Eija Juutilaiselle sirpaleet tuovat konkreettisesti onnen. Mosaiikista innostuneen naisen käsissä rikkinäiset astiat pääsevät uuteen loistoon mosaiikkitöissä.
Eijan innostus mosaiikkiin syntyi pikkuhiljaa monen tapahtuman myötävaikutuksesta. Ensimmäinen kipinä syttyi muutama vuosi sitten perheen lomamatkalla portugalilaisen keramiikkatehtaan pihalla. Koko piha oli täynnä keramiikan ja posliinin sirpaleita, joita Eija ihasteli ja keräsi muovipussiin tietämättä mitä niillä tekisi.
Pari vuotta tuon jälkeen matkalla Lontoossa Eija kiinnitti huomion värikkääseen kirjaan kirjakaupan ikkunassa. Se oli englantilainen Kaffe Fassetin ja Candace Bahouthin Mosaics. Sen kuvat olivat kauneinta, mitä Eija oli nähnyt pitkään aikaan.
Noihin aikoihin Eijalle sattui kotona valtava vahinko: vuosikausia kerätyt Arabian Lumikki-astiat tippuivat imuroinnin yhteydessä avohyllyltä. Osa säästyi, mutta osa meni sirpaleiksi. Eija kuitenkin säästi myös nuo sirpaleet hyllyllä. Astiat kokivat saman kohtalon vielä toistamiseen, jolloin loputkin hajosivat. Siinä vaiheessa into mosaiikkiin oli jo syttynyt, eikä mennyt enää kauan, kun Lumikki-astioiden sirpaleet pääsivät koristamaan kukkavaasia mosaiikkina.
Eija siis tekee mosaiikkitöitä nimenomaan vanhoista astioista ja kaakeleista, eikä käytä perinteistä smalttia tai lasimosaiikkia. Eija on aina ollut innokas kirpputorien kiertäjä ja tämä harrastus on antanut myös hyvän syyn jatkaa kiertelyä, vaikka koti alkaa jo olla täynnä kirpputorilöytöjä. Kirpputoreilta Eija etsii mm. eriväristä keramiikkaa. Toiveissa on nähdä varsinkin pinkkiä ja kultaa, sillä noita värejä on todella vaikea löytää.
Vaikka Eija alkaa olla kierrätysmosaiikin teossa jo aika haka, on toiveissa vielä opintomatka.
- Lontoossa on kaksi mestarillista tekijää, joiden pitämälle kierrätysmosaiikkikurssille olisi mahtavaa päästä, unelmoi Eija.
Eijan kirppisvinkit mosaiikkitöiden tekijälle:
- Aloittelijalle tärkeintä on saada mahdollisimman kattava värivalikoima. Ostettavaa kyllä löytyy: kahvikupit, mukit, lautaset, kulhot, vadit eli siis kaikki astiat ovat hyviä. Myös koriste-esineet, maljakot, pikkupatsaat, kynttilänjalat jne. käyvät.
- Kun perusvarasto on saatu, voi alkaa metsästämään erikoisempia yksityiskohtia kuten hyviä värejä, kohokuvioita, muotoja, korvia, kahvoja, kansia, nokkia.
- Myös muita esineitä voi käyttää, kuten kiviä, helmiä, jalokivijäljitelmiä, simpukoita, nappeja, avaimia, lasikuulia, leluja, nukkekodin pikkutavaroita jne.
- Osta varastoon, vaikka et juuri jotain väriä tarvitsisikaan. Joitakin värejä on paljon saatavilla kuten valkoista, sinistä, vihreää, keltaista. Osta aina, jos löydät kultaa, hopeaa ja muita metallin sävyjä. Mustaakin kannattaa ostaa varastoon. Myös kauniskuvioiset kupit ja mukit tarttuvat mukaan: ruudut, raidat, pallot, pilkut, sydämet, kukkakuviot, värikkäät kuviot, viivat, ympyrät jne. Samoin yksivärinen, mutta kohokuvioinen on harvinaista.
- Esine ei saa olla liian ohut eikä liian paksu. Ohutta ei pysty kunnolla leikkaamaan, sillä se menee pikkupirstaleiksi. Paksuakaan ei saa kunnolla leikattua ja se on hankala saada siististi työhön.
- Mieti kuitenkin tarkkaan, mihin tavaran tarvitset. Pelkästään huvin vuoksi ei kannata ostaa. Esimerkiksi valkoista ei juurikaan kannata ostaa, sillä sitä saa kotoa ja tuttavilta yleensä helposti.
- Ostettava on lähdettävä alle euron, varsinkin jos se on valmiiksi rikki. Ainoastaan erityistapauksissa kannattaa maksaa esineestä enemmän.
- Kannattaa solmia hyvät suhteet vanhan tavaran kauppiaisiin. Alan kauppiaat antavat yleensä valmiiksi rikki menneet astiat ilmaiseksi, ja ovat vain tyytyväisiä kun vien astiat pois.
- Jos hyvän väristä tai muuten sopivaa astiaa on paljon, ne kannattaa ostaa kaikki. Tällöin käytettävissäsi on samaa väriä tai kuviota suuri määrä, ja se taas monipuolistaa työn suunnittelua.
- Osta mosaiikkipannualuset, jos sellaisia löydät. Ennen vanhaan lapset tekivät koulussa sellaisia. Niihin käytettiin pienen pieniä mosaiikkipaloja, joita ei enää saa mistään.
- Päällystettävä esinekin voi löytyä kirpparilta. Hyviä ovat erilaiset ruukut, vaasit, patsaat, pöydät, tarjottimet ja vaikka kattilankannet. Rikkoutunut tai huonokuntoinen esine toimii täysin. Ainoa edellytys on, että esine on puhdas, kuiva ja pinta on karhea.
- Pese esine aina astianpesukoneessa ennen käyttöä. Tällöin se puhdistuu ja samalla kirkastuu ja näet, onko väri pitävä. Karkea laasti saattaa irrottaa kaunista väriä, jos se on vaikka käsinmaalattu.
- Varaudu siihen, ettet raaskikaan rikkoa ostamaasi esinettä, sen verran kaunis se on ollut.