Kirpputoreilta löytyy usein kosmetiikkaa, sekä käyttämätöntä, että puoliksi käytettyä. Kauppakin käy yllättävän vilkkaana, vaikka toisia kosmetiikan ostaminen kirpputorilta arveluttaa. Teknokemian Yhdistyksen johtaja, kemisti Sari Karjomaa kävi Kirppiskierroksella puhumassa aiheesta.
Kosmetiikkaa kirpputorilta ostavan on käytettävä maalaisjärkeä. Tuotteen valmistaja ei ole vastuussa tuotteen mahdollisesti aiheuttamista ongelmista, jos se on ostettu yksityishenkilöltä myyntipöydältä. Kuluttaja ei siis voi valittaa haittavaikutuksista valmistajayritykselle. Ostettava tuote kannattaa tutkia tarkasti aistivaraisesti. Haju ja ulkonäkö kertovat periaatteessa paljon tuotteesta, mutta niistäkään ei voi päätellä 100% varmuudella pilaantumista tai vanhenemista.
Hälytyskellojen pitäisi kilahtaa esim. seuraavista merkeistä:
- epämiellyttävä haju
- kirkkaan, nestemäisen tuotteen sameus
- emulsion erottuminen, esim. voide ei ole tasainen, vaan siinä näkyy nestemäisempi ja kiinteämpi osa
- kynsilakan kuivuminen tai paksuuntuminen
- likainen pullonsuu tai purkin kansi ja reunat
- likaisen näköinen tuote
- kuivuminen
- murentuminen, sotkeminen, tahmeus
- vahingoittunut pakkaus on aina varoitusmerkki
Tuote voi pilaantua mikrobiologisesti tai fysikaalis-kemiallisesti. Mikrobiologista pilaantumista voi aiheuttaa esim. käsistä, ilmasta tai vedestä tulevat mikrobit. Muuta pilaantumista voi seurata vaikka liian kuumasta tai kylmästä säilytyksestä. Vaikka tuote ei varsinaisesti olisikaan pilaantunut, voi se olla menettänyt tehonsa. Esimerkiksi aurinkovoiteen teho voi olla heikentynyt. Aerosolipakkaukset voivat olla vaarallisia, jos ne on säilytetty liian kuumassa.
Kosmetiikan säilytyksessä on omat niksinsä, jotka jokaisen kannattaa huomioida. Pakkauksessa olevat käyttöohjeet ja varoitukset kannattaa lukea huolella, eikä tuotetta kannata avata ennen kuin todella aikoo sitä käyttää. Tarkkaile myös parasta ennen -päiväystä. Pakkaus pitää sulkea huolella jokaisen käytön jälkeen. Säilytä tuotteet kuivassa ja viileässä, poissa suorasta auringonpaisteesta. Käsittele kosmetiikka puhtailla käsillä ja puhtailla välineillä. Älä lainaa henkilökohtaista kosmetiikkaasi!
Sari Karjomaan vinkit kirpputorilta kosmetiikkaa ostavalle:
- Jos ostat kirpputorilta kosmetiikaa, toimit pitkälti
omalla vastuulla
- Kysy myyjältä tuotteen historiasta: Mistä ja milloin se on hankittu? Milloin avattu?
- Käytä haju- ja näköaistia!
- Erityisesti avatut tuotteet ovat hygieniariski
- Avaamatonkin tuote voi olla riski, koska säilytysoloista tai koostumuksesta ei välttämättä ole tietoa
Kosmetiikkaa saa lain mukaan myydä kirpputoreilla. Myyjän kannattaa kuitenkin muistaa, että laissa sanotaan, etteivät tuotteet saa aiheuttaa kuluttajalle terveydellistä vaaraa. Tahallaan ei saa myydä pilaantuneita tai vanhentuneita tuotteita.
Teknokemian yhdistyksen sivuille pääset tästä linkistä: www.teknokem.fi
Kuluttajaviraston sivuilta www.kuluttajavirasto.fi
löytyy kosmetiikka-alan lainsäädäntö.
(YLE ei vastaa ulkopuolisten sivujen sisällöstä.)