Kierroksella oli vieraana musiikin monitaituri, soitinrakentaja Jukka Mäkelä. Soitinten rakentamisen, kielenteon ja soittamisen lisäksi Jukka on vetänyt jo vuosia erilaisia kursseja soitinrakennuksen tiimoilta, ja mikä parasta, myös kierrätysmateriaaleista tehtyjen soittimien. Jukan opeilla syntyvät niin lasten kuin aikuistenkin käsissä soittimet vaikka säilykepurkeista, kukkaruukuista ja pullonkorkeista.
Kierroksella Jukka kertoi, kuinka valmistuu kierrätetyistä pursas tai siskpäkki, ja lisäksi saatiin katsoa kirpputoria pitkän linjan musiikkimiehen silmin.
Kirppisvinkkeinä soitinaddikteille Jukka Mäkelä kertoo seuraavaa:
- Kirppikseltä saattaa joskus harvoin tehdä hyviäkin löytöjä käytettyjen soittimien osalta, mutta usein ne ovat ylihinnoiteltuja tai myyjä ei edes tiedä, mitä on myymässä. Surullisin esimerkki tästä oli eräällä Jyväskylän kirppiksellä, jossa oli myynnissä viheliäisimmän luokan turistibalalaikka (reaaliarvo max. 2 €) ja lapussa luki: kitara 50 €. Toisaalta, kerran Jukka löysi Landolan sähkökitaran, joka oli ensimmäisiä malleja ja sitä ei ole kuvattuna edes Landolan tuotemallistoissa. Todellinen löytö ja keräilyharvinaisuus, siis. Mikkien käämitys vain jouduttiin uusimaan.
- Jos löydän kirppikseltä edes jollain lailla kuosissaan olevan kitaran, niin teräskielisestä tekisin slide- kitaran tallaa korottamalla ja nylon-kielisestä nauhat poistamalla Ud-luuttua lähentelevän version kitaran virityksellä. Siis muuntelua, tietysti sillä edellytyksellä, että soittimen kunnon takia muutokset ovat perusteltuja.
- Itse en ole puhallinsoittimiin kovinkaan syvällisesti perehtynyt, mutta olen sitä mieltä, että jos kirppikseltä löytyy vanha torvi, niin todennäköisesti venttiilit eivät toimi moitteettomasti ilman ammattiapua ja samaten saksofonit tai klarinetit vaativat akseli- ja/tai tyynyremonttia ja tämä on kallista. Sisustuselementtinä soitin sellaisenaan on kuitenkin viehättävä seinälle naulattuna.
- Harmonikkoja on myös usein myynnissä ja niissä on syytä tarkistaa, että kaikki äänet toimivat ja palkeet ovat tiiviit. Venäläisissä näppäinharmonikoissa on eri järjestelmä kuin länsimaisissa.
Jukka on tehnyt soitinkokeiluja monenmoisilla kierrätysmateriaaleilla ja säilykepurkkeja kaikupohjana käyttäen luonut laajan kielisoitinvalikoiman, joista yksinkertaisimmat ovat hyvinkin helposti kotikonstein toteutettavissa. Ylärajaa hän on hakenut rakentamalla purkkiviulun, -kontrabasson, -kitaran,- 5-kielisen banjon jne. Nämä soittimet ovat Purkkiorjat-yhtyeen käytössä ja kuvia niistä löytyy www.purkkiorjat.net -sivuilta, kuten myös yksikielisen ”pursaksen” rakennusvideo. Jukka on rakentanut myös erilaisista kukkaruukuista rumpuja niihin nahkakalvon kiinnittämällä.
Yleisohje soitinrakennusmateriaalien etsimiseen on, että mikä tahansa esine, joka värähtelee tai johon voi kiinnittää värähtelevää materiaalia on potentiaalinen soitinaihio.
Kierrätysmateriaaleihin perustuvat soittimet tuottavat ulkonäöllään myös visuaalisia elämyksiä, ja ympäristö- sekä kulutustekijät liittyvät luontevasti teemaan.
Jukan kotisivut:
www.smart-art.net
(YLE ei vastaa ulkopuolisten sivujen sisällöstä)