Suutari Hannu Heiskanen lähti oppaaksi kirppikselle ja antoi liudan vinkkejä käytettyjen kenkien ostoon.
Yli kolmekymmentä vuotta Helsingissä suutarina toiminut Heiskanen on konkari paitsi kenkien, myös kirpputorien tuntijana. Hän on toiminut kirpputorivalvojana 1980-luvun alusta lähtien, mm. Hietalahdentorin kirppistä hän on valvonut koko sen olemassaolon ajan.
Kenkäostoksilla Hannun kanssa nousi esiin pitkä lista tärkeitä huomioita:
Huonolla tuurilla käytetyistä kengistä voi saada esim. jalkasienen riesakseen. Tarkkaa tutkimustietoa sieni-itiöiden ”selviytymisestä” ei ole, mutta ne saattavat elää käyttämättömissäkin kengissä viikkoja tai jopa kuukausia.
Käytetyt kengät kannattaakin desinfioida apteekista saatavilla desinfiointiaineilla – erityisesti jos kenkä on urheilukenkä tai tarkoitettu pidettäväksi ilman sukkaa. Myös kylmä ja kuuma tuhoavat kengissä mahdollisesti piileviä sieni-itiöitä, joten kengät voi desinfioida myös pakastimessa tai talvisella parvekkeella.
Kirppismyyjiä Hannu kehottaa tarkkuuteen hintalappujen sijoittamisessa. Kengän päälle liimattu hintalappu rikkoo helposti nahan pinnan. Rikkoontunutta pintaa voi koettaa paikkailla esim. tussilla, mutta paras paikka hintalapulle on kengän pohja.
Kengälle kannattaa tehdä kuntotarkastus. Tarkista, että päällisen ja pohjan sauma on ehjä. Kokeile, ettei korko heilu. Tarkista kantapään kohta eli takavuori, joka paljastaa paljonko kenkää on käytetty.
Suutari voi korjata irronneen koron, mutta korjaus ei ole ihan halpa. Myös kuluneen takavuorin voi uusia, varsinkin nahkakengissä, ja siten saada kengille lisää käyttöikää. Pohjien ja korkolappujen uusiminen kohentaa pienellä työllä käytetytkin kengät
Kuten Hannu toteaa, ei käytettyä autoakaan hylätä huonojen renkaiden takia – samoin kenkien kuluvia osia kannattaa uusia. Ostajasta ja kenkien käyttötarkoituksesta riippuu, miten paljon halpojen kenkien korjaamiseen on järkevää sijoittaa.
Liukkaalla kelillä pitävimmät jalkineet ovat tukevat kumipohjaiset kengät. Suutarilla kumipohjan voi laitattaa myös käytettyihin kenkiin. Lisäpitoa tuovat irrotettavat liukuesteet, kiinteästi pohjiin istutettavat nastat ovat suositeltavia esim. urheilukenkiin.
Suutari voi auttaa silloinkin, jos kirppikseltä löytyy ohittamaton, mutta liian pieni kenkäpari. Kenkiä voidaan venyttää sekä pituus- että leveyssuunnassa, nahkakengissä venytystulos on parempi ja pysyvämpi kuin keinonahkakengissä. 36 numeron kenkää ei suutarikaan kuitenkaan venytä 39-kokoiseksi. –Kengän on alunperinkin mahduttava jalkaan, kuuluu Hannun nyrkkisääntö.