Heli Rivinoja rakastaa kirjoja niin paljon, että on tehnyt niistä myös laukkuja. Idean hän sai katsoessaan poliisisarjaa televisiosta. Siinä roistolla oli yöpöydällä rasia, joka oli tehty kirjan sisään. Heli päätti kokeilla tehdä samanlaisen itselleenkin. Kärsivällisyys ei riittänyt kaivertamaan kirjasta onttoa, mutta katsellessaan kirjan kansia hän totesi, että nämähän näyttävät ihan laukulta. Siitä se lähti.
Nyt Heli, itseoppinut askartelija, on tehnyt kymmeniä laukkuja kirjoista itselleen sekä lahjaksi ystäville. Helin kirjalaukut ovat päässeet näytillekin pariin otteeseen Raision ja Liedon kirjastoissa. Heli lukee myös paljon, eikä hän tekisi laukkua mistä tahansa kirjasta.
- Sivujen repiminen tulee helpommaksi, kun valitsee kirjoja, joita kukaan ei kaipaa. Vanhat tietosanakirjat, sanakirjat, oppikirjat: niissä aika on usein mennyt tiedon ohi. Kastuneet, hiiren jyrsimät, sutatut, revityt, mitä vain kunhan kannet ovat kunnossa. Niin, ja laukkua varten kirjan on tietysti oltava kovakantinen, sanoo Heli.
Ensimmäiset kirjalaukut menivät Helin sanojen mukaan opettelussa ja tekniikkaa hioessa. Ei ole helppoa saada kankaista sisusta kiinnitettyä koviin kirjankansiin. Myös kahvojen ja koristeiden kiinnityksessä on omat niksinsä, jotka pitää ratkaista jokaisen uniikin laukun kohdalla. Nyt Helille on karttunut tietoa ja taitoa jo sen verran, että suunnitteluun jää enemmän aikaa. Tällä hetkellä Heliä kiinnostavat erityisesti vyöt laukkujen solkina tai kahvoina.
Ahkerana askartelijana Heli viettää aikaa kirjalaukkujensa parissa liki joka ilta edistäen aina jotain projektia. Lisäksi Heli tekee mm. ATC-kortteja. Niin ja kirjoille tekisi mieli keksiä jotain muutakin käyttöä kuin laukut…
Heli Rivinojan vinkit kirppiskierrokselle:
- Mitä paksumpi kirja, sitä tilavampi laukku, tietenkin. Kannen ja varsinkin kirjan selän pitäisi olla ehjä, eikä ollenkaan haittaa jos kansi on kaunis. Vanhoissa kirjoissa on kauniita paperikansia, koristeellisia ja kuvioituja, joissakin oikein vanhoissa on nahkaiset kulmat ja selkä - ne kestävät mitä vain.
- Teipillä liimatut hintalaput saat irti rikkomatta kannen paperia lämmittämällä niitä esim. hiustenkuivaajalla.
- Pienetkin kangaspalat, verhojen ylijäämäpalat, kaitaliinat, pöytäliinat, jopa jotkut vaatteet voivat riittää käsilaukun sisustaksi. Kankaiden lähistöltä löytyy usein myös vaikka pitsinauhaa tai nappeja koristeeksi
- Vanhat vyöt ovat oivia koristeita ja kahva-aineita. Karmaiseva vyö voi näyttää varsin hyvältä, kun sen pätkii käsilaukun kahvoiksi. Solkia voi käyttää vaikka kannen koristeluun tai laukun kiinnityssysteemiksi.
- Vanhat helmikorut voi purkaa, pujotella uudelleen ja tehdä niistä kantokahvat. Osa helminauhoista on kuitenkin sellaisia, joissa helmet on sulatettu lankaan kiinni, eikä niitä saa purettua millään ilveellä. Kannattaa katsoa meneekö lanka helmien läpi vain onko reikä kokonaan ummessa. Koruista yleensäkin saa kaikenlaisia koristeita.
- Vanhoja ruokailuvälineitä voi käyttää vaikka keittokirjan koristeeksi, työkaluja voi soveltaa vaikka jonkin teknisen kirjan kahvoiksi.
- Jotkut keräävät sekalaista roinaa, sitä mitä kaikille kertyy aina Siihen Yhteen Eteisen Laatikkoon. Niistä pusseista voi löytää aarteita, vaikka ne jollekin toiselle ovat täysin tarpeetonta roinaa.
- Älä maksa liikaa. Jos jokin maksaa paljon, sitä varmaankaan ei ole tarkoitettu purettavaksi ihan toiseen käyttötarkoitukseen.
- Melkein mitä tahansa voi käyttää, jos vain keksii sopivan idean. Silmät ja mieli avoinna.
Helin töihin voi tutustua hänen blogissaan:
www.hukkanen.vuodatus.net
(YLE ei vastaa ulkopuolisten sivujen sisällöstä)
Tietoa ATC korteista:
http://kirppis.yle.fi