EU, Suomi ja kilpailutuksen aika

Jarkko Eloranta

EU on osin tuonut jäsenmaille velvoitteet kilpailutukseen, mutta koko kilpailutusidea ei ole EU:sta kiinni. Kilpailutuksia ei tehdä kaikissa jäsenmaissa aivan samalla tavalla, vaan kansallinen ja myös kunnallinen päätösvalta on aika isoa siinä mitä ja miten kilpailutetaan.

Perusideana on kuitenkin se, että EU vaatii kilpailuttamaan tiettyjä aloja, kuten esim. energia-alan. Toisaalta esim. hoivapalveluita ei kunnan ole pakko kilpailuttaa, jos se tekee sen omahankintaisesti, eli maksaa suoraan palkka työntekijöille. EU haluaa myös, että kaikkia toimijoita kohdellaan samalla tavalla esim. omistuspohjasta tai kilpailevan yrityksen kotimaasta riippumatta. Silloin julkista tukea saava yrityksen ei voida katsoa toimivan markkinoilla tasavertaisena muiden yritysten kanssa.

Mutta mitä tämä kaikki tarkoittaa työntekijöiden kannalta? Kun yrityksiä kilpailutetaan. säännöllisesti, työpaikat ovat silloin katkolla, ja elämän epävarmuus lisääntyy. Samoin kilpailutuksen tuloksena työntekijöiden asema huononee usein joka kierroksella. Esim. palkka laskee siihen pisteeseen, ettei se sen alle enää lain mukaan voi laskea.

Uhkana työntekijöille on myös se, että kilpailutuksen voittaa ulkomainen firma, jonka alihankkijat eivät maksa työntekijöilleen kaikkia työnantajamaksuja tai veroja, ja saa siten tehtyä halvemman tarjouksen ja voittaa kilpailun. Se taas vaikuttaa siihen, paljonko saadaan verotuloja, joka taas vaikuttaa siihen miten paljon julkinen sektori voi teettää työtä.

Ohjelmassa on haastateltavana Julkisten ja hyvinvointialojen liiton puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

 

2 kommenttia

Kiitos valaisevasta ohjelmasta. JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta oli erinomaisesti perillä kilpailutustilanteesta ja siihen liittyvistä ongelmista sekä Suomessa että muualla EU:ssa. Kilpailutuksen autuaallisuus sai jälleen kerran ansaittua kritiikkiä.

Kiitos erittäin hyvästä ja tarpeellisesta ohjelmasta.
Saksassa kilpailuttaminen on johtanut mm. siihen, että urakoitsijat joutuvat korjaamaan jatkuvasti hintatasoaan. Urakan saa halvin yritys, mutta - urakan saaneen yrityksen täytyy myös elää. Tämä puolestaan on johtanut siihen, että yritys pestaa aliurakoitsijan, joka yleensä on turkkilaisessa omistuksessa. Aliurakoitsija ei tietenkään voi maksaa työntekijöille normaalia palkkaa. Mikä neuvoksi. Aliurakoitsija pestaa ulkomaalaisia työntekijöitä osa-aikatyösuhteeseen, esim. 80 tuntia/kk. Työntekijä tekee kuitenkin jopa 200 tuntia/kk. Työnantaja maksaa erotuksen pimeästi. Valtio jää vaille verotuloja, sosiaaliturvamaksuja ja työntekijä ei saa työttömäksi joutuessaan normaalia työttömyyspäivärahaa jne jne.... Verinen kilpailun toinen lieveilmiö on lisääntynyt korruptio.

Mistä Suomessa ei juuri ollenkaan puhuta, on suunnitteilla oleva EU:n ja Amerikan välinen vapaakauppaliitto, jonka neuvottelut käydään suljettujen ovien takana.

Brysselin kone

Tule mukaan kommentoimaan ja vaikuttamaan siihen, mistä puhumme, kun puhumme EU:sta.

Kuka voittaa ja kuka häviää kun Brysselin kone jyskyttää?

Brysselin koneen ensilähetys on siis keskiviikkona 8.5 klo 10.05 Yle Radio Yhdessä. ja uusinta torstaina klo 21.15.
Lisäksi se uusitaan Yle Puheessa  sunnuntaina 6.03.

Keskustellaan yhdessä tässä blogissa tai lähetä sähköpostia osoitteeseen maija.elonheimo@yle.fi

Kerro mielipiteesi EU:sta. Ehdota teemoja Brysselin koneen käsittelyyn. ( Ketju 2 )

Kerro mielipiteesi EU:sta. Ehdota teemoja Brysselin koneen käsittelyyn. ( Ketju 1)

Brysselin koneen Linkkilä. Jaa hyviä EU-linkkejä

Lue keskustelua aiempien vuosien ohjelmista 

Tietoa eurokriisistä kuuneltavissa myös  Elävässä arkistossa

Aiheeseen liittyvä Blogiteksti  London School of Economics and Political Science (LSE) -yliopiston sivullaBlogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2013

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu