Jääkiekon MM-kisojen alla vieraaksi kirppiskierrokselle saapui Kimmo Leinonen. Kymmeniä vuosia jääkiekon parissa töitä tehneelle miehelle on kertynyt uran varrella mittava kokoelma jääkiekkoon liittyviä muistoesineitä.
Kimmo Leinonen aloitti uransa jääkiekon parissa Tampereen Ilveksen markkinointipäällikkönä. Sieltä tie vei Suomen Jääkiekkoliiton palvelukseen. Ennen pitkää pestiä Kansainvälisen Jääkiekkoliiton markkinointijohtajana ehti Kimmo työskennellä myös Saksassa ja Kanadassa Amer Sportsin palveluksessa sekä toiseenkin otteeseen Suomen Jääkiekkoliitossa. Kolmentoista Zürichin vuoden jälkeen oli hyvä palata taas kotikonnuille Suomen Jääkiekkoliittoon. Nyt Kimmo Leinonen valmistelee Suomessa järjestettäviä vuoden 2012 MM-kisoja pääsihteerin ominaisuudessa.
- Pelaajaksi en kelvannut. Käskivät keksiä jotain muuta aiheeseen liittyvää puuhaa, jos haluan jääkiekon parissa työskennellä. Onhan noita töitä sitten löytynyt, naureskelee Kimmo.
Leinonen ei tunnusta keräilleensä mitään, mutta sanoo, ettei ole heittänyt mitään poiskaan. Muistoesineitä on karttunut työn parista valtava määrä. Vähän aikaa sitten Kimmo teki mittavan lahjoituksen Tampereella sijaitsevaan Jääkiekkomuseoon. Sen kokoelmiin päätyi 6000 kpl erilaisia jääkiekkoesineitä ja 1200 saman aiheen kirjaa. Mikäs sinne oli antaessa, kun itse on ollut mukana myös perustamassa kyseistä museota 1970-luvulla.
- Olen puhunut jääkiekkoaiheisen tavaran talteen keräämisestä ympäri maailman. Niissä ei näy vain lajin historia, vaan myös maailmanhistoriaa laajemmin. Vanhat jääkiekkovalokuvat ovat arvokkaita paitsi itse kuvina, myös historian kannalta. Esimerkiksi Ruotsissa lajin pitkää historiaa maassa ei ole mitenkään koordinoidusti tallennettu. Yksittäisillä ihmisillä on tietysti kokoelmia, mutta olisi hyvä koota edes osa myös kansalliseen arkistoon, sanoo Kimmo.
Urheilumuistoesineiden keräily on Suomessa ja oikeastaan koko Euroopassa vielä lapsenkengissä verrattuna Yhdysvaltoihin. NHL:ssä kerätään mm. talteen maaliin menneitä kiekkoja kirjaten niihin ylös maalintekijän nimi, ottelu, päivämäärä ja maalintekoaika. Niitä sitten myydään myöhemmin esimerkiksi huutokaupoissa. Myös katsomoon lentäneelle kiekolle on mahdollista saada aitoustodistus, joka tietysti nostaa kiekon jälleenmyyntiarvoa keräilypiireissä. Leinonen on panostanut henkilökohtaisesti myös keräilyharrastuksen tiedon levittämiseen Suomessa ja yrittää edistää tuollaisen keräilymateriaalin syntyä. Jo nyt kerätään maajoukkueen kiekkoja talteen merkaten niihin maalintekijöiden nimet ja muut tiedot. Niitä luultavasti tulee myyntiin jossain vaiheessa. Tulevaisuudessa urheilukeräilijöillä on siis enemmän tavoiteltavaa Suomessakin.
- Urheilukeräily on ollut Suomessa kovin organisoimatonta. Netissä alan harrastajat tietysti kohtaavat toisiaan, mutta valitettavasti esimerkiksi seurat eivät ole hyödyntäneet tätä mahdollisuutta. Siihen on kyllä tulossa muutosta, lupaa Kimmo Leinonen. Keräilyn mahdollisuudethan ovat loputtomat. Keräiltävää materiaalia voivat olla niin pääsyliput ja kausiohjelmat, kuin pinssit, pelivälineet, paidat, kuvat, kortit, ihan mitkä vain, hän jatkaa.
Kirpputoreilta todellista keräilytavaraa löytyy harvoin, mutta Kimmo Leinonen antoi silti vinkkejä kirppiksiä kiertävälle tai urheiluaiheista tavaraa keräileville:
- Kun alat keräilemään jääkiekon esineistöä, koeta keskittyä yhteen tai kahteen osa-alueeseen ja saada ne osaltasi täydellisiksi. Keräiletkö kaikkeen kotimaiseen jääkiekkoiluun vai vain yhteen seurajoukkueeseen liittyvää tavaraa? Onko sittenkin mielekkäämpää kerätä maajoukkuetavaraa vai keskittyisikö vaikka kansainväliseen kiekkoiluun? Näitä kysymyksiä kannattaa pohtia, koska kaikkien esineiden keräily tuottaa sinulle hirmuisen määrän esineistöä mutta niistä on vaikea saada aikaan kokoelmaa.
- Koeta varmistua tavaran aitoudesta.
- Tee mahdollisimman huolelliset muistiinpanot haltuusi tulevista esineistä eli pidä tarkkaa luetteloa esineiden alkuperästä.
- Muista säilöä saamasi esineet asianmukaisesti, jotta niiden kunto ei hallussasi heikkene.
- Mieti keräämiäsi esineitä siltä suunnalta, voitko milloinkaan asettaa niitä esille näyttelyihin.
- Mieti ennen keräämisen alkua, mitä kokoelmaltasi odotat: harmonista täydellisyyttä ja iloa itsellesi, vai puhtaasti taloudellista hyötyä niiden vaihtamis- ja myyntitarkoituksissa.
- Verkostoidu muiden alalla toimivien keräilijöiden kanssa, jotta tiedät esineiden markkinahinnat ja esineiden yleisen saatavuuden.