Julkista palvelua iPadille?
Viime viikolla suuri määrä Euroopan yleisradioyhtiöiden edustajia kokoontui Berliiniin Prix Europa -tapahtumaan. Jo 25:ttä kertaa järjestetyssä tapahtumassa yhtiöiden tv-, radio- ja online-tuotannot kilpailivat Prix Europa -palkinnoista useissa eri sarjoissa.
Online-tuotannoista lopulliseen kilpailuun esiraati kelpuutti 27 työtä, mukana muiden muassa Ylen Aitio. Palkintoa ei tällä kertaa Yleisradiolle irronnut, mutta tapahtuma tarjosi kuitenkin mainion ikkunan siihen, mitä yleisradioyhtiöt verkossa tekevät.
Yksi juryn mielenkiintoisimmista töistä oli Hollannin VPRO-yhtiön tekemä iPad-sovellus Money&Speed - inside the black box (sovelluksesta on tehty myös videoesittely). Sovelluksen taustalla on viikottaisen ajankohtaisohjelma Backlightin jakso, joka pui pörssien automaattisia kaupantekojärjestelmiä ja niiden vaikutuksia konkreettisten esimerkkien pohjalta. Ipad-sovellus yhdistää tv-dokumenttia ja datan visualisointia vaikuttavasti ja tavalla, joka tekohetkenään oli mahdollista ainoastaan Applen iPad-laitteella. Tämä sovellus oli henkilökohtainen suosikkini Prix Europan online-tarjonnasta.
Teos herätti tuomaristossa kiihkeää keskustelua. Yksi juryn jäsen oli sitä mieltä, että julkisen palvelun yleisradioyhtiö ei saisi tehdä uniikkia sisältöä laitteelle, joka ei ole kaikkien saatavilla. IPad on kuitenkin melkoisen kallis laite eikä se Hollannissakaan ole jokaisen halukkaan ulottuvilla.
Sovellusta esitellyt VPROn edustaja puolusti kuitenkin sovellusta. Hänen mukaansa kokeilut eri alustoilla kuuluvat julkiseen palveluun; ilman niitä yleisradioyhtiö jää vain kehityksen seurailijaksi ja kontakti yleisöön kaventuu.
Miten on? Onko sisällön tekeminen juuri iPadille julkista palvelua? Haluaisitko nähdä Ylen tekevän jotakin sisältöä pelkästään iPadille, Androidille tai jollekin muulle alustalle? Vai pitäisikö Ylen pidättäytyä online-tekemisessään ainoastaan välineriippumattomiin sisältöihin?
7 kommenttia
Ke 02.11.2011 @ 12:20
Mielellään toki laitteisto- ja ohjelmistoriippumatonta palvelua, vaikka mulle toki iOS Only -sisältö maistuukin.
HTML5 kuitenkin mahdollistaa jos jonkinlaista, joten kannattanee satsata verovaroja siihen.
Ke 02.11.2011 @ 12:26
Yleisesti julkisen palvelun tulisi panostaa avoimiin ja laitteistoriippumattomiin palveluihin, mutta en näe ongelmaa "one-off"-tyyppisten, muuta ohjelmistoa tukevien sovellusten luomisessa tietyille alustoille, jos muut seikat tätä puoltavat (käytettävissä olevat resurssit, laitteistovaatimukset yms.).
Ke 02.11.2011 @ 22:19
Minusta olisi olennaista analysoida VPRO:n väitettä siitä, että tekemättä kokeiluja eri alustoilla jäätäisiin kehityksen seurailijaksi.
Yhdistetäänpä se kirjoituksen yleisluontoiseen lausumaan "yhdistää tv-dokumenttia ja datan visualisointia vaikuttavasti ja tavalla, joka tekohetkenään oli mahdollista ainoastaan Applen iPad-laitteella".
Nyt jos haemme teknologiatason vastauksen siihen, että miksi moinen olisi mahdollista tekohetkenään ainoastaan iPad-laitteella, vastaus on suurella todennäköisyydellä se, että "me nyt vain olemme tehneet tämän ensimmäiseksi iPadille". Syitä siihen voi olla moninaisia alkaen siitä, että laite on sovelluksen tekijöille se tutuin tai se, että tekijöillä on ollut ko. tarkoitukseen soveltuvia valmiita tai puolivalmiita ohjelmistopalikoita. Kumpikaan ei kuitenkaan ole kovin hyvä peruste sille, että julkisen palvelun yhtiön pitäisi suosia yhtä teknologiaa tai laitetta.
Perun puheeni jos on olemassa jokin todellinen teknologinen syy. En vain oikein heti pysty edes kuvittelemaan mikä sellainen voisi olla.
Vielä olennaisempaa on ymmärtää, että jotkin kapeat, alustariippuvaiset kokeilut veisivät kehitystä eteenpäin. Kyse on myyntimiehen puolustuspuheesta. Todellinen kilpailun ja teknologisen kehityksen edistäminen saadaan aikaan siten, että järjestelmällisesti kieltäydytään kaikista yhden toimittajan teknologioista ja edellytetään, että kuvatun kaltaiset sovellukset tehdään alustariippumattomilla tavoilla. Tämän kaltaisesta kehityksestähän meillä on jo esimerkkejä televisio-ohjelmien Internet-jakelun kohdalla.
Ke 02.11.2011 @ 22:35
Yhteen alustaan keskittyminen (esim iOS tai Android) on kovin rajaavaa, HTML5 taasen on mukavan alustariippumaton, monipuolinen ja tasapuolisesti kaikkien käytettävissä.
Rajapintojen avaaminen itsenäisille kehittäjille julkaista sovellukset käyttämään YLE:n sisältöä olisi Reiluista Reiluinta. Tosin voi olla että Applen säännöt tulevat vastaan tällaisissa tapauksissa..
Ke 02.11.2011 @ 22:53
Komppaan edellisiä kommentoijia siinä että ko. softassa ei varmastikaan ole mitään iOS-spesifistä ja sen voisi toteuttaa vaikkapa normaaleilla webin tekniikoilla, saattaen sen moninkertaisesti suuremman määrän ihmisiä ulottuville.
Toinen, joskin työläs, vaihtoehto on tehdä siitä versiot vaikkapa sekä iOS:lle että Androidille ja mahdollisesti jollekin kolmannellekin alustalle.
Kolmas, ideologisin vaihtoehto olisi julkaista avoimesti softien lähdekoodit ja rajapintojen speksit ja antaa käyttäjien itse tehdä tuki haluamilleen laitteille, kuten jo mainittiinkin.
Tämä siis siltä varalta että joku keksii jotain järkevää käyttöä ko. tekniikalle.
Henkilökohtaisesti minulla ei ole mitään käyttöä annetun esimerkin tapaiselle laitteelle tai softalle, enkä usko että monella muullakaan on. Turha ja kallis lelu.
La 05.11.2011 @ 12:35
Kuuluuko tämmöiset palvelut edes julkisen yhtiön toimintaan?
Tämmöisten juttujen sijaan Ylekin voisi pidättäytyä ihan ensin tv- ja radiolähetystoiminnassa, mihin on kaiketi perustettukin.
Se on sitä kaikkien saatavilla olevaa julkista palvelua, mihin niitä rahoja satsattakoon.