Kirppiskierrokselle Turusta vieraaksi saapui pinssejä keräilevä Mika Artesola, jonka yhdeksänvuotisen keräilyn aikana on kokoelma karttunut jo reippaasti yli 5000 pinssillä.
Pinssien keräilyn läpimurtona Euroopassa voidaan pitää erityisesti 1980- luvun olympialaisia. Edelleenkin erilaiset kansainväliset ja kansallisetkin urheilutapahtumat vetävät puoleensa myös pinssien ystävät, jopa niin, että esimerkiksi olympialaisten yhteydessä järjestetään erillisiä pinssien keräily- ja vaihtotapahtumia.
Mika kertoi, että kartuttaakseen kokoelmiaan urheilukisojen lisäksi pinssikeräilijät kiertelevät kirpputoreja, keräilytapahtumia, ja messuja, sillä näissä pinssejä on usein saatavilla.
Koska pinssi on lähtökohtaisesti pieni esine, vaatii niiden etsiminen tarkkuutta ja kehittynyttä silmää. Kirpputoreilla Mika kehottaa kyselemään myyjiltä olisiko heillä pinssejä myynnissä. Samalla voi myös selvittää myynnissä olevien pinssien historiaa, ja eritoten jos et itse tiedä, hän ehkä pystyy kertomaan mitä pinssi esittää, mistä se saatu ja milloin.
Koska pinssejä on yleisesti ottaen tehty paljon, kannattaa pitää mielessä, ettei maksa niistä liikaa, sillä oikea hinta ei ole hirvittävän korkea.
Kunto pinsseissäkin tietysti ratkaisee ja silmällä kyllä näkee onko se naarmuuntunut, onko takaosan piikki ehjä ja vieläkö perhos- eli kiinnitysosa on tallella. Harjaantunut keräilijä katsoo pinssin taakse selvittääkseen valmistajan.
Pinssien keräilyssä oleellista on ”verkostoituminen”, vaihtokauppa ja oma aktiivisuus ja tutkintatyö.
Suomessa toimii vuonna 1995 perustettu Suomen Pinssiklubi ry, joka järjestää vuosittain puolenkymmentä jäsen- ja vaihtotapahtumaa ympäri Suomen ,joissa jäsenet vaihtavat pinssien lisäksi tietojaan niistä.
Mika Artesolan mukaan pinssien etsimiseen kippiksiltä pätee sama kuin muihinkin tavaroihin
- aikainen lintu pinssin nappaa ja niitä löytyy jos on löytyäkseen.