Vasemmistopolitiikkaa EU:ssa
Suomen Vasemmisto kuuluu Europarlamentissa GUE/NGL- puolueryhmään.
Puolueryhmä on pienempi kuin se, johon kuuluvat suomalaiset myös vasemmistolaiset Sosialidemokraatit ja GUE/NGL- puolueryhmään kuuluvat myös esim. myös Kreikassa juuri suuren vaalimenestyksen saanut Syriza-puolue.
Kun EU-jäsenmaissa vasemmistopuolueet ovat lisänneet kannatustaan, miten se heijastuu EU:n politiikkaan.
Voiko käydä niin kuten vasemmiston Europarlamentaarikko Merja Kyllönen pelkää, että sosiaalisen kriisin, köyhyyden ja työttömyyden, työmarkkinoilla rehottavan harmaan talouden ja epäoikeudenmukaiseksi kokemansa tilanteen turhauttamat Eu-kansalaiset lähtevät kadulle, vai kanavoituuko tyytymättömien syrjäytyneiden EU-kansalaisten ärtymys vaaleissa äänestysratkaisuina. Ja miten suuri ärtymyksen aihe silloin on esim. eri maissa harjoitettu yritysten verokikkailu.
Tänä kautena Kyllönen on ollut mukana etenkin neljännen rautatiepaketin kehittämisessä, jossa lopullisen päämääränä on eri maiden rautatieverkkojen avaaminen kilpailulle. Ihan yksinkertainen asia se ei Merja Kyllösen mukaan ainakaan Suomessa olisi ja voi olla, ettei se myöskään tule ajankohtaiseksi kovin pian.
Mutta miten Suomen käy jos esim. tästä neljännestä rautatiepaketista tulee sellainen, ettei se Suomelle hyvin sovi. Onko Suomi ollut ylipäänsä liian lepsu puolustamaan etujaan EU:ssa? Jos muut maat ajattelevat selkeästi enemmän omaa etuaan, niin tulisiko meidänkin avoimemmin tehdä niin.
2 kommenttia
Ke 04.02.2015 @ 12:00
Historian liikeradat toimivat omalla mekaniikalaan,keynesläisyys tuotti aikanaan omalla toimilaan taloudelliset ja poliittiset edellytykset monetarismin nousulle valtavirran talousopiksi. Nykyinen kapitalismin muoto vapaanamarkkinataloutena toimii separaattorin tavoin, sylkien heikomman aineksen marginaaliin, talouden kovaydin kiinteytyy entisestään. Wahlroos taannoin varoitti meitä enemmistön tyranniasta, se tilanne nyt alkaa olla käsillä eteläeuroopassa. Olen huvittuneena seurannut kreikan uuden vauhtiveikko valtivarainministerin touhuja. mies on kuulema väitellyt peliteorian sovelluksista ja pelimieheltä hän näytääkin. Kreikan uudessa hallituksessa tohtoreita on enemmistö, joten ymmärryksestä pärjäämisen ei pitäisi olla kiini.
La 07.02.2015 @ 14:39
Suomalainen vasemmistolta on puuttunut strateginen ajattelu viimeiset vuosikymmenet, siksi epäilen sen eurooppalaisen muutosaallon kiertävän meidät kaukaa. Suurin virhe oli parikymmentä vuotta sitten, kun kuviteltiin historian loppuneen ja vasemmisto meni mukaan liberalismin voitonriekuntaan.Pelkkä kuviteellisen pohjoismaisen hyvinvointivaltio mallin puolustaminen ei riitä olemassaolon oikeutukseksi. Ihmisten tekemä historia on yleensä väärinymmärryksen historiaa, niin Marxinkin kohdalla, vasta nyt modernissa maailmassa varsinkin eu n kehitys voidaan tulkita sosialistiseksi brojektiksi, näet marxin mukaan sosialismin edellytyksenä on kaikkien ilmiöiden tuleminen markkinoiden alaisiksi, samalla välttämättä lainsäädännön alaiseksi. Aikaisempi valtiokeskeinen sosialismi oli se väärinymmärrys.