Vuonna 1927 Itävaltalainen elintarvikekauppias Eduard Haas III kehitteli tupakoinnin vastavedoksi pienen piparmintun makuisen pastillin, joka sai nimensä saksan kielen sanasta pfefferminz. Tuolloin pienissä peltirasioissa myyty suunraikastin tunnetaan nykysinkin alkuperäisellä nimellään PEZ. Peltirasia muuttui hygieniasyistä vuonna 1948 tupakansytytintä muistuttavaksi annostelijaksi. Haas päätti kokeilla siipiään myös Amerikan markkinoilla vuonna 1952 ehkäpä juuri PEZin uuden ulkomuodon ja vankan eurooppalaisen kannatuksensa ansiosta. Yllätyksekseen hän sai pian havaita, ettei piparminttu maistunutkaan jenkin suussa, joten oli keksittävä jotain uutta. Apuun kutsuttiin mainosmiehet ja näin sai alkunsa PEZ sellaisena kun me sen tunnemme. Syntyi makeita, erikoisenkin makuisia nameja sisältään suoltava karkkiannostelija, jota koristaa useimmiten tutun piirroshahmon pää. PEZistä tehtiin lasten tuote ja pian
sen löysivät myös keräilijät.
Suomen markkinoilla ensimmäiset PEZit näyttäytyivät vasta 70- luvun alussa, joten sitä aiemmin tänne rantautuneet annostelijat lienevät tuliaistavaraa. Näin kävi myös Kari Sevónille,
- Sain Amerikan-tädiltäni 50-luvulla muutaman PEZin, jotka sitten säilyivät leikeistä huolimatta tähän päivään. Kymmenisen vuotta sitten muuton yhteydessä ne jälleen löytyivät ja siitä se keräilyinnostus siten lähti, kertoo Kari.
Lapsuuden astronautti- ja Lumikki-PEZit saivat heti alkuun kavereikseen satakunta Karin tyttären keräilemää PEZ-hahmoa, joten kokoelman pohja oli valmis. Tänään Karin kokoelmassa esittäytyvät PEZit kautta vuosikymmenten tuhatpäisenä joukkona. Kokoelmasta löytyy paljon vanhoja ja harvinaisempiakin PEZejä, joten sen arvo noussut jo 20 000 euron kieppeille.
- PEZejä on vuosien saatossa valmistettu miljoonia kappaleita. Silti ne ovat keräilijöille kiinnostavia ja joskus arvokaitakin, sillä annostelijoiden painomäärät ja myyntiajat ovat olleet todella vaihtelevia ja hahmojen välisiä variaatioita löytyy paljon. Keräiltävää kyllä on, kannustaa Kari Sevon.
Nykyisin PEZ keräilijälle nettikaupat ja suorat kontaktit muihin keräilijöihin ovat otollisempia ostopaikkoja kuin kirpputorit. Silti suurimmaksi syyksi ja innoittajaksi harrastukseensa Kari mainitsee nimenomaan ”jatkuvan aarteiden etsinnän”.
PEZ-keräily on erityisen suosittua Yhdysvalloissa ja siellä tiettyjen harvinaisempien PEZien hinnat saattavat kivuta pilvenpiirtäjiin. Suomessa harrastuksen parissa häärii noin neljänkymmenen innokkaan joukko, miehiä, naisia, aikuisia, lapsia ja kokonaisia perhekuntiakin.
13-vuotias Elmeri Hakko kertoo harrastaneensa PEZejä aktiivisesti keräilymielessä muutaman vuoden. Nähtyään tv:ssä jutun Kari Sevónin kokoelmista innostui Elmerikin PEZ-keräilystä ja ottikin yhteyden muihin kotimaisiin harrastajiin keräilijöiden ylläpitämän nettifoorumin kautta.
- Kari oli ensimmäisiä keräilijöitä, jonka avustuksella tutustuin paremmin PEZien maailmaan ja sain häneltä paljon hyviä vinkkejä ja tietoa harrastukseeni, kertoo Elmeri
Elmerin yli 700 PEZin kokoelmassa komeilevat hyvin edustettuina uudet PEZ-mallit maustettuna muutamilla vanhemmilla helmillä.
- Tällä hetkellä suosikkejani ovat 30- 40 vuotta vanhat PEZit. Niitä etsin nettikaupoista ja kirpputoreilta, mikä kylläkin on jo aika haasteellista hommaa.
Elmeriä harrastuksessa kiehtookin juuri etsiminen ja tiedon hankkiminen.
Kirppiskierroksella kuultiin kullanarvoisia vinkkejä PEZ-keräilyyn harrastajilta kahdessa sukupolvessa:
Seniorikeräilijä-Sevonin vinkit:
1. Varmistu, että PEZ on ehjä eli että jouset toimivat ja kaikki pikkuosatkin ovat tallella, eikä siinä ole halkeamia eikä ”paloarpia” eikä ”jalkoja” ole murrettu.
2. Tarkista patenttinumero, joka ilmoitetaan miljoonissa ja alkaa luvusta 2,6 milj. Mitä pienempi numero, sen vanhempi ja luultavasti arvokkaampi PEZ on.
3. PEZejä on valmistettu sekä jalallisia että jalattomia, joista yleensä jalattomat ovat arvokkaampia.
4. Jalat alkoivat tulla PEZeihin patenttinumerosta 3.9 milj. lähtien noin vuonna 1987. Siirtymävaiheessa valmistettiin sekä jalallisia että jalattomia PEZejä.
5. Jos jalattoman PEZin patenttinumero 4.9 milj tai sitä suurempi, on kyseessä joitain harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta todennäköisesti väärennös.
6. Eri hahmoista saattaa olla erilaisia versioita, jotkut keräävät esim. samaa hahmoa erivärisillä varsilla.
7. Kannattaa tutkia hahmot tarkkaan, sillä jotkut eroavat vain hyvin pienesti toisistaan.
8. Kirppiksillä kannatta tutkia pienet lelupussitkin tarkkaan, yleensä PEZit ovat muiden lelujen joukossa.
9. PEZien keräily on aarteenetsintää, kultahippu saattaa löytyä vaikka kulman takaa.
10. Iloitse aarteestasi ja pane se näytille, pienelläkin rahalla saat näyttävän kokoelman aikaiseksi.
11. PEZeistä ilmestyy jatkuvasti uusia hahmoja ja sarjoja eikä ole koskaan liian myöhäistä aloittaa keräilyä.
Juniorikeräilijä-Elmerin vinkit:
1. Ole tarkkana kirppiksillä
2. Kannattaa katsoa huuto.net ym. nettihuutokaupat, sillä niistä löytyy paljon PEZejä.
3. Tutustu muihin keräilijöihin PEZ-keräilijöiden foorumilla ja osallistu FinnPez tapahtumaan.
4. Kerro tutuille ja tuttujen tutuille, että keräilet PEZejä.
Suomalaiset PEZ- harrastajat kokoontuvat vuosittain Tampereella PEZ-keräilytapahtumassa ja keskustelevat aktiivisesti keskenään harrastuksesta nettifoorumissaan.
PEZeistä kiinnostuneiden kannattaa rohkeasti ottaa yhteyttä www.finnpez.org.