Kreikan säästöjen tie
Kreikka liittyi euroon vuonna 2001 ja ajautui vuonna 2009 kriisiin, joka hermostutti muita euromaita .
Sen jälkeen muut euromaat ja kansainvälinen valuuttarahasto IMF lainasivat rahaa Kreikalle. Lainaa saadakseen Kreikka sitoutui kovaan säästökuuriin.
EU on mukana vaatimassa Kreikkaa säästämään ja muuttamaan monin tavoin toimintatapojaan, mutta siitä huolimatta edelleen enemmistö kreikkalaisista haluaa pysyä eurossa. Toisaalta kansa kuitenkin kapinoi edelleen kaduilla. Mutta ketä ja mitä vastaan? Mitä kreikkalaiset haluavat?
Haastateltavana on Suomen Kreikan suurlähettiläs Pekka Lintu ja ohjelman toimittaa Maija Elonheimo.
3 kommenttia
Ti 02.04.2013 @ 09:49
Oli erittäin suuri virhe ottaa köyhät maat mukaan eurovaluuttaan.
Kun maassa on oma valuutta se voi devalvoida oman valuuttansa ja näin saada ulkomaan kaupan tasapainoon. Yhteisvaluutassa näin ei voi toimia. On otettava lisää lainaa, jonka korko on korkea, eikä lainan pääomaa pystytä lyhentämään. Alkuperäinen laina ja lisälainat jäävät muiden maksettavaksi.
Euroon liittyminen toi maahan katteetonta rahaa, jota oli helppo käyttää ja kuluttaa siihen johon ei ollut varaa. Suomessa oli "vahva markka?" jolloin saatiin halpakorkoista lainaa ulkomailta. Kun selvisi ettei se markka niin vahva olekkaan, vaan se pitää devalvoida, niin pankit ja lainaa ottaneet yritykset menivät konkurssiin. Näistä ei ole kukaan ottanut opiksi, vaan sama meno jatkuu kotona ja naapurissa.
Ke 03.04.2013 @ 13:52
Kuulostaahan tämä opettavaiselta. Ehkä Suomen ei kannata purkaa omaa sosiaaliturvaansa kovin paljon. Ellei sitten haluta, että myös suomalaiset siirtyvät pääasiassa harmaan talouden piiriin ja lakkaavat maksamasta veroja vieläkin suuremmassa mittakaavassa kuin nykyisin.