Ke 15.02.2012 @ 13:59Kari Haakana

Ylen blogialusta uudistuu

Ylen blogipalvelu, jossa siis tätä blogikirjoitustakin luet, on uudistunut.

Edellisestä uudistuksesta onkin vierähtänyt jo roimat kolme vuotta. Nyt tehty uudistus koskee sekä itse palvelua että sen ylläpitokäyttöliittymää. Kaikki aiemmin julkaistut blogit blogimerkintöineen ja kommenteineen ovat siirtyneet uudistettuun palveluun. Samalla on otettu käyttöön uudistettu ylläpitokäyttöliittymä. 

Uudistunut palvelu julkaistaan beta- eli kehitysversiona. Se on siis julkaistaessa raakile, josta hiotaan parin kuukausen aikana se palvelu, jota lähdimme rakentamaan. Tässä pari kuukautta kestävässä prosessissa käyttäjiltä, sekä blogien lukijoilta että bloggaajilta, tullut palaute on ensisijaisen arvokasta. Palautekanavana toimii blogit.yle.fi:ssä oleva palautelomake. Beta-versio kehittyy jatkuvasti.

Uudistuksen tavoitteet ovat

  1. Nykyistä näyttävämmän ja monipuolisemman sisällöntuotantoalustan tarjoaminen bloggaajille teknisen alustan (Drupal 7) tarjoamissa rajoissa
  2. Laaja sisällön tavoittavuus, mikä tarkoittaa myös käytettävyyttä ja saavutettavuutta eri päätelaitteilla
  3. Jakamisen keinoin tapahtuvat sisällön levittäytymisen mahdollistaminen 
  4. Sisältötavoitteena on tarjota julkaisutapa ja -paikka sisällölle, jolla ei tällä hetkellä ole paikkaa yle.fi:ssä sekä mahdollistaa nopeasti reagoiva sisällöntuotanto. 

Uudistus on toteutettu responsive design –suunnittelutapaa noudattaen. Näin ollen palvelu skaalautuu päätelaitteen mukaan ja on käytettävissä eri kokoisissa näytöissä mobiilista pöytäkoneeseen.

Blogit.yle.fi tulee olemaan käyttöliittymältään (ulkoasu, navigointivaihtoehdot, toiminnallisuudet) selvästi aiempaa blogimaisempi. Erityisesti ylläpitokäyttöliittymän käytettävyyden parantamiseen kiinnitetään huomioita.

Omaa blogialustaa kehittämällä ja ylläpitämällä haluamme turvata yleläisten tuottamien sisältöjen pysyvyyden. Tämän vuoksi emme ottaneet käyttöön WordPressin ja Bloggerin kaltaisia ulkopuolisia blogialustoja. Blogit.yle.fi:n teknisenä alustana jatkaa Drupal, tosin nyt viimesimpänä versiona, Drupal 7:na.

Ole hyvä, kokeile ja kommentoi! 

Asiasanat: 

12 kommenttia

Responsive design on kiva. Seuraavaksi voisi harkita muutakin designia. Typografiaa ja jotain rytmitystä tekstiin, siisti ulkoasu ja niin edelleen. Tälläkin sivulla näkyvän kuukausiarkiston tarpeellisuutta kannattaisi pohtia edes kertaalleen.

Muutaman kuukauden kokemuksella voin kertoa, että responsive design ja muu design eivät välttämättä kohtaa - ainakaan rauhanomaisissa merkeissä. Odotettavissa siis koko liuta verkkopalveluja, jotka näyttävät 1990-luvulta. Ja se on siis tosiaan ominaisuus.

Tällä sivulla näyttää muuten olevan muutakin uutta kuin itse palvelu.

Mattias, ei responsive design ja design välttämättä kohtaa, mutta mahdotonta se ei ole: http://mediaqueri.es/

blogit.yle.fi on järkyttävä esimerkki siitä, miltä tekniikka edellä tehty saitti näyttää. Varsinkin kun merkkaus ja skaalautuvuus on vähän niin ja näin.

Kiitos.
Ehkäpä tämä tästä vielä kehittyy? Palautettakin kysellään.

Kyllä, tästä kehitytään vielä. Kertokaa konkreettisia asioita, joissa näette parantamisen varaa, niin reagointi helpottuu. Uutta itse alustan lisäksi on nähtävissä ylhäällä ja alhaalla. Myöhemmin muualla Yle.fi:ssä käyttöönotettavat header (eli se musta palkki) ja footer (eli tuolla alhaalla köllöttävä harmaa palkki) on ensimmäisenä otettu käyttöön blogit.yle.fi:ssä.

Köhöm, WordPress != WordPress.com (mikäli ulkopuolisella alustalla jälkimmäiseen viitattiin).

Mutta asiaan: onko tuo looginen captcha yleisessä jakelussa oleva Drupal-lisäosa vai talon sisällä kehitelty? Onko se tehokas? Kiinnostaa, koska se on täysin suomenkielisenä poikkeuksellisen käyttäjäystävällinen.

Suomenkielisen kysymyksen esittävä CAPTCHA on talon sisäistä kysymys/vastausjoukko-yhdistelmiä tarjoavaa palvelua käyttävä CAPTCHA-moduulin plugin, joten valitettavasti sitä ei ole saatavilla Drupal.orgista. Kyseinen palvelu kehitettiin lähinnä siksi, että matemaattiset CAPTCHAt tuntuivat vuotavan aika rankalla kädellä ja kuva-arvoitukset ovat monesti pelkkiä arvoituksia normaalillekin ihmiselle. Ja on tehokas - spammiongelmat katosivat ymmärtääkseni tyystin.

Tilasin joskus kauan sitten "Haitin auttajat" blogin, nyt yhtäkkiä ko. blogin RSS-syötteeseen (http://blogit.yle.fi/rss/haitin-auttajat) tulvii kaiken maailman yleisiä YLE:n blogipostauksia. Liittyneekö udistukseen? Voisiko asian korjata? Ei tee mieli seurata tai lukea kaikkia blogikirjoituksia mitä YLEltä tulee.

Hyvä huomio Mikko, fiksataan heti maanantaina. PS. kyseisen Haitin auttajat -blogin päivitys on päättynyt.

Kiitos. En nyt varsinaisesti olettanutkaan että siihen enää päivityksiä tulisi, tosin olisi tietysti kiva jos blogissa itsessä kerrottaisiin aina sitten kun päivitykset loppuvat. Raportoin ongelmasta siksi kun epäilin että se on laajempikin ongelma, sama mikä vaikuttaa tähän kyseiseen yhteen blogiin voi olla pielessä myös muiden kohdalla.

Kyllä oli yleisempi ongelma. Olin tilannut useamman YLEn rss-syötteen ja sain samoja kirjoituksia eri tuuteista eikä sisällöllä ollut enää mitään tekemistä alkuperäisen kanssa. Valitettavasti syötteiden nimissä ei ollut YLE mukana, joten nyt saan arpoa missä niitä on ja miten saan tilaukset peruttua. Tuleekohan tehtyä uusia?

Pystyn lukemaan pienempääkin tekstiä kuin täällä olevaa kissankorkuista. Tuon kokoisen tekstin lukeminen suoraan sanottuna ärsyttää.

Blogiarkisto voisi lisäksi olla linkin takana. Eipä ainakaan sivupalkki venyisi.

Kehitys kehittyy - kokeile ja kommentoi yle.fi:tä

Tässä ryhmäblogissa yle.fi:n tekijät kertovat tulevista verkkopalveluista sekä valottavat ajatuksiaan suunnitelmien takaa.

Blogiarkisto