EU ja jatkuva muutos

Timo Miettinen

Ensimmäiset ajatukset Euroopan laajuisesta yhteistyöstä syntyivät jo 1400-luvulla ottomaanien uhatessa Eurooppaa.  Sen jälkeen ajatusta enemmän yhdessä toimivasta Euroopan on virittänyt yleensä joko Eurooppa kohtaava ulkoinen tai sisäinen uhka. Yhteisiä ulkoisia uhkia EU:lla onkin riittänyt. On ollut sotilaallisia, aatteellisia ja etenkin nykyään taloudellisia uhkia. EU:n syntyaikoina ulkoisen uhkan muodostivat  Eurooppaa repineet sodat, joiden toivottiin loppuvan, mikäli Euroopan maat olisivat vahvemmin taloudellisesti riippuvaisia toisistaan.

 

Mutta miten EU nykyään erottautuu muusta maailmasta ja luo yhteisyyden tunnetta? Yhtenä ratkaisuna yhteisen identiteetin luomiseen EU on ottanut käyttöön käsitteen arvoyhteisö. Siinä eurooppalaiset arvot yhdistävät EU:ta ja niitä vastaan se peilaa muuta maailmaa.

 

Tällä hetkellä kuitenkin erityisesti talouden ongelmat yhdistävät vahvasti EU:ta. Jopa niin vahvasti, että puhe arvoyhteisöstä ei ole juurikaan näkynyt talouskriisin hoidossa, ja osin yhteisen talouden ongelmat tuntuvat jakavan EU:ta yhdistämisen sijaan.

 

Eurooppalaiseen kulttuuriin on aina vahvasti kuulunut se, että monenlaiset eri keskustelut ja näkökulmat ovat myllänneet vallitsevia käsityksiä, ja toisinaan koko kulttuurin ovat saattaneet suuriin muutoksiin aivan uudet näkökulmat asioihin.  Ajatusmalleja  ovat muuttaneet esimerkiksi Luther, Nietzsche ja Marx. Löytyykö siis EU:hunkin jossain vaiheessa kokonaan uusi näkökulma, joka muuttaa EU:n, vai näivettyykö se hitaasti. Ja mitä tulee tapahtumaan sosiaalisen EU:n idealle?

 

Aiheesta keskustelee tutkijatohtori Timo Miettinen Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkostosta

3 kommenttia

Olipa rehellinen nuorimies ja hyvä haastattelu .Korkealla ymmärryksen tasolla westfalenin rauha ja sen jälkeinen kansallisvaltioiden aikakausi on ollut mm. Kisingerin uuden kirjan eräs teema.Puuteena näen nykyisessä keskusteluissa rohkeuden puutetta katsoa muovautuvaa uutta suuryritysten ympärille muovautuvaa maailmanjärjestystä silmiin, näin annetaan tilaa kaikenmaailman salaliiittoteorioille. Isolla rahalla toimivat suurfirmat poimivat parhaan väestö aineksen palvelukseensa, näin unionin ja kansallisvaltioiden virkamieskunta on kompetenssiltään altavastaaja. Lisäksi kun ns yksinkertainen enemmistö vaatii omasta näkökulmasta virkamiehistön palkkojen pitämistä kohtuullisena,on luotu oivallinen maaperä korruptiolle. Tavallisen rahvaan, johon itsekkin kuulun on parempi vain keskittyä lokaaleihin,paikallisin ratkaisuhin, mikä voi itseasiassa vauhtiin päästesään pysäytää globalisaatioksi kutsutun loiskiehunnan.

Ottomaanit valloittivat Konstantinnopolin ja tekivät lopun Itä-Rooman valtakunnasta 1400-luvun puolivälissä, 1000 vuotta jutussa väitettyä myöhemmin. Toivottavasti pränttivirhe.

Antti Kuosmanen kirjoitti:

Ottomaanit valloittivat Konstantinnopolin ja tekivät lopun Itä-Rooman valtakunnasta 1400-luvun puolivälissä, 1000 vuotta jutussa väitettyä myöhemmin. Toivottavasti pränttivirhe.

Kiitos kun huomasit ja kerroit! Oli se pränttivirhe, joka nyt on korjattu. Timo Miettinen sanoi asian ihan oikein itse ohjelmassa. Eli virhe oli minun.

Brysselin kone

Tule mukaan kommentoimaan ja vaikuttamaan siihen, mistä puhumme, kun puhumme EU:sta.

Kuka voittaa ja kuka häviää kun Brysselin kone jyskyttää?

Brysselin koneen ensilähetys on siis keskiviikkona 8.5 klo 10.05 Yle Radio Yhdessä. ja uusinta torstaina klo 21.15.
Lisäksi se uusitaan Yle Puheessa  sunnuntaina 6.03.

Keskustellaan yhdessä tässä blogissa tai lähetä sähköpostia osoitteeseen maija.elonheimo@yle.fi

Kerro mielipiteesi EU:sta. Ehdota teemoja Brysselin koneen käsittelyyn. ( Ketju 2 )

Kerro mielipiteesi EU:sta. Ehdota teemoja Brysselin koneen käsittelyyn. ( Ketju 1)

Brysselin koneen Linkkilä. Jaa hyviä EU-linkkejä

Lue keskustelua aiempien vuosien ohjelmista 

Tietoa eurokriisistä kuuneltavissa myös  Elävässä arkistossa

Aiheeseen liittyvä Blogiteksti  London School of Economics and Political Science (LSE) -yliopiston sivullaBlogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2013

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu