Susanna Salosen ensimmäinen uusiomuotoiltu huonekalu syntyi opinnäytetyöksi keväällä 2006, ja siitä lähtien hän on leipänsä eteen kuvittanut kalusteita. Yrityksen nimeksi valikoitui osuvasti Uusi O, siksikin että Susannalle muotoilijantyössä tärkeinä teeseinä ovat alusta saakka olleet ympäristöystävällisyys ja turhan kulutuksen estäminen, esteettisyyttä ja huonekalun toimivuutta tietenkään unohtamatta.
Idea kalusteiden uudistamisesta sai alkunsa kirpputorilta. ”Kirppareita kierrellessäni huomasin, että myynnissä oli paljon vanhoja aikakausilehtiä” kertoo Susanna ja jatkaa: ”Lisäksi tekemiseen innosti myös se, että käytettyjä huonekaluja on valtavasti.” Mutta inspiraatio ja Uusi O – kalusteen henki syntyyn useimmiten nimenomaan kuvasta. Kuvitusmateriaaleina Susanna Salonen suosii erityisesti 50- luvun lehtikuvia, sillä ne ovat hänestä sävyiltään ja tyyliltään parhaita, ja ne luovat esineeseen sopivasti ”tenhoa ja tunnelmaa”. Pintojen käsittely- ja päällystystekniikkansa Salonen on useiden kokeilujen kautta kehitellyt itse ja paljon on kertynyt myös kokeiluja erilaisten materiaalien yhteensopivuudesta. ”Sanomalehtikuvien lisäksi olen käyttänyt huonekalujen päällystämisessä esim. tapetteja, kankaita ja valokuvia. Tärkeää on muistaa, että pinnat pitää aina käsitellä kyseisen materiaalin mukaan”. Huonekalupuolella Susannan lempimateriaaleja ovat sellaisenaan epäkelvot esineet ja huonokuntoiset, jopa rumat, huonekalut.
Lähes kaikki Uusi O:n valmiit kalusteet ovat yksittäiskappaleita, vaikkakin jonkin verran esineitä on tehty myös samoilla kuvateemoilla, mutta niissäkään itse kuvat eivät ole identtisiä. Jo olemassa olevien Uusi O -kalusteiden lisäksi Susanna työstää paljon asiakkaiden omia huonekaluja tilaustöinä. ”Useimmiten asiakkaalta itseltään löytyy se uudistettava vanha huonekalu, ja siihen hän on valmiiksi ajatellutt sopivan kuva- ja väritoiveen. Olen esimerkiksi tehnyt eräälle isovanhemmalle lapsenlapsilla kuvitetun mööbelin ja baariin sen kanta-asiakkaiden kuvilla päällystetyn pöydän.”
Muotoilija Salosen pyrkimyksenä on myös voida pitää esineiden hinnat kohtuullisina, tässäkin taka-ajatuksena ekologisuus: ei ole mitään pointtia tehdä vanhasta uutta jos se esine ei löydä käyttäjäänsä, vaikka liian suolaisen hinnan takia. Ja ekologisuuden nimissä Susanna myös jakaa oman osaamisensa muidenkin käyttöön. ”Koska vielä niin liian moni uudistuskelpoinen huonekalu päätyy kaatopaikalle, ajattelen, ettei se ole minulta muotoilijana pois, jos joku uudistaa omansa.” Kysyvälle Salonen mielellään antaa neuvoja sähköpostitse.
Kirppiksen kierroksella Susanna jakoi kokemuksensa ja osaamisensa tapetilla huonekalun uudistamisesta seuraavasti:
1. Hio päällystettävä pinta kevyesti ja puhdista pölystä.
2. Leikkaa tapetista sopivan kokoinen pala.
3. Jos tapetti on venyvän sorttista, kostuta se ensin vedessä kastellulla rätillä, ja anna palan vettyä hetki.
4. Sivele vesiohenteista huonekalu/sisälakkaa siveltimellä tapetin nurjalle puolelle. Laita ohut kerros lakkaa myös mööpelin pinnalle.
5. Asettele tapetin palanen paikoilleen ja silittele varovasti suoraksi keskeltä reunoille päin.
6. Taita reunat nurjalle puolelle, tee kulmiin siistit vekit. Jos reuna on pyöreä, voit ”hapsuttaa” tapetin taitettavan osan, ja kääntää suikaleet sitten yksi kerrallaan reunan yli nurjalle puolelle.
7. Anna lakkauksen kuivua kunnolla, mielellään seuraavaan päivään.
8. Lakkaa sitten pinta, jotta se kestää paremmin kulutusta ja puhdistamista. Paljolle kulutukselle alttiit pinnat (kuten pöydät ja tuolien istuinosat) vaativat useamman lakkakerroksen, n. 5 kerrosta, ja hyllyjen taustat yms. hiukan vähemmän.
9. Jos päällystät esimerkiksi tuolista istuinosan, voit maalata rungon tapettiin sopivan värisellä maalilla.
Voit käyttää tapetin sijasta myös kangasta, lehdestä leikattuja kuvia, lahjapapereita tai vaikka omista valokuvista otettuja (laser)kopioita.
Lähes kaikkia pintoja voi uudistaa päällystämällä; voit antaa uuden elämän monenmoisille huonekaluille, lampun varjostimille, kukkaruukuille, tarjottimille jne. - on kiinnostavaa löytää esineelle uusi funktio.
Moni tylsä huonekalu näyttää jo aivan toiselta, kun saa pintaansa vaikka vain uuden raikkaan värin. Vanhan huonekalun pinta vaikuttaa useimmiten siihen, ettei se enää miellytä - se voi olla kulunut, väärän sävyinen, tai siihen on kerrassaan kyllästynyt tai se ei vain sovi yksiin muun sisustuksen kanssa. Onneksi pinta on helpointa uusia ja vain mielikuvitus asetta rajat mitä hauskaa sille voi keksiä!
Lisää tietoa aiheesta:
www.uusio.fi