To 22.05.2014 @ 16:16Atte Jääskeläinen

On ehdittävä myös uudistaa

Atte JääskeläinenAtte Jääskeläinen on Uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtaja ja vastaava päätoimittaja.

Viime viikolla maailman mediataloissa alkoi kuhina. Buzzfeed julkaisi The New York Timesin sisäisen raportin, joka analysoi tylyin iskuin maailman yhden arvostetuimman toimituksen nykytilaa. Uudet kilpailijat menevät ohi oikealta ja vasemmalta.

“Journalismimme etumatka kaventuu”, tulkitsi 96-sivuinen raportti, jonka tekijätiimissä oli kustantajan poika ja todennäköinen vallanperijä.

Unohtuvatko isot kysymykset?

Toimitusten päälliköt olivat olleet avoimia. Tulevaisuuden miettimiseen ei ole arkikiireissä aikaa kenelläkään. Maailman parhaan lehden tekeminen on niin kiihkeää työtä, että se muuttuu älylliseksi laiskuudeksi suurissa kysymyksissä. “Se on työtä, joka on meille tuttua ja mukavaa, ja me osaamme sen. Sen varjolla laiminlyömme varsinaisen vaativan työn ja suuret kysymykset: Millaisiksi haluamme tulla? Miten meidän pitää muuttua"?
 
The New York Times on sanomalehdille kuin BBC meille, esikuva ja edelläkävijä. Sen tekemisiä myös verkossa on ihailtu, seurattu ja matkittu.  Sisäisen raportin maalaama kuva on täysin toisenlainen. Mahdollisuuksia olisi vaikka mihin, mutta niitä ei kyetä tai edes haluta käyttää, kun aika menee arjen pyörittämiseen.

Me Ylessä olemme olleet yleisradioyhtiöiden joukossa edelläkävijöitä.  Olemme tehneet kovaa työtä, jotta muuttuisimme ja kykenisimme palvelemaan suomalaisia paremmin. Kymmenen vuoden ajan säästimme, muutuimme ja onnistuimme.

Käsite: ”The Yle Model”

Tutkimukset osoittavat, että olemme Suomen johtava toimitus. Sisältömme tavoittaa suomalaiset edelleen yhtä hyvin kuin seitsemän vuotta sitten, joka on sirpaloituvassa mediamaailmassa hyvä saavutus. Tyytyväisyys sisältöihimme on lisääntynyt, kertovat tutkimukset.

Olemme kansainvälinen esikuva. “The Yle model” on käsite, josta puhutaan yleisradioyhtiöiden joukossa. “Very inspiring – and shocking”, kuvasi EBU:n  monimediaisen uutistyön projektin vetäjä kansainvälisen vierailujoukon tunnelmia  kahden päivän vierailunsa jälkeen Pasilassa. Osa The New York Timesin raportin kritisoimista asioista on meillä hoidettu paremmin.
 
Tästä saavutuksesta olisi mukava jäädä nauttimaan. Keskittyä päivittäiseen journalistiseen työhön ja hengähtää hetki.

Mutta meidänkin käsissämme on raportti. Se on oman henkilökunnan kuvaus siitä, miten he haluaisivat Ylen muuttuvan.

Muutosten 1000 toivetta

Uutis- ja ajankohtaistoiminnan henkilöstö on lähettänyt yhtiön johdolle yli tuhat toivetta muutoksista. Joukosta erottuu kaksi pääviestiä.

  • Ensimmäinen: Suuri joukko yleläisiä haluaa, että muutumme nopeammin. Oma henkilökunta haluaa, että Yle on jatkossakin relevantti suomalaisille, vaikka tiedonvälitys siirtyisi kokonaan verkkoon ja television rooli muuttuisi dramaattisesti. Osa on jo tuskastunut muutoksen hitauteen.
  • Toinen: Tekemisestä kaikkiin välineisiin on tullut liian monimutkaista, siinä tarvitaan liian paljon sopimista ja koordinaatiota. Yleläiset haluavat yksinkertaisemman ja selkeämmän toimintamallin, jossa tekijöihin luotetaan.

Emme voi vain jäädä tyytyväisinä nauttimaan saavutuksistamme. Maailma ympärillämme kehittyy. Ihmisten mediankäyttö muuttuu. Yleläiset ansaitsevat ympärilleen toimivamman, joustavamman organisaation, jossa saadaan aikaan vaikuttavampaa journalismia.

Siksi olemme käynnistäneet suurimman projektimme vuosiin. Uudistamme Uutis- ja ajankohtaistoiminnan toimintamallin.
 
