Eduskuntavaalit EU-vaaleina

Tapio Raunio

Aikaisemmin ajateltiin, että kansallisissa vaaleissa tulee keskustella kotimaanpolitiikasta ja europarlamenttivaaleissa EU-politiikasta. Tällainen ajattelu on kuitenkin harhaanjohtavaa." Näin sanoo valtio-opin professori Tapio Raunio Tampereen yliopistosta. Kansallinen politiikka ja EU-politiikka ovat vahvasti linkittyneet toisiinsa ja kansalliset hallitukset edustavat myös jäsenmaitaan sekä Euroopan neuvostossa, että Eurooppa-neuvostossa.

Mutta missä syntyvät erot eri puolueiden välillä EU-asioissa? Yksi jakolinja perussuhtautumisessa EU:hun suhtautumisessa menee valtapuolueiden ja perussuomalaisten välillä. 

Sillä, miten kriittisiä tai miten EU-vastaisia eri puolueet ovat EU:ta kohtaan, on eroja. Samoin sillä miten vahvasti ja missä asioissa ne kannattavat nyt ja tulevaisuudessa kansallista itsemääräämisoikeutta. Tosin näissäkin asioissa on hajontaa puolueiden sisäisesti.

Käytännön kysymyksiä, joihin eri puolueiden on otettava kantaa, on se millaista budjetti- ja talouspolitiikkaa tai sosiaali- ja terveyspolitiikkaa eri puolueet kannattavat, koska ne joutuvat ottamaan niihin asioihin kantaa sekä EU:n, että kansallisessa politiikassa.

Seuraavan kauden suuria kysymyksiä tulee olemaan myös se, miten eri puolueet tulevat suhtautumaan TTIP:iin, ei EU:n ja USA:n väliseen vapaakauppasopimukseen. Siitä nousevien kiistakysymysten yksityiskohtia ei tosin tiedetä, mutta jotain voi silti jo päätellä siitä miten eri puolueiden edustajat ovat aihetta kommentoineet.

 

 

 

1 kommentti

On todella valitettavaa, että Paavo Haavikon kaltaiset älykäät ,mutta rehelliset ajatteleijat on poistuneet keskuudestamme. Eurooppalaisten geopoliittisten kuvioiden ymmärtäjät on hiljennetty. Omavaraisuus elintarvikkeissa ja myöskin ennen kaikkea talouspoliittisesti olisi nyt tarpeen , ensimmäinen virkamies joka oli maatalouden kapitlisaatiosta huolisaan , tosin tanskan tilanteen kautta oli päivän haastateltava.

Brysselin kone

Tule mukaan kommentoimaan ja vaikuttamaan siihen, mistä puhumme, kun puhumme EU:sta.

Kuka voittaa ja kuka häviää kun Brysselin kone jyskyttää?

Brysselin koneen ensilähetys on siis keskiviikkona 8.5 klo 10.05 Yle Radio Yhdessä. ja uusinta torstaina klo 21.15.
Lisäksi se uusitaan Yle Puheessa  sunnuntaina 6.03.

Keskustellaan yhdessä tässä blogissa tai lähetä sähköpostia osoitteeseen maija.elonheimo@yle.fi

Kerro mielipiteesi EU:sta. Ehdota teemoja Brysselin koneen käsittelyyn. ( Ketju 2 )

Kerro mielipiteesi EU:sta. Ehdota teemoja Brysselin koneen käsittelyyn. ( Ketju 1)

Brysselin koneen Linkkilä. Jaa hyviä EU-linkkejä

Lue keskustelua aiempien vuosien ohjelmista 

Tietoa eurokriisistä kuuneltavissa myös  Elävässä arkistossa

Aiheeseen liittyvä Blogiteksti  London School of Economics and Political Science (LSE) -yliopiston sivullaBlogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2013

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu