Tekstiilisuunnittelija Kati-Riina Helminen valittiin 2007 Vuoden nuoreksi kädentaitajaksi. Näin jälkikäteen hän arvelee, että tästä tillelistä on ollut selvästi hyötyä.
- Tällainen nimike vahvistaa ammattilaisuuden leimaa, ja ymmärretään, että teen tätä ihan tosissani, kertoo kymmenisen vuotta sitten Kuopion muotoiluakatemiasta valmistunut artenomi.
Kädentaitajan tittelillä ”valta” on jo vaihtunut, mutta
Kati-Riinan työ jatkuu yhä. Omalla tuotenimellään mm. kierrätysmateriaaleista koruja valmistava käsityöläinen vannoo tuoteperheiden ja tuotekehittelyn nimeen, mikä vaatii tekijältään aikaa, pitkäjännitteisyyttä ja hyvin suunniteltua työtä.
Kati–Riina kertoo, että hänelle kierrätysmateriaalit ovat valikoituneet kahdesta syystä: ”tavallaan vahingossa” niin, että esineistä alkoi tulvia ideoita ja lisäksi hän huomasi, että vastaan tulee aina paljon tavallaan turhaa materiaalia, mitä voisi hyötykäyttää. Toinen painava syy kierrätysmateriaalien käyttöön töissä on ideologinen, sillä Kati-Riinallekin ekologisuus tärkeää.
- Suunnittelijan on mietittävä tuotteen elinkaarta, ja sitä onko tarpeellista tuottaa maailmaan uutta materiaa, summaa Kati-Riina.
Kierrätysmateriaaleissa Kati-Riina pitää kiehtovana ja hienona sitä, että tavaran saa muuttumaan muuksi ja että valmiista, loppuun asti hiotusta tuotteesta voi kadota se nk. vanhan leima. Tekemiseensä ja muotoiluunsa se oma tyyli on muotoutunut pikku hiljaa. Varsinkin kierrätysmateriaalien suhteen tuotteet ovat muotoutuneet moninaisista erilaisista kokeiluista ja testatuista tavaroista. Ylipäätään Kati-Riina kertoo tuotteiden muodostuvan niin, että ensin on idea, jonka perusteella hän etsii materiaalit.
- Toisaalta mielenkiintoisesta esineestä voi myös joskus syntyä jokin uusi ajatus.
Kierrätyskoruhin materiaalit Kati-Riina hankkii kirpputoreilta ja kavereiltaan. Tämän hetkisten tuoteperheiden tarpeisiin hän etsii vanhoja postimerkkejä, palapelejä ja vaatteista kiinnostavia nappeja. Kierrätysmateriaalien löytäminen on haaste, sillä niiden suhteen on oltava tarkkana. Ensinnäkin materiaalin kunnon on oltava niin hyvä, että siitä saa tehtyä jotain, ja valmiin tuotteen tulee tietysti olla kestävä. Toisekseen tarvitaan hyväkuntoisia tavaroita riittävän suuri määrä, sillä tuoteperheet ja sarjatyö vaatii paljon tasalaatuista materiaalia.
Työssään Kati-Riinalle on tärkeää se, että pitää oman linjansa, näin yhä kasvavasta tekijäjoukosta ammattikäsityöläisenä erottuu edukseen.
- Luovan työn hauskin puoli on se, että luova puoli tulee kaikkialta ympäriltä, summaa Kati-Riina.
Vinkit:
- Kun löydät joltain myyntipöydältä jotain mielenkiintoista, tutki koko
pöytä paremmin. Yleensä pöydältä löytyy enemmänkin samanlaisia
tai -tyylisiä tavaroita.
- Juttele myyjän kanssa. Ostoksesi taustalla voi olla hauska tarina.
- Tutki ostoksesi huolella. Kotiin ei kannata kantaa korjattavaksi
kelpaamatonta. Näe kuitenkin tavaran mahdollisuudet lian tai pölyn alla.
- Aina ei tarvitse lähteä kirpputorille asti: kun kerrot ystävillesi ja
tuttavillesi mitä keräilet, niin yleensä saat etsimääsi materiaalia myös
heidän kaappiensa pohjilta. Kerro myös ystävillesi omista turhista
tavaroistasi.
Lisää Kati-Riinan tuotannosta:
www.kati-riina.fi
(YLE ei vastaa ulkopuolisten sivujen sisällöstä)