Ostoksilla Arabian museon museotutkija Marjut Kumela, joka johdattaa opastetulle kierrokselle Arabian astioiden maailmaan. Arabia on pitkän historiansa aikana valmistanut kymmeniätuhansia eri tuotteita ja koristeita, joita nostalgiannälkäiset etsivät kirpputoreilta niin käyttöesineiksi kuin täydennykseksi kokoelmiinsa.
Marjutin kirppisvinkit:
Museotutkijan ominaisuudessa Marjut kehottaa historiasta ja kotimaisesta taideteollisuudesta kiinnostuneita käymään yhtä usein museoissa kuin kirpputoreillakin.
Arabian tuotannosta kiinnostuneille hyviä tietolähteitä ovat tuotekuvastojen näköispainokset, joita on saatavilla vuosilta 1936, 1960 ja 1967. Lisäksi on olemassa erillisiä kirjoja Arabian suunnittelijoista ja taiteilijoista. Näitä kirjoja saa ostaa Arabian museosta, useilta antiikkimessuilta, joistain kirjakaupoista ja tuurilla voi moisen löytää kirpputorilta tai divareistakin. Myös kirjastoista löytyy hyvin Arabia-kirjallisuutta ja keräily-, antiikki- ja muotoilualan lehtiä selailemalla törmää varmasti juttuihin Arabia-aiheista.
Arabian tuotannossa olleen tuotteen tunnistaa parhaiten pohjaleimasta. Niin sanottuja pääleimoja on ollut kolmisenkymmentä erilaista ja niiden perusteella voidaan usein määrittää astian ikä parin vuosikymmenen tarkkuudella. Luettelon näistä leimoista löytyy mm. Arabian museon nettisivuista.
Muita ajoituksen täsmentämisessä auttavia asioita ovat esineen malli sekä koriste. Ne kertovat kuinka kauan esine on ollut tuotannossa.
Arabian laajasta tuotannosta suosituimpia keräilykohteita ovat mm. kaatimet, tuhkakupit. leikkuulaudat, mausteikot sekä mauste- ja hillopurkit.
Lisätietoa www.arabianmuseo.fi
Katsojamme lisätietovinkki:
Helsingin yliopiston kirjasto on digitoinut Suomen teollisuuden tuotehinnastot vuoteen 1944 ja ne ovat netistä luettavissa.
Mm. Arabian v. 1936 kuvasto on kokonaisuudessaan netissä
osoitteessa: digi.lib.helsinki.fi.
Linkki: Pienpainatteet/Julkaisijaselailu/A/Arabia A.B.O.Y./Hintaluettelo talousposliineja
(lisätty 23.11.2006)