Vintage-vaatteita ja mekkoswappausta harrastavan Mimosa Koirasen suosikkivuosikymmen on 50-luku. Tämä tamperelainen vanhan ajan supernaisellinen tyylileidi arvioi omistavanta muutamia satoja vintage-mekkoja.
Mekkoswappaajat eli mekkovaihtajat on vintage- harrastajien muutamia kertoja vuodessa kokoontuva harrastepiiri, johon kuuluu kymmenkunta 19- 45 –vuotiasta naista. Näissä nk. swapeissa vertaillaan jokaisen vintage-varastoja ja viimeisimpiä löytöjä ja ohessa omistajaa vaihtavat niin vaatteet ja asusteet kuin ideatkin.
Parhaat löydöt vintage- harrastaja tekee nykyisin lähinnä nettihuutokaupoissa , mutta kyllä kirpputoreillakin voi tärpätä. Kirppistä kiertävälle vanhan ajan tyylistä kiinnostuneelle Mimosa antaa seuraavanlaisia vinkkejä:
1.Kiinnitä huomiota ja katso tarkkaaan, jos pöydässä on paljon vanhaa ja vanhempaa (70-luvulta taaksepäin) tavaraa: tällöin on hyvä mahdollisuus löytää myös vintage- vaatetta samasta pöydästä. (Todennäköisesti kyseessä on iäkkäämmän ihmisen kaappientyhjennys tai kuolinpesän jämät)
2. Katso pöytien alle: nämä "kaikki sekaisin"- pahvilaatikot ovat myös hyviä vintage- vaatteen bongaamispaikkoja tyyliin 0,30€.
3. Pidä aikakausien peruslinjat mielessä kirppiksillä kierrellessä: esimerkiksi 80-luvun muodissa on paljon 40-lukua jne. Kun sitä aitoa ja alkuperäistä on jo varsin hankala löytää, ja jos löytää se on joko huonokuntoista tai se ei kestä pesua, niin ”kasarin” voi saada näyttämään 40-luvulta tai 50-luvulta ja sen voi pestä koneessa!
4. Vanhat kengät (40-60-luku) voi korjata huonokuntoisistakin käyttökuntoon, älä siis kauhistu nuhjaa!
Nykyisin vanhojen tavaroiden ja vaatteiden yhteydessä näkee ja kuulee viljeltävän jos jonkinmoisia termejä, Mimosa selventää niitä seuraavasti:
Vintagen suora käännös on vuosikerta, ja vaatteiden kohdalla kyseessä tyylistä, joka edustaa puhtaasti omaa vuosikymmentään. Vintage-vaate on selvästi miellettävissä vanhaksi siis joko tyyliltään, laadultaan, materiaaliltaan tai valmistustavaltaan. On kuitenkin huomioitava, että kaikki vanha ei ole vintagea. Esimerkiksi tästä Mimosa antaa loppuun käytetyt 60-luvun trikookalsongit, joissa tosin voi olla vintage-printti.
Retro- sana tarkoittaa vanhaan tyyliin tehtyä mutta nimenomaan uutta tuotetta. Ei siis ole olemassa esim. ”aitoa 70- luvun retroa”, sillä yli 30 vuotta vanha tuote ei 2000-luvulla ole uusi.
Repro taasen tarkoittaa vanhan mallin mukaan tehtyä ja vanhan kaltaista, mutta tämäkin tuote on nimenomaan uusi.