Sisustustoimittaja Liisa Hellemaa-Hautamäki ja valokuvaaja Marjo Koivumäki esittelevät kirjassaan Vanhasta Uutta erilaisia koteja . ja niiden kierrätyksellisiä remonttiratkaisuja. Lisäksi kirja yhdistää hauskasti ja luovasti kierrätystavarasta ja luonnonmateriaaleista uutta, kaunista ja kätevää kotiin ja puutarhaan jokaiseen vuodenaikaan ohjein ja kuvin.
Kirppiskierroksella käynyt Liisa kertoo tottuneensa järkevään nuukailuun jo lapsuudenkodissaan, ja että ekologisuuteen hänet herätti 70-luvulla naapurinperhe. Heidän kanssaan käsin, kierrättäen ja talkoilla he korjailivat yli kaksikymmentä vuotta vanhoja talojaan.
Kirjan alkupuheessa Liisa toteaa, että käsillä tekeminen luo iloa, eikä jäljen tarvitse olla täydellistä. Maailmalla voitaisiin käyttää myös termiä malfatto. Tämä voimistuva sisustussuuntaus tarkoittaa usein hyväntuulisella asenteella toteutettua esinettä tai käsityötä, jossa on luonnosmainen ja inhimillinen kädenjälki. Malfatton tavoitteena ei ole näyttää valmiille tai viimeistellylle, vaan useimmiten päinvastoin, ja näin tyylikkään varma viimeistelemättömyys vaikuttaa uudella tavalla kiinnostavalta ja raikkaalta.
Liisan vinkkejä vanhan uudistamisesta kiinnostuneelle:
-Etsiä voi mitä vaan, löytäminen on aina onnenkauppaa!
-Kannattaa kurkkia pöytien alle ja sivuille, penkoa kasoja ja kysellä myyjiltä – monta kertaa juuri haluamasi tavara onkin jäänyt kirppiskuormasta, vaikka se piti ottaa mukaan! Ehkä myyjä tulee huomennakin tai antaa yhteystietonsa.
- Tutki tavara ennen ostopäätöstä. Yksityiseltä ostaessasi ei kuluttajasuojalakia sovelleta. Älä osta rikkinäistä, jos et osaa korjata itse, tiedä korjaajaa tai keksi tavaralle sellaisenaan käyttöä ihan jossain uudessa tehtävässä. Kuluneisuus ja rikkinäisyys voi toki myös tehdä tavarasta hurmaavan!
- Katso huonekaluissa muotoa ja tyyliä. Jos se miellyttää, voi värin ja verhoilun aina vaihtaa. Tekstiileissä katso kuosia ja materiaalia. Itse Liisa suosii luonnonmateriaaleja.
- Lähde liikkeelle aamuvarhaisella ja käy usein kirpputoreilla, sillä vähitellen silmä harjaantuu löytämään juuri itselle sopivia tavaroita. Kohta 40 vuotta sisustustoimittajan aitiopaikalta suomalaista tavaramaailmaa seurannut Liisa kertoo, että kirpputoreilla hänen silmänsä erottaa eri vuosikymmenten tavaran ja hän bongaa valmistajia ja suunnittelijoita omalla tavallaan.
- Keskity johonkin tiettyyn teemaan: väriin, vuosikymmeneen tai esineeseen. Yksi värikäs lasi on mitäänsanomaton, mutta kun keräät erivärisiä kymmenen, saat niistä iloisen kattauksen!
Kirpputoreilta Liisa kertoo tehneensä aivan hullaannuttavia nappihankintoja niin Pariisista, Milanosta kuin Tampereelta. Parhaimmat löydöt ovat päässeet takinkaulukseen ja sohvatyynyjen väripilkuiksi!