIEDOITTAMNEN EI KERTA KAIKKIAAN EDELLEENKLÄÄN SUJU - ON SIINÄ SITTEN MEILLA VARSINAINEN MMEDIAFIRMA.

Ylen pitäisi myös toimittajia palkatessaan pitää edes jonkinlaista tasoa yllä. Nykyään onalettu palkkaamaan kuten Nokia aikoinaan suoraan koulun penkiltä, jolloin toimittajan ammatin opiskelu ja etenkin taito ei ollut vielä läheskään alkanut aueta. Siis täysin surkeita toimittajia palkataan. Esimerkkinä pe 21.2.2014 A-Studion toimittaja pari ovat todella surkeita avuttomuuksia. Sellaisia ja sen tasoisia löytyy Ylen leivistä aivan liikaa. Verorahoinhan niitä sinne palkataan...

N, Vihainen Akka ja Esko Korhonen ottavat kantaa asioihin, jotka eivät liity blogikirjoituksen aiheeseen.

Hankinnalla tarkoitetaan ohjelmien ostamista Ylen ulkopuolelta, kotimaisilla hankinnoilla tarkoitetaan riippumattomilta tuotantoyhtiöiltä hankittavia ohjelmia.

Ks. Satu ry:n Stiina Laakson puheenvuoro http://yle.fi/yleisradio/ajankohtaista/stiina-laakso-ohjelmien-kasikirjoittamiseen-ja-pilotointiin-kannattaa-panostaa

Ylen rahoitusratkaisun varmistuttua Yle päätti lisätä hankintoja tuotantoyhtiöiltä vuoden 2012 tasosta vuoteen 2014 noin 7 miljoonalla eurolla. - ks. tilanteesta kolmen vuoden takaa
http://yle.fi/yleisradio/ajankohtaista/yle-hakee-pitkajanteista-indie-yhteistyota-leikkauksista-huolimatta

-

Ukrainan tilanteesta voi keskustella esimerkiksi täällä Yle uutisten Suora linja - palstalla.
http://yle.fi/uutiset/ukrainan_levottomuudet_paisuvat__miten_ne_vaikuttavat_kansainvalisesti/7096535

Hyvin voideltu on puoliksi tehty.

Avoin Yle

Uusia blogikirjoituksia ei enää julkaista tällä blogit.yle.fi -alustalla. Ylen yhtiösivustolla yle.fi/yleisradio on avattu paikka Näkökulma-teksteille. http://yle.fi/aihe/yleisradio/nakokulma Palautetta tai kysymyksiä Ylestä tai Ylen ohjelmista voit antaa myös yhtiösivuilla. https://palaute.yle.fi/

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2013

joulukuu

marraskuu

lokakuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2012

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu