YLE
 
YLE A-Ö

Riina Rinkineva-Young etsi tarvikkeita Barbien kustomointiin

Kirppiskierroksella oli vieraana Riina Rinkineva- Young, joka harrastaa Barbie-nukkien keräilyä ja kustomointia. Tätä mm. jenkeissä hyvinkin suosittua harrastusta voitaisiin Riinan mukaan kutsua myös uudistamiseksi, muokkaamiseksi tai entisöinniksi. Saimme Riinalta huikeat neuvot kustomointiin ja barbieharrastamiseen. Lisäksi Riina kertoi kiintoisia faktoja itse Barbie-nukeista:

Kustomoijalle tärkein Barbien osa on pää. Kaiken muun voi tarvittaessa vaihtaa, mutta päästä nukkekin saa luontonsa. Barbien päämuotteja on useampia kuin se monelle tuttu pepsodent-hymy-Barbie - virallisesti Superstar-päämuotti - mutta silti tarpeeksi vähän, että aidon Barbien tunnistaa yleensä ensivilkaisulla.

Toinen tärkeä tekijä on kropan kunto. Onko käsiä tai jalkoja pureskeltu tai tussilla väritetty? Entä pysyvätkö jalat vielä taivutetussa asennossa? Monet tahrat voi muokkausvaiheessa poistaa, mutta esimerkiksi jaloissa olevaa tussia on miltei mahdoton puhdistaa. Myyjälle hyvä vinkki onkin, että kannattaa pestä nukke vedessä vaikka normaalilla shampoolla tai tiskiaineella ennen myyntiä - saat todennäköisesti paljon paremman hinnan. Kasvoissa tarroista peräisin oleva liima glitterinjämineen ei kyllä innosta kuin hard core -keräilijää, joka saattaa nähdä nuken arvon siitä huolimatta. Tukkaa ei välttämättä kannata lähteä selvittelemään, ellei kärsivällisyyttä siihen löydy.


Mikä tahansa Barbie ei ole arvokas

Jos nukke on korjattavassa kunnossa, eikä se ole maailman yleisin malli (Superstar-päiset blondit eivät jaksa juuri muokkaajaa kiinnostaa), harkitaan hintaa. Usein Barbie on ylihinnoiteltu siitä syystä, että paljon puhutaan keräilynukeista ja siitä miten arvokas Barbie on. Mikä tahansa Barbie ei silti ole arvokas. Hinnaltaan arvokkaita nukkeja eivät ole oikeastaan kuin ennen vuotta 74 valmistetut Barbiet, ja usein myös silloin myyjä pettyy hintaan. Aivan ensimmäisen Barbien hinta sen sijaan saa monen pyörtymään siihen
paikkaan...

Leima 1966 Barbien selässä ei ole valmistusvuosi, vaan kropan patentin rekisteröimisvuosi, eikä täten takaa että nukke olisi arvokas. Muokkaaja ei kuitenkaan todennäköisesti etsi näitä huippukalliita nukkeja,
vaan ihan tavallisia lasten leikeissä ryvettyneitä neitoja. 90-luvulla tuli uusi päämuotti, Mackie-face, jolla Barbien suu on sievästi kiinni. Se on monelle muokkaajalle mieleen, koska tämän suun saa kauniisti maalattua helpommin kuin Superstar-pään. Tällaisesta nukesta maksetaan yleensä korkeintaan 6 euroa. (Muutenhan voi ostaa kaupasta uuden nuken muokattavaksi.)

Nuken hintaa nostavat alkuperäiset vaatteet ja mahdollinen laatikko tarvikkeineen. Tällöinkin todella hyväkuntoinen nukke on arvoltaan vain noin 20 euroa. Voi olla ettei silläkään mene kaupaksi, koska internetistä on helppo ostaa nukkeja avaamattomissa pakkauksissa vuosien takaa samaan hintaan.

Muokattaessa nuken kasvot maalataan uudestaan ja hiukset joko vaihdetaan tai uudelleen muotoillaan. Vartalo vaihdetaan tarvittaessa ja nukke saa tietenkin uudet vaatteet.


Hiuksien muokkaus

Jos hiukset ovat hyvässä kunnossa eikä kaljuja paikkoja juuri ole, ne voidaan vaihtamisen sijaan selvittää varovasti harjaamalla ja kampaamalla selvitysnesteen kera. Riina Rinkineva-Young käyttää tässä koirien turkin takkujenpoistosuihketta. Kun hiukset on selvitetty ja niistä menee kampa läpi, ne upotetaan kuumaan veteen vaikka lautaselle niin että niitä voi edelleen kammata. Esimerkiksi vedenkeitin keittää veden tarpeeksi kuumaksi, mutta niin etteivät siinä sormet pahasti pala. Hiuksia kammataan kunnes ne suoristuvat yhtä kauniiksi kuin ne olivat ostopäivänä. Vesi vaihdetaan välillä jos se ehtii haaleta. Toiset hiustyypit suoristuvat toisia helpommin, ja jos hiukset eivät tunnu suoristuvan, kannattaa kokeilla kuumempaa vettä.

