Kirppiskierroksella keittokirjoja keräilevä Tapio Kaihtela, etsinnän kohteena tietenkin keittokirjat. Kaihtelan keräilyharrastus alkoi 1980-luvulla kirpputorien lisääntymisen myötä, kun kirppiksillä kiertäessä matkan tarttui useimmiten keittokirjoja. Työskentely elintarvikealalla sekä aito kiinnostus ruokaan johtivat siihen, että kirjahyllyyn kertyi pikkuhiljaa toistasataa keittokirjaa. Tapio huomasi olevansa keräilijä!
Nykyisin Tapion kodin seinät peittyvät kirjahyllyistä, sillä kokoelma on neljännesvuosisadassa paisunut reiluun 3700 kirjaan. Vanhimmat kirjat ovat 1800-luvun puolelta ja suurin osa suomenkielisiä; alkuperäisiä tai käännöskirjallisuutta. Löytyy hyllyistä ruotsin- ja englanninkielisiä keittokirjojakin, mutta Tapion mukaan tärkeintä hänelle kirjoissa on kuitenkin reseptien lukeminen.
Keittokirjoja Tapio kehottaa etsimään kirjakaupoista, vanhojen kirjojen myyjäisistä, antikvariaateista ja kirppareilta.
Tapio Kaihtelan kirppisvinkit:
Kannattaa opetella selkämysten ”kieli”: Keittokirjojen selkämykset värikkäämpiä ja selkeämpiä kuin esim. romaanien selkämykset.
Yleensä ei kannata lähteä penkomaan pöydän alle, sieltä harvoin löytää arvotavaraa.
Esillä oleva valikoima kertoo paljon. Vanhojen romaanien joukossa yleensä ei ole keittokirjoja, kunto- tai elämäntapakirjojen joukosta voi löytyä myös ruokakirjoja.
Myyjä yleensä tietää mitä hänellä on tarjottavana. - Kysyä myyjältä, onko hänellä keittokirjoja.
Kannattaa tehdä tuttavuutta sellaisten myyjien kanssa joilla usein on keittokirjoja. He voivat hankkia niitä sinulle tai antaa vinkkejä. Luo verkosto!