EU ja Venäjän talous.

Iiikka Korhonen

Venäjän velka oli 2014 10%  BKT:stä, talous on ylijäämäinen ja voimassa on 13%:n tasaverotus.

Tilanne on erilainen kuin EU:n kriisimaissa, mutta silti Venäjänkään talous ei varsinaisesti ole nousun kiidossa.

Öljyn hinnan lasku ja  EU:n rahoituspakotteet  purevat. Vientitulot ovat romahtamassa, inflaatio on noussut ja eurot ja dollarit pakenevat maasta. Lisäksi Ukrainan kriisi on vaurioittanut liiketoimintaympäristöä.

Samaan aikaan EU on hyötynyt Venäjältäkin tulevasta halvasta energiasta eivätkä pakotteet ole iskeneet siihen kovin pahasti.

Pahimpien kriisienkin aikaan Venäjän ja EU-maiden (toisinaan Ukrainaa lukuun ottamatta) välinen energiakauppa on tosin toiminut sujuvasti.

Mutta onko Venäjän taloudelle, talouspolitiikalle tai jopa eri ryhmittymien poliittiselle menestykselle lopulta juurikaan juuri muuta selittäjää kuin öljyn hintakehitys?

Ja onko Venäjän talouspolitiikalla mitään keinoja käytettävissä?

Rakenteellisia uudistuksia esim. yritystoiminnan helpottamiseksi voisi tehdä ja voidaan myös  elvyttää esim. myymällä Venäjän omistamia EU-maiden valtionobligaatioita.  Ja nyt jälleen olisi tietysti jälleen syytä yrittää esim. elvytysrahoilla laajentaa Venäjän tuotantoa muillekin aloille kuin energiantuotantoon, kun Venäjän vastapakotteet EU:lle luovat kysyntää omalle tuotannolle. Toistaiseksi oma korvaava tuotanto ei ole juuri kasvanut.

Paljon selvityksiä Venäjän taloudesta on Venäjällä tehty Esim. Suomen Pankin sivuilta löytyy Venäjän entisen talousministeri Alexey Kudrinin ja   Evsey Gurvichin  julkaisu aiheesta linkistä:

http://www.suomenpankki.fi/bofit/tutkimus/tutkimusjulkaisut/policy_brief/Pages/bpb0115.aspx

Ohjelmassa on haastateltavana tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen suomen pankinsiirtymätalouksien tutkimuslaitosksesta  BOFIT:sta

 

 

 

2 kommenttia

Korhonen osoittti puheilaan kuinka talous on pohjimmiltaan viestinnästä ja puheesta kiini, koska kaikki raha maailmassa on jonkun velkaa ,kaikki kehittyneet markkinatalousmaat ja varsinkin valtiot ovat korviaanmyöten velkasuossa. Luin Varufakiksen maailmantalouden minotauroksen ja siinä tuli selväksi sen valuuttahirviön hyvinvointi , joka luotiin Nixonin aikana ja vahvistetiin washigtonin konsensuksella tarvitsee voidakseen hyvin maailman epävakautta. Sekasortoon ajautuvista kansantalouksista ylimääräinen irroitettava likviitti pakenee wall streetille ja mahdollistaa näin jenkkien rahoitusalijäämät. Venäjä velattomana ja nyt taas saarrettuna taloutena joutuu kamppppailemaan näitä paradokseja vastaan, ilmeisesti kremlissä on laskettu velkaantuvan lännen taloushegemonian olevan piakkoin ohi, muodostaahan piakkoin taloudellisesti tavalla tai toisella vaikeuksissa olevat kreikan ja argentiinan tapaiset taloudet menestyjille selvän vastavoiman.

Kiitoksia taas kerran erinomaisesta Brysselin koneesta sekä juontajalle että Iikka Korhoselle.

Maija Elonheimo tiimeineen on yllättävän usein löytänyt todellisia helmiä haastateltavakseen. TV:n puolella en ole tällaista älykästä haastattelua/keskustelua nähnyt aikoihin.

Brysselin kone

Tule mukaan kommentoimaan ja vaikuttamaan siihen, mistä puhumme, kun puhumme EU:sta.

Kuka voittaa ja kuka häviää kun Brysselin kone jyskyttää?

Brysselin koneen ensilähetys on siis keskiviikkona 8.5 klo 10.05 Yle Radio Yhdessä. ja uusinta torstaina klo 21.15.
Lisäksi se uusitaan Yle Puheessa  sunnuntaina 6.03.

Keskustellaan yhdessä tässä blogissa tai lähetä sähköpostia osoitteeseen maija.elonheimo@yle.fi

Kerro mielipiteesi EU:sta. Ehdota teemoja Brysselin koneen käsittelyyn. ( Ketju 2 )

Kerro mielipiteesi EU:sta. Ehdota teemoja Brysselin koneen käsittelyyn. ( Ketju 1)

Brysselin koneen Linkkilä. Jaa hyviä EU-linkkejä

Lue keskustelua aiempien vuosien ohjelmista 

Tietoa eurokriisistä kuuneltavissa myös  Elävässä arkistossa

Aiheeseen liittyvä Blogiteksti  London School of Economics and Political Science (LSE) -yliopiston sivullaBlogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2013

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu