Yle.fi -haku uudistuu

Verkkopalveluiden omat hakutoiminnot tyypillisesti vievät käyttäjänsä enemmän harhaan kuin auttavat tiedon lähteelle. Sivustojen hakutoiminnot ovat usein se viimeinen ja samalla heikoin lenkki mihin sivustolla kävijä turvautuu.

Miksi verkkopalveluiden hakutoiminnot eivät avaa suoraan Googlen tarjoamia hakutuloksia? Google sekä muut hakukoneet tarjoavat tunnetusti relevantteja hakutuloksia ja analysoivat isoja datamääriä oman palvelunsa kehittämiseksi mainostuloja kasvattaakseen. Miksi meidän kannattaisi kehittää omaa sivuston hakutoimintoa?

Vastaus piilee ehkä juuri näissä samoissa syissä.

Haku on tärkeä toiminnallisuus meidän palvelujemme käyttäjille. Keräsimme palautetta haun pilottiversiosta jatkokehityksen tueksi. Paikoitellen kärkevänkin palautteen perusteella hakuun latautuu usein suuria odotuksia.
Tämä ei ole yllätys, kun sisältöä on paljon: reilusti yli miljoona sivua ja lisää tulee satoja päivittäin. Ehkä palautetta antanut käyttäjä on kokenut haun viimeiseksi keinoksi löytää sivuiltamme sen tietyn radio-ohjelman, jonka nimeä ei juuri nyt muista, mutta aiheen ja ajankohdan kylläkin.

Haku tarjoaa meille mahdollisuuden päästä lähemmäksi palvelujemme käyttäjiä. Mitä etsitään, miten sisältöjä etsitään, mitä toiminnallisuuksia haussa käytetään jne. - Kaikki tämä on hyödyllistä informaatiota, jota voi hyödyntää jopa koko sivuston kehittämisessä.

Vielä tärkeämpi syy on se, että tunnemme jo nyt omat käyttäjämme paremmin kuin kukaan muu. Ja koko ajan opimme lisää. Voimme rakentaa hakupalvelun juuri meidän palvelujen käyttäjien muuttuvien tarpeiden mukaan. Dataan perustuen voimme tuoda ne toiminnallisuudet mille käyttäjät näkevät tarvetta sekä kokeilla täysin uusia tapoja edistää sisältöjemme löydettävyyttä. Tai voimme vaikka jättää kokonaan pois ominaisuudet joille ei näytä olevan käyttöä.

Ylen eri verkkopalveluilla on erilaiset sisältöjen löydettävyyteen liittyvät haasteensa, joihin myös sivuston oman hakutoiminnon pitää mukautua. Uutisissa julkaisuajankohta on tavallistakin tärkeämpi kriteeri, kun taas Areenalla erilaiset ohjelmatiedot ovat ratkaiseva tekijä. Jossain toisessa palvelussa ehkä artikkelin toimittaja on se keskeinen kriteeri löytää relevantteja sisältöjä. Omaan hakuun voimme räätälöidä tapaan tehdä rajauksia, painottaa ja järjestää hakutuloksia vaikka palvelukohtaisesti. Tunnemme sisältömme ja niiden käyttötavat paremmin kuin hakukoneet, joten meillä on paremmat mahdollisuudet ennakoida tärkein sisältö käyttäjälle.

Käytämme nyt hyväksi havaittua hakumoottoria, Google Search Appliancea, etsimään osuvimmat hakutulokset. Haku on siis yhtä kattava ja tarkka kuin Googlen oma hakupalvelukin. Tosin tavoitteenamme on tehdä hausta parempi kuin mihin Google pystyy Ylen sisältöjen suhteen.

Käyttöliittymän ja lisäominaisuuksien kehityksen olemme ottaneet omaan haltuumme. Tämä mahdollistaa edellä esitettyjen ominaisuuksien ja kehittyneemmän mittauksen käyttöönoton. Oma kehitystyö antaa myös vapauden lisätä tulevaisuudessa muita Ylen omia järjestelmiä ja lähteitä osaksi hakua. Esimerkkejä on helppo keksiä useita. Ohjelman tiedot voisi näyttää jo hakutuloksissa tai jopa käynnistää suoraan itse ohjelman yhdellä klikkauksella. Tai ehkä tietystä henkilöstä tai aiheesta kirjoitettujen artikkelien määrä olisi hyödyllistä nähdä aikajanalle järjestettynä. Tai kenties haun pitäisi tuntea juuri minun hakuhistoriani ja ehdottaa sen perusteella hakutulosta ennen kuin olen ehtinyt kirjoittaa hakulauseketta loppuun.

Myös itse hakutulosten kuvailun voi tehdä totutusta poikkeavalla tavalla. Hakutulosten rikastaminen tiedoilla sosiaalisen median jaoista tai artikkelin lukukerroista auttaa löytämään päivän puheenaiheet. Esikatselukuvakkeet hyödyttävät tulosten nopeassa silmäilyssä. Ehkä koko käyttöliittymä olisikin helppokäyttöisempi Pinterestin tapaan kuvien ja tekstien kollaasina.

Parhaimmillaan hakua ei edes huomaa käyttävänsä. Verkkokaupoissa ja erilaisissa varausjärjestelmissä haku tyypillisesti sulautuu osaksi kokonaisuutta. Haku ei näytä perinteiseltä haulta. Sivustolla navigointi käy sujuvasti eri vaihtoehtoja rajaamalla kunnes haluttu tieto on löytynyt.

Käy ja kokeile mitä ominaisuuksia on jo käytössä. Jatko riippuu siitä mitä ominaisuuksia käytetään ja minkälaista palautetta tulee. Käyttäjät valitsevat.

0 kommenttia

Kehitys kehittyy - kokeile ja kommentoi yle.fi:tä

Tässä ryhmäblogissa yle.fi:n tekijät kertovat tulevista verkkopalveluista sekä valottavat ajatuksiaan suunnitelmien takaa.

Blogiarkisto