To 08.10.2009 @ 18:44Tiina Raekallio

Mahdollistajastrategiasta mahdollistajakonkretiaan - YLE mukana Alternative Partyilla

Alternative Party on suomalainen demoscene-tapahtuma eli Demoparty, joita on järjestetty vuodesta 1998 lähtien. Demoparty on digitaalisen kulttuurin festivaali, joka kokoaa yhteen luovat digikulttuurin edelläkävijät, kuten visualistit, muusikot, suunnittelijat, ohjelmoijat, tutkijat ja intohimoiset harrastajat. YLE on 23.-25.10. Kaapelitehtaalla järjestettävän Alternative Party 2009 -tapahtuman pääyhteistyökumppani. Yhteistyö liittyy YLEn visioon toiminnan ja sisältöjen avoimuudesta uusien monipuolisten palvelujen jatkokehityskohteena.

Alternative Party -yhteistyö on jatkoa keväällä järjestetylle mahdollistajatapaamiselle, jossa avattiin ja kehitettiin edelleen YLEn mahdollistajastrategiaa alan asiantuntijoiden kanssa. Alternative Partyn yhteydessä siirrytään askel eteenpäin mahdollistajastrategiasta mahdollistajakonkretiaan.

Alternative Partyilla järjestetään vuosittain demoscene-kilpailuja eli kompoja. Tänä vuonna YLE antaa Alternative Partyjen kompoihin sisältöjään muokattaviksi. YLE Material Challengessa ideana on haastaa tapahtuman kävijät käyttämään YLEn aineistoja, kuten tv-arkiston videokuvaa, tehosteita ja teksti-tv-grafiikkaa uusilla tavoilla. Yhdessä demoskenen kanssa YLE etsii tulevaisuuden julkisen palvelun ideaa ja toimintamuotoa sekä palkitsee parhaan lopputuloksen.

Tämän lisäksi YLE järjestää tapahtumassa kollektiivisen dokumentin työpajan, jonka tarkoituksena on luoda demosceneä käsittelevä yhteisöllinen dokumenttisarja. Tarkoituksena on pohtia, mikä demoscenessä on tärkeätä, ketkä ovat olleet demojen suurimpia vaikuttajia ja millä tavoin koko alakulttuuri nivoutuu esimerkiksi suomalaiseen peliteollisuuteen. Käsikirjoituksen pohjalta on tarkoituksena tuottaa vuoden 2010 aikana 5-10-osainen sarja, joka julkaistaan alustavasti klippeinä verkkoon.

Demopartyjen sunnuntai on perhepäivä, jolloin muun muassa aikuisille suunnatussa, keskustelupainotteisessa esityksessä käydään läpi Pikku Kakkosen elämysmaailman kokeellisempia sisältöjä ja avataan pohjateknologiaa. Näiden lisäksi YLE myös tuo Kaapelitehtaalle myös esille ja kokeiltavaksi Pasilasta toimivaa vanhaa tekniikkaa. Tapahtumayleisö voi halutessaan kokeilla miltä esim. oma musiikki kuulostaa analogisen tuotantoprosessin läpi työstettynä.
Demoscene on tietokoneisiin yhteydessä oleva alakulttuuri, jossa ohjelmoidaan koneelle näyttäviä audiovisuaalisia efektejä tuottavia ohjelmia eli demoja. Teokset suoritetaan reaaliaikaisesti, toisin kuin esimerkiksi animaatiossa ja elokuvatehosteissa. Reaaliaikaisuus asettaa sekä ohjelmoinnille että audiovisuaaliselle luovuudelle haasteita, joiden ylittämisen mestareita demoscenetaiteilijat ovat. Demoja tehdään kaikenlaisille tietokoneille, älypuhelimille ja muille ohjelmoitaville laitteille.

Lisää skenestä ja Alternative Partyista:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Demoskene

http://www.demoscene.tv/prod.php?id_app=14&id_prod=12573&id_file=1730

http://www.altparty.org/2009/

2 kommenttia

Hieno ja kiinnostava tapahtuma, ja propsit Ylelle, kun on lähtenyt mukaan tällaiseen!

Mutta ei voi olla muuta kuin repeilemättä tälle tiedotteen kielenkäytölle mahdollistajatapahtumineen, mahdollistajastrategioineen ja mahdollistajakonkretioineen. Julkista palvelua voisi olla kertoa, että mitäköhän hemmettiä nää oiken tarkoittaa.

Mutta hyvää festivaalia vaan kaikille!

Anonyymi kirjoitti:

Hieno ja kiinnostava tapahtuma, ja propsit Ylelle, kun on lähtenyt mukaan tällaiseen!

Mutta ei voi olla muuta kuin repeilemättä tälle tiedotteen kielenkäytölle mahdollistajatapahtumineen, mahdollistajastrategioineen ja mahdollistajakonkretioineen. Julkista palvelua voisi olla kertoa, että mitäköhän hemmettiä nää oiken tarkoittaa.

Mutta hyvää festivaalia vaan kaikille!

Niinpä, ei ymmärrä. Ei ymmärrä, vaikka kahlaisi nuo linkitkin läpi. Mutta jotain tosi hienoa ja erikoista tämä varmaan on.

Kehitys kehittyy - kokeile ja kommentoi yle.fi:tä

Tässä ryhmäblogissa yle.fi:n tekijät kertovat tulevista verkkopalveluista sekä valottavat ajatuksiaan suunnitelmien takaa.

Blogiarkisto