Tämän vapun sanoma: Jokainen on vähän homo

Jukka Takalo on juuri julkaissut EP-levyn, jossa toteutuu ns. huumorilevylle ainakin kolme harvinaista ominaisuutta:

1) Se oikeasti naurattaa
2) Se kuulostaa paremmalta kuultuna kuin pelkkänä tekstinä
3) Se kestää kuuntelua

Levy kantaa nimeä ”Homo EP” ja se viittaa levyn avausraitaan, joka on nimeltään
”Jokainen on vähän homo”.

Tuossa ei sinänsä ole mitään ainutlaatuista. Kuuluisa ’Meissä jokaisessa asuu pieni..’ -lauseesta on tehty monta eri muunnosta vuosien varrella. Jukka Takalo saa teemasta kuitenkin uutta irti.

”Jokainen meistä on homo” on yhtä aikaa sekä hauska että hellyyttävä laulu suvaitsevaisuudesta. ”Miksi taivas ei ole mustavalkoinen / sitä niityllä miettii mehiläinen / miksi jokainen kukka on erilainen / niin erilainen, silti samanlainen /
Se on aivan sama hetero vai homo / jokainen on sydämensä pomo / ja jokainen on vähän homo”.

Sääntöihin kuuluu, että tuollaista kertosäettä hoilataan sitten yhdessä ja näin levyllä myös tapahtuu. (Levyn lopun kuoro-osuus on toteutettu siten, että ihmiset ovat voineet lähettää sähköpostitse omia homohuutojaan.)

Laulu toimii hienosti levyllä ja toivottavasti myös kansan lauluna Hangosta Utsjoelle.

Tuon lisäksi ”Homo EP” sisältää laulun ’Jäin munista kiinni lauteisiin’, joka alkaa perinteisenä Suomi-Ruotsi-Norja maaotteluvitsinä, mutta päättyy Suomen edustajan Matin tässä yhteydessä outoon elämänfilosofiseen löytöretkeen.

”Elämä on vittu(maista murehtemista)” on sanaleikkinä perinteinen vappulaulu, mutta sekin saa loppua kohden uusia vakavampia sävyjä.

”Elämä on ou nou” jatkaa samalla tragikoomisella linjalla. ”Elämä on ou nou / yhenlainen gameshow / siinä jos ei pärjää / puttoo pois // Kuuleppas nyt veikka /
tää ol’ vika keikka / mount everest multa / kokemati jää”.


Jokainen laulu pitää kuitenkin siis kuulla, sillä ne oikeasti soivat. Sovituksissa ja soitossa on monia pieniä koukkuja, jotka ovat harvinaisia mausteita tämän tyyppisillä levyillä.

Jos haluat lisähappea vappuun, kuuntele tämä levy.

Jukka Takalo MySpacessa

 

 


 

3 kommenttia

He, pitääpä kuulla myös muut biisit. Toi nimipiisi on ainakin kyllä mahtava. Tää video kannattaa kattoa, käy biisin sanoma hyvin selville:

http://www.youtube.com/watch?v=wejE_37dx_A

Tuo Takalon homobiisi on kyllä yliveto. Niin hauska ja niin tarttuva. Ihmettelenkin miksi se ei sovi Ylen 6000 kappaleen biisipankkiin? Ovatko raatilaiset, jotka valitsevat biisipankin kappaleet, ennakkoluuloisia? Vai pitääkö olla vanha tuttu esiintyjä ennenkuin huomataan? Terveisiä musiikkipäällikkö Hietamäelle, joka ei ole edes kuullut bisiä, mutta silti hänellä oli siitä vankka mielipide!

Jokainen on vähän homo on aivan yliveto. Tätä olisi tarvittu 20 vuotta sitten. Peräkylien kepulaiset olisivat voineet oivaltaa, että homoja on oikeasti olemassa; muuallakin kuin Ruotsissa :D Nerokas ja näppärä sanoitus sopii hyvin mukaansatempaavaan melodiaan. Sääli, että biisi jää monelta kuulematta, koska radio ei USKALLA soittaa sitä, puhumattakaan että olisi päässyt varsinaisille soittolistoille. Radio Suomi (!) on sen Yöradiossa soittanut, mutta piti toivoa sitä useita kertoja ennenkuin toive meni läpi.

Jukka Haarma

Aloin kuunnella musiikkia 50-luvun lopulla.

Se ei ollut populaarimusiikin kulta-aikaa. Se on nyt.

Kirjoitan tässä blogissa musiikin kuluttamisesta, uusista ja vanhoista levyistä, musiikkilehdistä ja -kirjoista, musiikkikritiikistä, musiikkialasta ja sen ilmiöistä, laidasta laitaan.

Blogiarkisto