Ma 07.11.2011 @ 13:47Tuija Aalto ja Kari haakana

Yle ja avoin data - tapahtunut tähän mennessä

Itse tekemisen kulttuuri voimistuu netissä. Itse tekemisen kulttuurissa on käyttövoimana yhä useammin verkossa julkaistu tieto, data.

Neuvokkaimmat web-kehittäjät ovat kehittäneet keinot tarvitsemiensa tietojen raapimiseen verkkosivuilta. Yhä useammin tietoja ei tarvitse koota omin neuvoin, kun tiedon haltijat - tuottajat ja julkaisijat - oppivat avaamaan dataa.

Data on avointa silloin, kun se on tarjolla koneluettavassa muodossa ja selkeästi lisensoitu avoimesti käytettäväksi.

Yle on aloittanut tänä vuonna datan avaamisen. Tarjolla on nyt kahden vaalikoneen vastaukset, Teksti-TV:n rajapinta, Ylen teettämän nettikäyttäjätutkimuksen tuloksia sekä yhden journalistisen työn tausta-aineistot.


Mitä Yle saa datan avaamisesta?

Näemme mahdollisuutena sen, että kehittäjäyhteisö voi tuottaa uusia palveluita yleisölle. Avoin data ruokkii avointa innovointia ja on Yle Intenetille tuotekehityksen tuki.

Datan avaamisesta koituu myös uusia kustannuksia. Data on kuvattava, ja jos avattu data on rajapinta, sitä on ylläpidettävä. Kehittäjäyhteisön kanssa on kommunikoitava aktiivisesti. Tässä meillä on esimerkiksi Teksti-TV:n APIn osalta parantamisen varaa - rajapinta kun julkaistiin kesän korvalla, muutama joutui odottamaan tietoa ja tukea lomakauden yli.

Datan avaaminen sopii Ylen rooliin avoimen tietoyhteiskunnan rakentajana. Ajattelemme voivamme myös tavoittaa uusia kohdeyleisöjä ja toivomme, että datan avaamisen myötä osa Yle-kriittisistä teknologisista netin käyttäjistä kokee Ylen merkitykselliseksi itselleen.

Riskejä toki on: miten ratkoa mahdolliset epäselvyydet lisensoinnissa? Maineriskikään ei ole mitätön: entä jos kommunikoiminen kehittäjäyhteisön kanssa ei onnistu? Entä, jos tuloksena on huonoja palveluja ja huono käyttökokemus loppukäyttäjälle - meneekö käytön epäonnistuminen silloin ylen piikkiin?

 

Linkit

Teksti-TV:n API:n pohjalta on blogiin ilmoitettu kaksi tuotosta: Ohjelma, jolla voi hakea Tampereen alueen päivän sääennusteen ja ttvmix.com joka osallistuu Apps4Finland-kilpailuun 

Asiasanat: 

3 kommenttia

Nyt kun parisen viikkoa noin suurinpiirtein on kulunut viimeisimmästä merkinnästä. Millo me voimme olettaa homman jatkuvan ja minkälaisia avauksia voinemme odotella ja milloin? Tietysti olettaen että voinemme niitä ylipäätään odotella.

Teme, <a href="http://blogit.yle.fi/kehitys-kehittyy/presidentinvaalien-vaalikoneen-tiedot-avoimena-datana">presidentinvaalien vaalikoneen avointa dataa</A> on nyt julkaistu. Kerromme lisää alkuvuonna.

Hei,

Ensiksikin kiitos loistavas uudistuksesta yle.fi/ohjelmat-sivuston osalta! On erittäin hienoa, että vihdoinkin otetaan askel kohti järkevämpää ohjelmatietojen julkaisua käyttämällä hyväksi nykyaikaista web-arkkitehtuuria linked data:n hengessä!

Tässä hengessä lähestynkin teitä ohjelmatietojen käyttöehtoihin liittyen:

- Onko yle.fi/ohjelmat-sivuston tarjoamiin linked data ja/tai JSON -tietoihin saatavilla lisenssiä? Eli: saako palvelussa julkaistuja ohjelmatietoja uudelleenkäyttää ja jos saa niin millä ehdoin?
- Tarjoaako YLE ohjelmallisia rajapintoja ilmaiseksi ja/tai maksua vastaan ohjelmatietojen hakuun koneellisesti?

Kehitys kehittyy - kokeile ja kommentoi yle.fi:tä

Tässä ryhmäblogissa yle.fi:n tekijät kertovat tulevista verkkopalveluista sekä valottavat ajatuksiaan suunnitelmien takaa.

Blogiarkisto