Kun hiukset on suorat, ne pitää vielä asettaa "oikean suuntaan". Lautasella maatessaan hiuksia on todennäköisesti kammattu suoraan ylöspäin, joten nyt ne
pitää saada asettumaan kauniisti. Tämäkin tapahtuu lämpimällä vedellä, ja siihen voi käyttää vähän omaa mielikuvitusta, kuinka sen tekee. Usein apuna tarvitaan piikkikampaa tai muuta apuvälinettä, jotta niskankin hiukset asettuisivat oikein.

Tämän lisäksi hiukset voi myös halutessaan permanentata samalla periaatteella. Tällöin veden täytyy olla hyvin kuumaa, mieluiten kiehuvaa, muuten kihara ajan myötä katoaa. Papiljoteiksi käyvät esimerkiksi vaahtokumiset rullat jossa on metalli keskellä. Koolla ei ole suurta merkitystä kuin kiharan kokoon, mutta rullan pinnan tulee olla sileä, muutoin se näkyy kiharassa. Taivutettavia rullia voi katkoa lyhyemmiksi, jotta niitä sopii paremmin Barbien päähän.

HUOM: Kuumaa vettä EI VOI käyttää esimerkiksi Daisy-nukkeihin, sitä voi turvallisesti kokeilla vain aitoon Barbieen! Daisy-nuken tukka kutistuu kuumassa, tietää Riina kokemuksesta.

Hiusten vaihto on pidempi prosessi, ja siihen kannattaakin tarkat ohjeet hakea internetistä. Lyhyesti toimenpide menee niin, että hiukset leikataan pois, ja kaikki tyngät poistetaan pinseteillä niin että jäljellä on vain kalju pää. Tämän jälkeen tilalle laitetaan tupsu tupsulta hiusta erikoisneulalla ja langalla päähän ommellen. Lanka jää pään sisään. Aitoa Barbien tukkaa saa tilattua netistä. Tavallista nukentukkaa saa askarteluliikkeistä ja onpa Riina kuullut tähän käytettävän jopa villalankaa.


Kasvojen muokkaus

Tämän jälkeen maalataan vielä kasvot. Toiset muokkaajat poistavat meikin puhtaalla asetonilla ennen hiusten laittoa, mutta Riina itse tykkää katsella nuken silmiin työskennellessään, vaikka ne myöhemmin vaihdettaisiinkin. Pumpulilla ja asetonilla vanha meikki (ja silmät) lähtevät helposti. Sen jälkeen maalataan uudet kasvot pienen pienin pensselein ja akryylimaalein. Tässä on tietenkin muokkaajan taidoista kiinni miten nätti naamasta tulee.
Harjoitus tekee kuitenkin mestarin, ja pilalle menneen maalin voi poistaa yhtä helposti kuin alkuperäisenkin. Uusi maali, kun se on valmis, kiinnitetään akryylilakalla.


Uusi vaatetus

Vaatteiden ompeluun tuskin ohjeita tarvitsee, mutta Barbien kaavoja löytyy sieltä täältä netistä. Kirpparilta voi löytää siis myös vaatemateriaalia; pienikuvioista kangasta esimerkiksi. Muutakin Barbienkokoista silmä hakee, pieniä kehyksiä talon seinään, laatikoita, hyllyköitä ja sen sellaista.

Lisätietoa Barbie-muokkauksesta ja Barbie-harrastuksesta löytyy internetistä mm. täältä:

www.barbiescale.comLue aiemmat jutut

Vanhat elintarvikepakkaukset 29.11.2008
Käsitetaidetta kierrätysmateriaalein 22.11.2008
Pukukoruja etsimässä 15.11.08
1970-luvun arki oli reilusti ruskeaa 8.11.2008
Suunnittelija Tauno Tarna kollegansa ja ystävänsä Kaj Franckin esineiden jäljillä 25.10.2008
Arabian eläintarha 18.10.08
Kierrätystä kutoen 11.10.08
Vanhojen kirjojen ystävä on bibliofiili
Mamma keitaalla 27.9.2008
PEZejä lapsille ja aikuisille 20.9.2008
Keräilytaivas
Kuvitettuja kalusteita
Arjen historiaa ja dokumentointia 17.05.08
Kierroksella ihasteltiin ryijyjä 10.05.08
Napeista koruja käsityöammattilaisen näpeissä 03.05.08
Kirppiskierros olikin yhtäkkiä jääkiekkokierros 26.04.2008
Kierroksella kuultiin kalajuttuja 19.04.08
Vanhat tietokone- ja konsolipelit voivat olla jo antiikkia 12.04.08
Mosaiikkitöitä 05.04.08
Kirjoista laukkuja 29.03.08
Koti kirpparilta 15.03.08
Askarreltua taidetta keräilykorttikoossa 08.03.08
Kierrosvieraita kierrätysdesignompelimosta 01.03.08
Mikättimiä metsästämässä 23.02.08
Dora Jung ja Pellavan lumo 16.02.08
Maailma on täynnä muotoja 09.02.08
Punaisen Norsun lastenvaatteet 02.02.08
Kosmetiikkaa kirppikseltä? 26.01.08
Säästölippaat 19.01.08
Skräppäämällä muistot talteen 12.01.08
Suomalaisten joulukorttien historiaa
Kuvassa näkyvät tavarat eivät ole siellä sattumalta
Soittimia säilykepurkeista, kukkaruukuista ja pullonkorkeista
Jämäkankaista salonkikelpoista
Ajastaika
Intomielinen Kupittaan Saven keräilijä
Kansainvälistä teddykarhun päivää juhlitaan joka vuosi 27.10.
Sähkölaitteita turvallisesti kirppiksiltä
Vanhasta Uutta -kirjan tekijä Liisa Hellemaa-Hautamäki
Mari Häyry etsii lastenvaatteita ja -tarvikkeita
Mekkoswappaaja Mimosa Koiranen
Entisöijä Ville Lampi
Roskamuotia ja ekodesignia
Tyyliä ja asusteita kirppikseltä
Maria Malmström rakentaa miniatyyrimaailmoja
JUJU –lastenvaatekirjan tekijä Mari Savio ostoksilla
Simo Frangén etsi kirppikseltä vappuhuumoria
Paula Ritanen-Närhi puutarhatarvikeostoksilla
Solmiokauppias Tua Tikkanen kirppisostoksilla
Ostoksilla kierrätysvaatteita suunnitteleva Katja Iljana-Kokkonen
Aleksi Valta kuntoliikuntavälineitä etsimässä
Modisti Miia Lindqvist hattuostoksilla
Kirppiseltä etsittiin äänilevyjä Kai Jalosen kanssa
Auli Turtiaisen kanssa etsittiin arvokkaita vanhoja kodintekstiilejä
Koelsen Antti Ahonen rakentaa soivia koneita elektroniikkaromusta
Tiina Huokuna etsii nostalgisia muoviesineitä
Keittiötarvikeostoksilla Johanna Sademaa Uudenmaan Martoista
DDR-keräilijä Juhani Seppovaara etsimässä entisen Itä-Saksan aikaisia tavaroita
Painokangasostoksilla Laura Isoniemi
Ostosten sijaan myyntiä
Kirppisostoksilla lautapeliharrastaja Stefan Engblom
Vintage-ostoksilla Arja Könönen
Kello-ostoksilla kelloseppä Ville Pietilä
Astiaostoksilla Marjut Kumela Arabian museosta
Sanaristikko-ostoksilla Riitta Rustari
Postikorttiostoksilla keräilijä Raili Kuusjärvi
Pukuostoksilla räätäli Tapani Aalto
Kultaseppämestari Mika Tarkkanen kirppisostoksilla
Leluostoksilla "Roskisnalle" Birgitta Wulf
Käsityötarvikkeita etsimässä Katri Arohonka
Pinssiostoksilla keräilijä Mika Artesola
Kirppisostoksilla taidekäsityöläinen Jaana Tuomisto
Kodinkoneostoksilla Kaarle Villenheimo
Kotitalousneuvoja Hilkka Huttunen säilöntätarvikkeita etsimässä
Vieraana "Hietsun kirppiksen isä" Tapio Sademies
Kirppisostoksilla drag-artisti Miss Divet
Lasiesineitä etsimässä Kaisa Koivisto Suomen lasimuseosta
Kirppiksellä allergianeuvoja Jutta Flinkman
Keittokirjoja kirppikseltä Tapio Kaihtelan opastuksella
Ostoksilla teatteritarpeiston hoitaja Pipsa Keski-Hakuni
Ostoksilla kuvataideopiskelija Laura Airikkala
Ostoksilla kirjailija, isoäiti ja kirppisten tuntija Kirsti Manninen
Juha Valtonen postimerkkiostoksilla
Retkeilyvarusteita kirppikseltä
Pekka Lehtosaari leluostoksilla
Laukkuostoksilla tekstiilisuunnittelija Kirsi Päiväniemi
Sarjakuvaostoksilla Kari Elkelä
Työkaluostoksilla vuokra-aviomiehen kanssa
Ostosvinkkejä lemmikkieläinten ystäville
Kwanin Mariko esiintymisasuja etsimässä
Neuvostolelujen tuntija Mia Heinimaa leluostoksilla
Kirppisostoksilla puvustaja Tiina Kaukanen
Kenkäostoksilla suutarin kanssa
Kirjaostoksilla kirjailija Elina Hirvonen
Essi Aarnio-Linnanvuori vauvanvaateostoksilla
Pörrö Sahlberg askartelutarvikeostoksilla
Cakesniffer-korutaiteilijat Kirppiksellä
Urheiluvälineitä kirppikseltä
Kirppisostoksilla Seccon Nina Partanen
Kaarina Kivilahti design-ostoksilla
Mimmu Takalo etsi Kirppikseltä kiiltokuvia
Globe Hopen Seija Lukkala vaateostoksilla
Zarkus Poussa soitinostoksilla
Twinin Taru Lönnrot kangasostoksilla
Ostoksilla retrokeräilijät Anna ja Aki Kiminki
Kuvataiteilija Kaarina Kaikkonen kirppiksellä
Paola Suhonen kirppisostoksilla