Ti 22.08.2006 @ 09:24admin

Enomoto on varmasti nyt hyvin surullinen

35-vuotias japanilainen nettimiljonääri Daisuke Enomoto oli lähdössä neljäntenä avaruusturistina matkaan syyskuussa, kun hänen piti ratsastaa Sojuz-aluksella avaruuteen ja viettää viikon päivät kansainvälisellä avaruusasemalla. Mutta hän ei pääsekään matkaan: Enomoto ei läpäissyt lääketieteellistä testiä.

Olen seurannut Daisuken lentoa varsin kiinnostuneena, koska hän on jokseenkin saman ikäinen kuin itse olen ja koska hän aikoi tehdä lentonsa hieman näyttävämmin kuin kaksi aikaisempaa avaruusturistia. Dice-K -nimellä tunnettu Enomoto on magna-sarjakuvien suuri ystävä ja aikoi pukeutua avaruudessa sankarilentäjäpiirroshahmoksi ja katsoa puvussa alas Maahan. Hän oli jopa teettänyt jo avaruusmääräykset täyttävän naamiaisasun ja sopinut sen viemisestä mukanaan asemalle. No, mikä ettei, jos herra laittaa kaikkiaan yli 20 miljoonaa dollaria pöytään avaruusmatkasta, niin kaipa hän saa toteuttaa itseään tälläkin tavalla, jos siitä ei aiheudu haittaa.

Nyt Enomoto ei kuitenkaan pääse siis matkaan. "Hän ei tule lentämään syyskuussa", vahvisti lyhyesti Venäjän avaruusviranomaisen Roskosmosin edustaja eilen, eikä täsmentänyt lennon peruuttamiseen johtaneita syitä lääkärien vaitiolovelvollisuuteen vedoten.

Venäläisillä on taipumusta erilaisten lisämaksujen vaatimiseen erilaisin yllättävin syin, mutta en usko että tässä on kyse siitä, sillä kolmihenkisen miehistön vaihtaminen näin lähellä laukaisua ei ole mukavaa. Ja siitäkin aiheutuu kustannuksia. Muistan hyvin kuinka Greg Olsen, edellinen avaruusturisti, kertoi taannoin jutellessamme pitkät tarinat venäläisten tiukoista lääketieteellisistä testeistä. Hän oli myös jäädä maahan pieneltä vaikuttaneen asia vuoksi: Olsenin keuhkoröntgenkuvastaan löytyi pieni musta pläntti. Lääkärit eivät osanneet selittää sitä, joten varmuuden vuoksi he eivät päästäneet herraa läpi testistä ja koko lento oli vaarassa. Jos avaruuslentäjä sairastuu kesken lennon, koituu siitä paljon lisäkustannuksia ja se saattaa vaaraan koko miehistön, joten ylipiukealta vaikuttava linja on ymmärrettävä. Olsen pääsi lopulta matkaan vuosi sitten, kun täplä pystyttiin selittämään, eikä siitä ollut vaaraa.

Enomoto saattaa siis lentää vielä joskus myöhemmin, sillä Roskosmosin lääkärien mukaan Enomoto saattaa saada lentokelpoisen paperit peruuttamiseen johtaneen syyn hoitamisen jälkeen.

Nyt hänen sijalleen Sojuzin ahtaaseen penkkiin päässee vääntymään historian ensimmäinen naisavaruusturisti: Anousheh Ansari, joka on ollut turistilistalla seuraavana ja joka on käynyt jo koulutuksen läpi Tähtikaupungissa. Asia ei ole vielä täysin selvä, sillä nyt Ansarin täytyy läpäistä testit ja kokeet, niin lääketieteelliset kuin teoreettisetkin, ja on myös mahdollista, että Roskosmos laittaa vapaalle paikalle nyt oman kosmonauttinsakin.

Ansari on Teheranissa aikanaan syntynyt nykyinen amerikkalainen, joka perusti veljensä kanssa Telcom Technologies -nimisen yrityksen ja on tehnyt sillä varsin suuren omaisuuden. Hän oli sponsoroimassa ensimmäistä yksityistä avaruuslentoa tavoitellutta kilpailua , minkä ansiosta kisa nimettiin Ansari X Prize -nimiseksi. Palkinnonhan sai Burt Rutan ja SpaceShipOne vuonna 2004, ja siitä alkaen Ansariakin on kutsuttu ympäri maailman esitelmöimään kaupallisen avaruuslennon tulemisesta. Seurasin itse hänen tunteetonta, mutta kiinnostavaa puhettaan viime lokakuussa Fukuokassa pidetyssä kokouksessa.

Tietysti Enomoton matkan peruuttaminen saattaa johtua eräästä toisestakin seikasta: Ansari on solminut juuri sopimuksen avaruusturistilentoja järjestävän Space Adventures -yhtiön ja Roskosmosin välillä lyhyiden, ilmakehän päälle ulottuvan avaruushyppäysten tarjoamisesta turisteille, ja kenties palkinnoksi tästä hänen omaa matkaansa oikeasti avaruuteen hieman järjesteltiin aikaisemmaksi. Enomoto siis saattoi joutua luovuttamaan paikkansa nyt Ansarille, mutta pääsee matkaan myöhemmin. Tai sitten yksinkertaisesti juhlimisestaan tunnettu Enomoto oli saanut itsensä kesän aikana sellaiseen kuntoon, ettei avaruuteen ollut asiaa. Oletan jälkimmäistä, mutta en voi olla ajattelematta myöskään edellistä versiota...

Sojuzin on tarkoitus nousta matkaan 14. syyskuuta ja lennon tärkein tehtävä on kansainvälisen avaruusaseman miehistön vaihtaminen. Avaruusturisti siis matkaa ylös uuden kaksihenkisen miehistön kanssa ja palaa takaisin maahan nyt asemalla olevan kaksikon kanssa. Tai siis alkuperäisen kaksikon, sillä asemallahan on nyt myös Thomas Reiter, joka tuli sinne kesällä sukkulan kyydillä ja joka pysyy asemalla vuodenvaihteeseen saakka.

Muistutukseksi vielä, että ensimmäinen avaruusturisti Dennis Tito lensi vuonna 2001, Mark Shuttleworth vuotta myöhemmin ja sukkula Columbian jälkeisten järjestelyjen jälkeen Gregory Olsen pääsi matkaan viime vuoden lokakuussa. Enomoton ja Ansarin lisäksi koulutuksessa on amerikkalaisunkarilainen tietokoneohjelmoija Charles Simonyi. Kaikkiaan listalla on jo parikymmentä henkilöä.

0 kommenttia

Tieteen stiiknafuuliaa

Jari Mäkinen on vapaa tiedetoimittaja ja keskenkeittoinen tähtitieteilijä, joka on ollut varsin läheisesti tekemisissä YLEn kanssa 1980-luvun lopulta alkaen (jopa ihan työssä vuosien ajan) - ensin radiossa, sitten televisiossa ja sitten molemmissa. Tässä blogissa hän käsittelee tiedettä omasta näkökulmastaan ja se on suunnattuna hyvin usein ulos avaruuteen, tai ainakin ylöspäin. Tällä haavaa hän asustaa ulkomailla ja tekee silloin tällöin juttuja Prisma Studioon ja Tiedeykköseen.

Blogiarkisto

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu