EU ja Venäjän talous.
Venäjän velka oli 2014 10% BKT:stä, talous on ylijäämäinen ja voimassa on 13%:n tasaverotus.
Tilanne on erilainen kuin EU:n kriisimaissa, mutta silti Venäjänkään talous ei varsinaisesti ole nousun kiidossa.
Öljyn hinnan lasku ja EU:n rahoituspakotteet purevat. Vientitulot ovat romahtamassa, inflaatio on noussut ja eurot ja dollarit pakenevat maasta. Lisäksi Ukrainan kriisi on vaurioittanut liiketoimintaympäristöä.
Samaan aikaan EU on hyötynyt Venäjältäkin tulevasta halvasta energiasta eivätkä pakotteet ole iskeneet siihen kovin pahasti.
Pahimpien kriisienkin aikaan Venäjän ja EU-maiden (toisinaan Ukrainaa lukuun ottamatta) välinen energiakauppa on tosin toiminut sujuvasti.
Mutta onko Venäjän taloudelle, talouspolitiikalle tai jopa eri ryhmittymien poliittiselle menestykselle lopulta juurikaan juuri muuta selittäjää kuin öljyn hintakehitys?
Ja onko Venäjän talouspolitiikalla mitään keinoja käytettävissä?
Rakenteellisia uudistuksia esim. yritystoiminnan helpottamiseksi voisi tehdä ja voidaan myös elvyttää esim. myymällä Venäjän omistamia EU-maiden valtionobligaatioita. Ja nyt jälleen olisi tietysti jälleen syytä yrittää esim. elvytysrahoilla laajentaa Venäjän tuotantoa muillekin aloille kuin energiantuotantoon, kun Venäjän vastapakotteet EU:lle luovat kysyntää omalle tuotannolle. Toistaiseksi oma korvaava tuotanto ei ole juuri kasvanut.
Paljon selvityksiä Venäjän taloudesta on Venäjällä tehty Esim. Suomen Pankin sivuilta löytyy Venäjän entisen talousministeri Alexey Kudrinin ja Evsey Gurvichin julkaisu aiheesta linkistä:
http://www.suomenpankki.fi/bofit/tutkimus/tutkimusjulkaisut/policy_brief/Pages/bpb0115.aspx
Ohjelmassa on haastateltavana tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen suomen pankinsiirtymätalouksien tutkimuslaitosksesta BOFIT:sta
2 kommenttia
Ke 11.03.2015 @ 19:03
Korhonen osoittti puheilaan kuinka talous on pohjimmiltaan viestinnästä ja puheesta kiini, koska kaikki raha maailmassa on jonkun velkaa ,kaikki kehittyneet markkinatalousmaat ja varsinkin valtiot ovat korviaanmyöten velkasuossa. Luin Varufakiksen maailmantalouden minotauroksen ja siinä tuli selväksi sen valuuttahirviön hyvinvointi , joka luotiin Nixonin aikana ja vahvistetiin washigtonin konsensuksella tarvitsee voidakseen hyvin maailman epävakautta. Sekasortoon ajautuvista kansantalouksista ylimääräinen irroitettava likviitti pakenee wall streetille ja mahdollistaa näin jenkkien rahoitusalijäämät. Venäjä velattomana ja nyt taas saarrettuna taloutena joutuu kamppppailemaan näitä paradokseja vastaan, ilmeisesti kremlissä on laskettu velkaantuvan lännen taloushegemonian olevan piakkoin ohi, muodostaahan piakkoin taloudellisesti tavalla tai toisella vaikeuksissa olevat kreikan ja argentiinan tapaiset taloudet menestyjille selvän vastavoiman.
Su 22.03.2015 @ 20:24
Kiitoksia taas kerran erinomaisesta Brysselin koneesta sekä juontajalle että Iikka Korhoselle.
Maija Elonheimo tiimeineen on yllättävän usein löytänyt todellisia helmiä haastateltavakseen. TV:n puolella en ole tällaista älykästä haastattelua/keskustelua nähnyt aikoihin.