Ma 28.04.2008 @ 13:47admin

YLE Areena hivuttautuu olohuoneeseen

YLE Areena otti tänään yhden askeleen eteenpäin, kun julkistimme yhteistyömme, joka hivuttaa on demand -ohjelmistoa myös televisioihin.
 
 
Toukokuussa starttaava internet-digiboksilla toimiva palvelu on aluksi kokeilu. Nyt alkuvaiheessa esimerkiksi kuvanlaatu on sama kuin nettiympäristössä, mutta palvelua tullaan kehittämään yhä paremmin television sopivaksi.   
 
 
Netistä tuttua käyttöliittymää on kevennetty niin, että selailu onnistuu hyvin kaukosäätimellä. Tältä siis näyttää Areenan perusvalikko televisiossa (klikkaa kuva suuremmaksi):

Ja tältä näyttää ohjelmalistaus:
 

Hanke on toteutettu yhdessä Medionin, moreTV:n, ja Microsoftin kanssa. Uudella internet-digiboksilla voi katsella Areenan lisäksi tietenkin myös muita netti-tv-kanavia. Areenan tai muiden netti-tv-palveluiden käyttämistä varten laite tarvitsee verkkoyhteyden.
Toivottavasti pilottiprojekti sujuu niin hyvin, että saisimme Areenan jatkossa yhä useamman digiboksin peruspalveluksi!
 
> Katso YouTubesta video, jossa kehityspäällikkö Sami Lanu esittelee boksin toimintaa
 
Pirkka Aunola / YLE Uudet palvelut
> Lue YLE Uutisten juttu aiheesta
> Tutustu YLE Areenan valikomaan netissä

> DigiTodayn artikkeli aiheesta
> Taloussanomien artikkeli aiheesta
> Markinoinnin ja Mainonnan artikkeli aiheesta

> Lue aiempia blogimerkintöjä

26 kommenttia

Aika vänkä juttu, kuhan nyt tuosta kehittyy ja yleistyy niin tosta tulee kyllä aika varmana hitti.
Areenan kuvanlaatu vaan ehkä ei kestä skaalausta jollekkin isolle telkkarille.
Yhteistyö Microsoftin kanssa ei kyllä voi pitää mitenkään suositeltavana/hyväksyttävänä.

Milloinkas tämä tulee tarjolle topfieldin tap-sovelluksena tai maximumin digiboxiin? tai tuleeko tästä avointa rajapintaa niin että kuka vaan voi tehdä areena-sovelluksen?

Tästähän voisi tulla hyvä. Kunhan laittaisivat esim tähän tyyliin koko YLE areenan RSS syötteillä jakoon.

http://tversity.com/feeds/g4tv.xml

http://tversity.com/feeds/youtube.xml

tuommoinen tiettyyn käyttöliittymään rajaaminen on VÄÄRIN kun kyseessä on YLE!

Moikka,

YLEn puolesta nyt julkaistu ratkaisu ei ole sidottu yhteen laitevalmistajaan, softavalmistajaan tai palveluntarjoajaan. Medionin internet-digiboxi vaan sattuu olemaan ensimmäinen maahantuotava boxi, joka pystyy hyödyntämään Areenan "TV-rajapintaa".

RE: Hieno juttu.
Tulemme tarjoamaan sisältöjä jatkossa myös muissa kuin win media formaatissa ja siinä yhteydessä tulemme katsomaan paitsi videoiden laadun parantamismahdollisuuksia myös mobiilijakelua.

RE: ohjelmointirajapinta.
Kuten kerroin, meillä on rajapinta olemassa mutta etenkin tekijänoikeussyistä emme voi tarjota tuota rajapintaa täysin avoimesti kaikille kehittäjille. Neuvottelemme kuitenkin jo useammankin uuden tahon kanssa tuon rajapinnan hyödyntämisestä. Uudet ideat otetaan mieluusti vastaan.

