Sanaristikko-ostoksilla kaksinkertainen ristikonratkonnan Suomen mestari Riitta Rustari.
Sanaristikkoseura Sanasepot ry:n sihteerinäkin toimiva Riitta kertoo, että kirpputoreilta ja varsinkin divareista löytää melko helposti erilaisia sanaristikoita ratkottavaksi. Kaupan on myös vanhoja aikakauslehtiä, joita selaillessa saattaa löytää ratkomattomia ristikoita vuosien takaa.
Varsinkin aloittelevan ristikonratkojan kannattaa kierrellä kirpputoreja. Sieltä kun löytyy usein melko helppoja sanaristikoita, joista harrastuksen harjoittelu kannattaakin aloittaa. Myös suuri osa ristikkolehdistä tarjoaa kelpo tehtäviä.
Ristikoihin liittyvää kirjallisuutta, tietoteoksia ja ristisanatehtäväkirjoja, löytyy Riitan mukaan helpommin divareista.
Riitan kirppisvinkit:
Etsi vanhoja lehtiä, niissä on erilaisia sanatehtäviä ollut jo vuosikausia.
Kirpputoreilta löytyy usein helppoja ristikoita.
Ristikko-oppaita löytää helpommin divareista.
Ristikon historia pähkinänkuoressa:
Nykyaikaisen ristikon syntymäpäiväksi on kirjattu 21.12.1913´. Silloin New York World –lehti julkaisi sunnuntainumerossaan sanaristikon, jonka oli laatinut Arthur Wynne.
Suomen ensimmäinen sanaristikko julkaistiin Suomen Kuvalehdessä 7.2.1925. Tämän historiallisen sanatehtävän laatija on vieläkin hämärän peitossa ja ristikkopiireissä eräänlainen legenda. Tiedetään, että tehtävä lähetettiin Lontoosta nimimerkillä Suometar.
Suomessa ensimmäinen kuvaristikko julkaistiin Helsingin Sanomissa 20.3.1955. Laatijana oli shakkimestari Osmo Kaila. Ensimmäiset pelkästään ristikoita julkaisevat lehdet ilmaantuivat 1950-luvun lopulla.
Kuvaristikon varsinainen nousu alkoi ristikkolehtien myötä. Ensimmäiset pelkästään ristikoita julkaisevat lehdet näkivät päivänvalon 1950-luvulla.
Suomen ensimmäinen piilosana julkaistiin Suomen Kuvalehdessä 28.2.1975, laatijanaan Risto Pitkänen.
Sanaristikoista kiinnostuneiden kannattaa piipahtaa 25 vuotta täyttävän Sanaristikkoseura Sanasepot ry:n kotisivuilla osoitteessa www.sanasepot.fi.