Rajapintoja rajalle

Yle on astumassa verkkokehityksessä uudelle aikakaudelle. Ylen johdon linjaukset avaavat meille hienoja mahdollisuuksia ja uusia tapoja jakaa sisältöjä kaikille suomalaisille. Koneluettavien rajapintojen (Application programming interface, API) rakentaminen Ylelle on erittäin kova mutta samalla motivoiva urakka. Avaan tätä uutta ajattelua hieman teknisemmästä näkökulmasta.

Eat your own dogfood 

Ylen tekstipohjaisten internetpalvelujen arkkitehtuuri on pääosiltaan hyvin perinteinen Web-CMS-järjestelmiin perustuva kokonaisuus, jossa sisältö ja sisällön esitystapa ovat tiukassa liitoksessa. Rajapintojen avulla puramme tämän liitoksen ja samalla rakenteellistamme sisältömme, jolloin meidän on itse helpompi hallita eri päätelaitteisiin tehtävää julkaisua ja ennen kaikkea tehdä asioita nopeammin ja tehokkaammin kuluttajille näkyviksi palveluiksi. Olemme siis itse uusien rajapintojemme pääkäyttäjiä. Innoittajina uuteen suuntaan ovat olleet muun muassa Amazon, NPR, The Guardian ja Helsingin Sanomat omalla hs.fi-uudistuksellaan.

Parhaat palat internetistä

Rajapintojen toteutukseen käytämme internetissä koeteltuja teknologioita ja tapoja. HTTP, REST, JSON ja avoimen lähdekoodin ohjelmistot ovat uuden sisällön jakamisen teknisiä peruskiviä. Rajapinta-arkkitehtuurimme koostuu pienistä osista, ei yhden IT-toimittajan monoliitista. Tämä tuo toimintaamme ketteryyttä ja voimme tehdä työtä pitkäjänteisesti pala kerrallaan.

APIen tueksi olemme rakentamassa yhteisiä komponentteja, kuten autentikaatio, monitorointi ja kuormantasaus. Tätä mallia kutsutaan yleisesti API-fasadiksi. Lisäksi panostamme infrastruktuurin ketteryyteen ja automaattiseen skaalautumiseen sekä testaukseen.

Haemme uusia tekijöitä

Yllä kuvattu on meille vielä visio, jonka haluamme muuttaa todeksi mahdollisimman nopeasti. Tiimimme on jo tehnyt paljon tutkimusta ja kokeiluja, nyt on aika tehdä ensimmäisiä tuotantosovelluksia. Jos tunnet samaa intohimoa ja tekemisen paloa kuin me, tule auttamaan - meillä on mielenkiintoisia paikkoja auki:

http://careers.fi/yle/careers.cgi?action=view&job_id=2455&lang=fin 

http://careers.fi/yle/careers.cgi?action=view&job_id=2456&lang=fin

Asiasanat: 

3 kommenttia

Hauskaahan näissä haasteissa on se, että uutistoiminnan sisällöt ovat aikojen alusta asti olleet hyvin rakenteisia, kiitos IPTC:n genreluokittelun ja NewsML:n, SportsML:n sekä EventsML:n kaltaisten formaattien. Syynä on ollut se, että näin tehtynä sisältö liikkuu ongelmitta uutistoimistojen ja niiden asiakkaiden välillä - samalla kantaen mukanaan versiotietoa kun uutistyössä on varsin yleistä arkea se, että sähkettä paikkaillaan ja täydennellään matkan varrella. Tuo rakenteisuus jostain syystä unohtui kun CMS:t tulivat mukaan kuvaan. Tämä siitäkin huolimatta, että ensimmäiset CMS:t rakennettiin alusta loppuun räätälöityinä kyseiseen tarkoitukseen.

YLE ei toki ole ainoana keksimässä uutisvirran pyörää uudelleen: pari vuotta sitten ilahduin suuresti Sanoman työpaikkailmoituksesta, jossa digitaalisia uutispalveluita kehittämään haettiin kehityspäällikköä. Työpaikkailmoituksessa ei mainittu yhtäkään uutispuolen sisältöstandardia vaatimuksena tai edes etuna, sen sijaan triviaalit front-end -teknologiat oli ne joilla kehityksen katsottiin kehittyvän.

POn elma on.
A nroidlaitteeseen ei saa flash playeria joten en voi katsella ylen vasta uusittuja
tv kanavapaketteja Nexus7 tapletilla. Adope ei enaan toimita ja kehitaflashplayeria android
kayttojarjestelmalle. Mika neuvoksi. Odotan vastausta

Esa Mantypuu kirjoitti:

POn elma on.
A nroidlaitteeseen ei saa flash playeria joten en voi katsella ylen vasta uusittuja
tv kanavapaketteja Nexus7 tapletilla. Adope ei enaan toimita ja kehitaflashplayeria android
kayttojarjestelmalle. Mika neuvoksi. Odotan vastausta

Nexus 7 -tabletilla voit katsoa Ylen kanavien suoria lähetyksiä, kun lataat laitteeseen Areena-sovelluksen Google Play -kaupasta osoitteesta https://play.google.com/store/apps/details?id=com.yle.webtv&hl=en

Kehitys kehittyy - kokeile ja kommentoi yle.fi:tä

Tässä ryhmäblogissa yle.fi:n tekijät kertovat tulevista verkkopalveluista sekä valottavat ajatuksiaan suunnitelmien takaa.

Blogiarkisto