Kierrokselle vieraaksi saapui kalamies Eino Luostarinen. Innokas perhokalastaja sitoo itse myös perhoja ja keräilee kirpputoreilta vanhoja kalastusvälineitä ja -kirjoja.
Eino muistaa lapsena inhonneensa kalastusta, koska siihen liittyivät aikaiset herätykset esimerkiksi verkkoja kokemaan. Liekö kuitenkin kalastus geeneissä, sillä niinhän tämä intohimoisen onkijan ja verkkojen kokijan poika päätyi kalastusharrastuksen pariin 1980-luvulla. Kalastusintoa herätteli myös muutto Vääksyyn oivallisten kalavesien äärelle. Perhokalastus oli luonteva valinta, koska Eino tutustui Vääksyssä Erkki Norelliin, tunnettuun ansioituneeseen kalamieheen, joka on kirjoittanut kirjojakin perhokalastuksesta.
- Oli onni päästä parhaan opettajan seuraan heti. Se taisi olla suurin syy siihen, että perhokalastus tempaisi näin vahvasti mukaansa, kertoo Eino.
Vaikka perhokalastus on rakkain harrastus, ei se ole ainoa kalastusmuoto, jota Eino harrastaa. Hän käy myös pilkillä ja uistelemassa. Perhonsidontakurssin Eino kävi kansalaisopistossa jo 1980-luvun puolivälissä, mutta aktiivinen sidontaharrastus alkoi vasta 1990-luvun puolivälissä. Sen jälkeen perhoja on syntynyt paljon mm. kirpputoreilta hankituista materiaaleista.
- Perhoihin materiaaliksi käyvät mm. erilaiset joulu- ja pääsiäiskoristeet, hiuslisäkkeet, karvat ja turkikset, esimerkiksi Lappi-aiheiset matkamuistot ovat hyviä poronkarvan takia. Onpa mukaan tarttunut myös naisten irtoripsiä ja lasten inkkaripäähineitäkin. Erilaisia balsapuun paloja löytyy myös välillä. Lisäksi perhonsidonnassa on apua kynsilakoista, muovinauhoista, metallilangoista ja -ketjuista, helminauhoista, pölyhuiskista… Melkein mistä vain! sanoo Eino.
Kirpputoreilta on löytynyt myös muuta kalastusaiheista tavaraa. Einolle on kertynyt mukava kokoelma mm. erilaisia uistimia, keloja, vapoja, perhoja ja kalastuskirjoja. Keräily ei kuitenkaan perustu kalastustavaroiden rahalliseen arvoon, vaan peruste on ihan harrastuspohjainen.
- Rahallista arvoa kokoelmallani ei ole. En ole ikinä kerännyt siksi, että möisin tavarani joskus jossain nettihuutokaupassa. Ennemminkin kokoelmani on täynnä kauniita ja käytännöllisiä, ajan patinoimia välineitä, joita voi käyttää edelleen, sanoo Eino.
Vanhoista kalastus- ja perhonsidontakirjoistakin on apua edelleen. Eino sanoo, että niihin vuosikymmenten takaisiin opuksiin on huonolla painotekniikalla ja vähillä sivuilla saatu kiteytettyä kaikki olennainen. Uudet hienot ja kiiltävät kirjat vain toistavat noita oppeja. Nuo vanhat perhonsidontakirjat ovatkin Einon mielestä hänen oman kokoelmansa helmiä.
Ylilääkärinä työskentelevälle Eino Luostariselle kalastus on rakas harrastus myös luonnon takia. Eino on aina ollut luontoihminen ja perhokalastuksessa yhdistyy mukavasti saalis ja luonnon tarkkailu.
- Perhokalastuksessa täytyy tuntea luontoa. On elinehto, että osaa lukea vuoden rytmiä ja kalastuspaikkaa, pitää tuntea järven eliöitä ja hyönteisiä. Eri perhot toimivat eri vuodenaikoina. Kun osaa lukea ympäristöään, paranevat saaliit heti, sanoo Eino.
Einon kirppisvinkit kalastajille ja perhonsitojille:
- Katso kaikki myyntipöydät, lähes mikä tahansa materiaali saattaa olla perhonsidontaan käyttökelpoinen.
- Älä epäröi testata mitään vähänkään potentiaalista materiaalia. Sekä luonnonmateriaaleista sekä synteettisistä materiaaleista löytyy hyviä. Jos teet pari 1-2 euron ostosta, jotka osoittautuvat perhonsidontapenkissä toimimattomaksi, voi jo kolmas ostoksesi materiaalin useaksi vuodeksi tiettyyn perhoon samalla hinnalla!
- Karvoista ja turkiksista parhaita ovat kani, kettu ja supi. Osta myös valmiiksi värjättyjä turkispaloja. Kokeile myös muita luonnonturkispalasten mahdollisuuksia. Ontot karvat, kuten peura ja poro ovat kelluttavaa materiaalia. Lappi-aiheisista matkamuistoista löytyy usein hyvää karvaa.
- Hyviä löytöjä ovat lasten inkkarihatut, koska niissä on monen värisiä sulkia. Myös esim. pääsiäiskoristeista tai vaikka hattujen koristeista saa hyviä sulkia, joskus jopa aitoja. Luonnonsulkaiset pölyhuiskat ovat myös loistavia perhonsidonnassa.
- Joulukoristeet ovat hyviä. Mitä ohuempi ja kapeampi kimalle, sen käyttökelpoisempi. Niistä löytyy paljon eri värejä, joista parhaita ovat hopea, kulta ja hologrammipinnat.
- Kynsilakat ovat oivallisia maaleja. Etsi varsinkin kirkkaita tai mustia lakkoja. Myös kynsilakoilla voi saada aikaan hologrammipinnan.
- Osta kaikki alle 5e maksavat kalastusaiheiset kirjat. Jo itsessään aihealue tekee siitä kiinnostavan. Ensipainokset ovat tietysti keräilytavaraa ja omistuskirjoitukset pelkkää bonusta.
- Osta vanhoja uistimia, lähinnä kotimaisia. Alkuperäinen rasia on taas bonusta. Viimeisen vuosikymmenen tuotantoa ei kannata ostaa, ellei hinta ole alle 3e/kpl. Itse tehdyt ja halpatuontiuistimet, jotka ovat joskus myös piraatteja, kannattaa jättää ostamatta. Kokonainen uistinpakki uistimineen on usein hyvä ostos.
- Tarkista kunto huolella ostaessasi kalastusvälineitä. Alkuperäiset laatikot ovat hyvä lisä löytöön. Perho- ja virvelikeloista tarkista kampi, siimanvapauttaja ja jarru. Virvelivavoista tarkista vavan eri osien liitosten sopivuus ja vaparenkaat. Vanhat metalliset vavat ovat useimmiten huonoja.
- Vanhojen siimojen vetolujuus on usein huono, joten ne ovat harvoin hyviä kauppoja. Vanhat kotimaiset pilkit sen sijaan ovat joskus hyviä kunnostettuina.