RE: Hyvä siitä voisi tulla...
Kuten kerroin, emme meidän toimesta teknisesti rajaa palvelua vain yhteen käyttöliittymään. Ja RSS:istä olet oikeassa, meidän pitää ottaa ne paremmin haltuun.

Kiitos palautteista. Lisää kehitysideoita saa antaa!

Ystävällisin terveisin

Sami Lanu / YLE

Kiitokset aluksi Ylelle aktiivisuudesta uusien palveluiden kehittäjänä. Pieni ihminen ei kuitenkaan millään ymmärrä miksi meidät yritetään saada ostamaan joku uusi internet-digiboxi. Hyvin usealla on jo kotonaan tietokone, laajakaista, digisovitin ja erilaista softaa valmiiksi tietokoneeseen asennettuna. Ei luulisi olevan vaikeaa tarjota samanlaista helppokäyttöistä palvelua myös näille jo lupamaksunsakin makseneille Ylen asiakkaille ilman että tarvitsee olla ostamassa turhia lisävempeleitä kotiin. BBC on loistava esimerkki yrityksestä joka tarjoaa uusia hienoja palveluita jo tietokoneen ja laajakaistan omistaville asiakkailleen ilman että heidän tarvitsee ostaa mitään lisävempeleitä kotiin.

Minulla on ollut jo yli neljä vuotta saksalainen DreamBox merkkinen nettidigiboxi. Kaiken muun tämä osaa näyttää ja soittaa mutta Areenan videoita ei ... eikä ilmeisesti jatkossakaan jos niitä ei kerran lähetetä samassa formaatissa kuin YLE lähettää TV lähetyksiä.

Ne rajapinnat on muuten juuri niin avoimia kuin YLE haluaa niiden rajapintojen tilaajana olevan. Suljettuna järjestelmänä tästä tulee MHP:n kaltainen floppi. Ei käyttäjiä <=> ei tarjontaa. Avoimena systeeminä voisi jopa tällä minun vanhalla nettidigiboxillani niitä Areenan videoita joskus katsella TV ruudulta.

Tuo että kerrotte rajapintadokumentin olevan salattu ei ole mielestäni enään tätä päivää.
Jopa Microsoft on joutunut oukeudessa julkistamaan rajapintadokumenttinsa mm. verkkorajapinnoista koska niiden 'salaaminen' tehokkaasti estää kilpailun, jota ylekin ilmeisesti tässä haluaa rajoittaa estämällä mm. osx ja linux versioiden kehittämisen. Tänäkin päivänä monet nauhoittavat digiboxit perustuvat linux ytimeen, ja tällä päätöksellä ilmeisesti halutaan estää noiden boxien kehitys.
Ymmärrän tämän tosin hyvin tietäen ylen ja Microsoftin väliset sopimukset, mutta sopimuksen laillisuus pitäisi tarkistaa. EU tasollahan on sovittu että tiedostomuotojen ja rajapintojen tulisi olla julkisia. Itse esitettävä materiaali voi olla toki tekijänoikeuslain alaista ja mm. sen näkymistä eri maihin voidaan rajoittaa, mutta ei rajapintadokumentaatiota salaamalla.
Se että yle yrittää tässä estää kilpailua tuntuu varsin oudolta samalla kun mm. kännykköjen ohjelmointi rajapinnat ovat julkisia kaikille halukkaille sovellutuskehittäjille ja niihin liittyviä opaskirjoja ja esimerkkejä on kirjakaupoissa ja netissä runsaasti.

Mikko P

Moikka,

Kiitos kommenteista ja kehitysideoista. Vastailen taas köntässä näihin kysymyksiin ja valotan tulevaisuutta sen verran kun pystyn.

Miksi tietokone, laajakaista, digisovitin ja softa ei riitä? Erittäin hyvä kysymys ja nopea vastaus tietysti on, että tokihan se riittää. On totta, että emme vielä ole lanseeranneet Areenan web-palvelusta TV-käyttöliittymää tietokonekäyttöön mutta mainittakoon, että kehityslistoilla se kyllä on. Se miksi tarjoamme Areenan sisältöjä myös internet-digiboxien kautta on ennen kaikkea käytön helppoudessa niille, jotka eivät halua tai kykene asentamaan vaativampia laitteita olohuoneisiin. Uskomme, että ns. "näkymätön internet" tulee lisääntymään juuri kodin viihde-elektroniikkalaitteissa ja siksi haluamme olla mukana kehityksessä alusta asti. Pelikonsolithan ovat tästä jo hyvä esimerkki ja varmasti mielenkiintoinen kehityskohde meille. Ja varmasti näissä tulevaisuuden laitteissa mm. sulautetut Linux-käyttöjärjestelmät tulevat olemaan yleisiä ja YLE tulee tarjoamaan sisältöä kaikille alustoille. Apple-TV:ssähän on tarjolla jo nyt Ylen podcastit.

Rajapinnasta. Meillä on siis avoimia ja yleisiä standardeja hyödyntävä rajapinta olemassa, jota kautta pystymme kertomaan yhteistyökumppaneille, mitä sisältöjä Areenassa on tarjolla. Tätä rajapintaa ei ole kuitenkaan vielä mitenkään tarkasti dokumentoitu emmekä ole siis rajapintaa sinänsä salanneet. YLE kuitenkin kunnioittaa tekijänoikeuksia ja siksi emme (ainakaan vielä) voi antaa kaikille vapaasti pääsyä tuohon rajapintaan. Mutta haluan edelleen korostaa, ettei rajapintaa ole rajattu teknisesti mitenkään suosimaan vain tiettyjä laite- tai softataloja. Tulemme tarjoamaan Areenan sisältöjä vuoden loppuun mennessä myös H.264-formaatissa, jonka jälkeen edes win media formaatti ei ole rajaava tekijä. Ja viimeistään silloin Areenan videot toimivat siis myös Wii:n Opera-selaimella. Hienoahan olisi tietysti saada Areenalle oma kanava Wii:hin ja kontaktitietoja Nintendolta otetaan mieluusti vastaan sähköpostilla :)

Kyllä YLE Uusissa palveluissa on vahva tahto kunnioittaa internet-maailman avoimia toimintamalleja ja tukea mm. avointa ohjelmistokehitystä. Tämä tehdään tekijänoikeuksia kunnioittamalla ja Ylen sisällön hyvää laatua kunnioittaen.

Toivottavasti nämä vastaukset auttoivat edes osaan kysymyksistä. Lisää kysymyksiä ja kehitysideoita vaan tulemaan! Tuo HTPC-ympäristöasia pitänee tutkia.

Ystävällisin terveisin

Sami Lanu / YLE

Hei

Myös tuki HTPC-ympäristöihin olisi mukava lisä. Esim. MythTV ja Freevo tulevat ensimmäisinä mieleen, joihin tuen lisäys olisi vain siitä kiinni löytyykö vapaaehtoisia koodaajia tai (YLEltä) resursseja koodajien palkkaamiseen lisäosan koodaamiseen.

Hyvä aloitus kuitenkin, jostain se on lähdettävä liikkeelle pilot-vaiheessa.

Miten voi olla mahdollista että yhteistyökumppaneiden joukossa on EU:nkin tuomitsema monopolistinen Microsoft?
Kiellän minun maksamieni vero- ja tv-lupamaksujen ohjaamisen rikolliselle Microsoftille!
Yhteisillä varoilla on tuettava ainoastaan vapaita ja avoimia formaatteja ja toimijoita.

Moi!
Wiin Opera-selain tukee youtube-videoita. Onko mahdollista toteuttaa areena:sta myös sellainen versio joka tukisi Wii:tä.

t. Katja

Hieno homma, että huomioitte jatkossa myös HTPC-käyttäjät. Toivottavasti pystytte tarjoamaan meillekin nopeasti uusia palveluita.Muistakaa, että Linux-foorumit ovat erittäin aktiivisia ja sieltä löytyy varmasti halukasta testi- ja koodausporukkaa kun vain olette reippaasti yhteydessä.

Onko tekniikka valmiiksi vanhaa?? Mailmalla jyrää vertaisvekkopoksit, jossa ilmoitetaan kellonaika jolloin ohjelma on ladattavissa ja sen jälkeen voit ladata esim. elokuvan. Ohjelma on latauslistoilla niin kauan, kun kysyntää riittää. Saksalaisen tarjoajan kuukausimaksu on 6.50 €/kk. Bokseja vain ei tarjota suomeen... Nettiyhteydet on yleensä liian hitaita, eli ohjelman joutuu todella "lataamaan" poksille. Laitetta ei sovi sekoittaa nuorten käyttämään vertaisverkko lataamiseen tietokoneille. Miinuksia: elokuvat eivät ole ihan tuoreita, kuten normaali v verkossa, mutta urheilu, esim. ravit tulee tunnin viiveellä ! Uutiset heti?! (F1 löytyi välittömästi, mutta rallit kesti pari tuntia...)

Uolevi L

Oma kanava wiihin olisi ehdottomasti suotavaa, selaimen kautta kuitenkin aina kankeampaa käyttö. Lisäksi jos BBC on onnistunut vastaavanlaisessa (iPlayerin suhteen*), niin luulisi että YLEkin mikäli yhtään on oma-aloitteisuutta. Tuskin se Nintendo tulee lakki kädessä YLEn luo pyytelemään yhtään mitään. :)

* http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/7338344.stm

Niin ja mitä muuten asiaan tulee, niin mitä avoimempi toteutus, sen parempi. Microsoftin puuhastelua asiassa kummastelen itsekin.

juu, ei pitäisi "päteä" lukematta ensin linkittämäänsä juttua. Eli BBC:n iPlayer toimisikin internetkanavan kautta. Noh siltikin olen yhä sitä mieltä, että oma wii kanava olisi parempi.

Kun huutoäänestykseen on ryhdytty, niin pakko mainita MSP-rajapinnasta, jos varmaankin tulee yleistymään.

http://www.mspsite.com/

Rajanpinta käytännössä on webbisivu joka on sovitettu paremmin kake-käyttöön. Eli nykyinen areena-webbisivu voisi toimia lähes suoraan, pitää kokeilla. Ainut että linkit mediatiedostoon pitää lisätägätä (VOD,AOD,POD) tägeillä. (video on demand,...)

http://www.networkedmediatank.com/viewforum.php?f=8

Tätä rajapintaa tukevat uuden sukupolven HD-mediatoistimet kuten Popcorn Hour.

Eli hienoa olisi jos noi tägit voisi lisätä sivupohjiin.

Terve,

koska yhteistyökumppanina on Microsoft, niin onko odotettavissa että näen areenan materiaalit myös Xbox 360 konsolini kautta, ja millaisella aikajänteellä voin palvelua odottaa saapuvaksi ?

Jori

Moikka,

Otsikko on surkea mutta toivottavasti aukeaa tämän viestin myötä. Kiitos taas kaikista kommenteista ja ideoista. Lisää vain tulemaan.

P2P jakelusta olemme ehdottomasti kiinnostuneita. Ylehän on osa Euroopan Yleisradioyhtiöiden Liittoa EBU:a, joka parhaillaan tutkii P2P-jakelua mm. Suomen VTT:n kanssa. Eli kyllä tuokin jakelutapa (sekä tietokoneilla että mediaboxeilla) on etenkin meidän tekniikka-osaston mielessä mutta tekijänoikeudet rajaavat toimintaa tällä hetkellä.

BBC:n iPlayerin avaus Wii:n internetkanavassa on mielenkiintoinen teko ja kyllä meillä on tavoitteena vähintään sama. Mutta kuten moni on sanonut, ihan oma kanava olisi kyllä paras.

Xbox:sta ja samaan hengen vetoon PS3:sta voin sanoa vain, että molemmat tarjoavat meille mielenkiintoisia mahdollisuuksia. IP-yhteydellä varustetuista viihde-elektroniikkalaitteista pelikonsoleilla on vahva etulyöntiasema esim. tilausvideopalveluille koska niitä on asennettuna kodeissa jo laajasti. Mitään aikataulua en pysty kuitenkaan vielä sanomaan.

Eli pohdintaa käymme moneen suuntaan ja toivottavasti pääsemme eteenpäin tehokkaasti. Tuo MSP pitää tutkia! Kiitos vinkistä!

Sami Lanu / YLE

Hyvä Yle!

Nämä uudet mahdollisuudet kannattaa käyttää hyväksi varsinkin kun Ylellä on tarjottavissa mahtava määrä arvokasta sisältöä jota kaupallisilla ei ole.

Samalla pääsemme vähitellen Digikriitikko Petteri Järvisen jo kauan sitten viitoittamalle polulle joka lienee se ainoa oikea tulevaisuudessa.

Simo-Pekka Parmala

pornua

ei kannata ylen kehitellä mitään lisää koska nykyisiäkään lähetyksiä ei ilman häiriöitä pystytä lähettämään. äitienpäivänä koko päivän ja illan lähetyksiä ei viitsinyt edes katsoa. kumma kun muut kanavat näkyvät virheettä ainoastaan ylen lähetykset on yhtä sotkua. täysi lupamaksu kyllä kelpaa mutta kuvaa ei osata lähettää.antakaa jonkun muun lähettää ellette itse osaa?miksi dikilähetyksiin piti väkisin siirtyä vaikka asiaa ei osata?tehkää jotain! mm-kisoja on vielä jäljellä.kuluttaja-asiamiehelle tulee töitäellei yle paranna lähetysten laatua.

Olisin luullut, että tämä olisi ollut Windows Media Center -sovellus. Harmi, ettei rajapinnoista ja RSS-feedeistä ole tietoa, muuten tuollaisen WMC-softan tekeminen pitäisi olla suhteellisen suoraviivaista.

- Jussi

Ylen vastauksessa puhuttiin että tutkitaan MSP:n mahdollista käyttöä. Onko siis asiaa tutkittu ja mikä on ollut johtopäätös?

Esim. ton internet digiboksin sivuun saatavilla URL jota voisi kokeilla Popcorn Hour-laitteessa. Ja onko A HREF-tägiin mahdollista saada se VOD lisämääre..

&lt;a href="yle/tilaa&id=10" <b>vod</b>&gt;Katso uutiset&lt;/a&gt;

Ilman lisämäärettä linkkiä ei avata videoplayerissä. Sitä luullaan normaaliksi linkiksi.

Terve,

jokos on kokemuksia kerättynä ja uusia ideoita takataskussa ? Eli kertokaa hieman mitä on tapahtunut, ja miltä tulevaisuus kokemusten kartuttua nyt näyttää ?

Nyt tuli Wiille Internet Channel-päivitys. Ei enää herjaa että Flash Player pitäisi päivittää! Mutta eipä kyllä tule vielä kuvaakaan, ruutu jää valkoiseksi. Harmi, ehdin jo toivoa että nyt se jo toimisi :-(

Onkos tähän mitään uutta tiedossa Network Media Tank laitteiden osalta. Egreat verkko/medialaitteiden laitteiden edustajana ja käyttäjänä voin sanoa, että Tvkaista toimii kivasti, mikä riittää useammille nettitv:n käyttäjille. Toki Arena tai jokin muu ilmainen nettitv olisi ihan mukava lisä.

www.visualpro.fi

Kehitys kehittyy - kokeile ja kommentoi yle.fi:tä

Tässä ryhmäblogissa yle.fi:n tekijät kertovat tulevista verkkopalveluista sekä valottavat ajatuksiaan suunnitelmien takaa.

Blogiarkisto