Visio uudesta toimintamallista on nyt julkistettu, mutta työ on vasta alkanut. Mallia arvioidaan, henkilöstön hyvät ideat otetaan huomioon, sitä parannellaan. Paljon yksityiskohtia pitää vielä ratkaista, mutta pidetään tavoite kirkkaana.

Tavoitteena on, että suomalaiset saavat yhteiseltä Yleltään vaikuttavaa, laadukasta ja maailmanluokan journalismia myös uusissa välineissä, silloin ja siten tarjottuna kuin ihmiset haluavat. Verorahoja on aina käytettävä tehokkaasti ja tavalla, joka kestää kaiken vertailun ja kriittisen tarkastelun.

Asiasanat: 

7 kommenttia

Lienettekö kovin tyytyväinen eiliseen puheenjohtajatenttiin. Minä ja monen monet kaverini ovat aivan kauhuissaan. Käsittämätöntä, että kansanedustajat ja puheenjohtajat eivät osaa alkeellistakaan käyttäytymistä. MUTTA - tv:ssä pitäisi olla ohjelmalla ohjaaja, joka panee pillit kiinni, kun ei ole enää tolkun häivää. Juontajat eivät osanneet tai halunneet, Oli kivempi naureskella poikien hölmöilylle.
Kyllä jonkun sortin roti pitäisi olla sille, mitä kansalaiset katsovat. Totta tietysti, että nyt nähtiin, kuinka älyvapaata on koko porukka. Muutama normikäyttäytyjä siellä toki oli - Päivi Räsänen ainakin, mutta hän onkin nainen. Kyllä jäi huono kuva puheenjohtajista, mutta myös Ylen kyvystä tuottaa fiksu vaaliohjelma. Valitan.

LISÄYS:
Alussa juontajien pottuilu Kataiselle ja Rinteelle on tosi ala-arvoista. Eikö nyt voitaisi olla asiallisia.

Helena Lauttanen, lähetin kommenttisi Yle Uutisten palautteeseen http://yle.fi/uutiset/laheta_palautetta/5853878

Pidetään tässä blogissa kommentointi ja keskustelu aiheessa, eli uutistoiminnan tulevaisuuden kehittämisessä!

Ehdittävä uudistua? Katsokaa nyt aamu tv:n verovaroista palkkaa nauttivaa miesjuontajaa: kulahtanut t-paita ja onneton ulosanti! Tällaista en ole koskaan nähnyt esim. ulkomaisissa ajankohtaisohjelmissa? nim. metsästä olemme tulleet ja sinne näköjään jäämme

Oikein, "yleläiset ansaitsevat ympärilleen toimivamman, joustavamman organisaation, jossa saadaan aikaan vaikuttavampaa journalismia".

Ylen hallintoneuvosto on osa yhtiön organisaatiota. Sen toiminta on osin halvaantunutta, josta osoituksena on jatkuvasti yksimieliset päätökset. Ulkopuolisen mielestä tämä johtuu kahdesta syystä. Sen jäsenet eivät uskalla asettua poikkiteloin peläten joutuvansa toimitusten boikottiin. Toisaalta neuvoston jäseneksi valitaan nykyään vain eduskunnan jäseniä, vaikka laki ei tätä edellytä. Latviassa vastaavan neuvoston jäsenet ovat parlamentin ulkopuolelta. Norjassa kuningas valitsee kolmasosan jäsenistä.

Raikas erilaisuus on takavuosilta, kun eduskuntaan kuulumaton Kustaa Vilkuna saneli hallintoneuvoston päätökseen eriävän mielipiteensä. Eduskunnan puolueet voisivat lain mukaisesti valita hallintoneuvostoon mieleisiään asiantuntijoita kuten takavuosina tehtiin.

Arvoisa Johtaja
Tämä ei ole kommentti blogiisi, en vain löytänyt palautepaikkaa, johon voisi kirjoittaa havaintoja ylen ohjelmista. Tässäpä vähän palautetta.
Ylen haastatteluohjelmissa

Täyttä asiaa.

Avoin Yle

Uusia blogikirjoituksia ei enää julkaista tällä blogit.yle.fi -alustalla. Ylen yhtiösivustolla yle.fi/yleisradio on avattu paikka Näkökulma-teksteille. http://yle.fi/aihe/yleisradio/nakokulma Palautetta tai kysymyksiä Ylestä tai Ylen ohjelmista voit antaa myös yhtiösivuilla. https://palaute.yle.fi/

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2013

joulukuu

marraskuu

lokakuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2012

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu