Pe 01.09.2006 @ 13:50admin

Malmin lentoasemalle sunnuntaina!

Käyn aina välillä Malmin lentoasemalla katselemassa koneita, kuuntelemassa niiden pörinää ja lennättämässä ajatuksiani korkealle. Ja välillä lentämässäkin, tosin viime aikoina kovin harvoin. Siksi käytän tänäisen blogitilani törkeästi mainostamiseen: Malmin lentoasemalla Helsingissä järjestetään Euroopan rakennusperintöpäivien yleisötapahtuma nyt sunnuntaina 3.9.2006 klo 10-16.

Malmin lentoasema on mainio paikka paitsi kevytilmailuun tutustumiseen, niin myös ilmailun historian hahmottamiseen. Se on maamme ensimmäinen reittiliikenteen maalentokenttä, sillä aikaisemmin koneet nousivat ilmaan ponttooneilta tai suksilta. Sen pitkä ura suomalaisen lentoliikenteen ja ilmailuharrastuksen historiassa on juhlimisen arvoinen, ja nyt sunnuntaina juhlitaankin enemmän kenttää kuin sen lentokoneita - vaikka lentäminen on tietysti olennainen osa lentoaseman toimintaa.

Siis: nyt sunnuntaina klo 10-16 Malmin lentoaseman ystävät ry järjestää Euroopan rakennusperintöpäiviin 2006 liittyvän yleisötapahtuman "Helsinki-Malmi International". Teemana on Malmin lentoaseman ainutlaatuisen alkuperäisenä säilynyt ilmailumiljöö sekä kentän ansiokas historia ja aktiivinen nykypäivä. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Päivän aikana yleisö pääsee tutustumaan kentän arvorakennuksiin ja muihin nähtävyyksiin, minkä lisäksi paikalla on laaja valokuvanäyttely Malmin matkustajaliikenteen historiasta. Malmin matkustajaliikenteen veteraaneja haastattelee tasatunnein täältä YLEn radiokanavilta aikoinaan tutuksi tullut Kai R. Lehtonen (jonka mainioita lentoaiheisia kasetteja lainasin kotipaikkakuntani kirjastosta aikanaan liki niin innokkaasti, että kirjastonhoitajan totesi kasettien olevan enemmän minulla kuin kirjastossa).

Tietysti paikalla on lentokoneita ja kentällä toimivat yritykset ja yhdistykset esittelevät toimintojaan. Suomen Ilmailumuseo tuo tarjolle ilmailuaiheista kirjallisuutta, lehtiä, pienoismalleja, leluja ym.

Ja jos sää on hyvä, niin DC-3 -matkustajakone 1940-luvulta lentää ja lennättää yhdistyksen jäseniä. Samoin maailman suurin yksimoottorinen lentokone Antonov An-2 on myös ilmassa. Laskuvarjohyppyjä ja yleisölennätystä!

Itse tosin joudun jättämään päivän väliin, koska olen parhaillaan jo Saksassa, lähellä Euroopan avaruusoperaatiokeskus ESOCia, missä vietetään parhaillaan jänniä hetkiä: SMART-1 -kuuluotain ohjataan törmäämään Kuun pintaan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Pääsen seuraamaan toimintaa lennonjohdossa ja sieltä kuullaan kuulumisia viimeistään syyskuun avaruusradiaattorissa kuun lopussa. Harvoin sitä törmäyksestä näin innostutaan!

0 kommenttia

Tieteen stiiknafuuliaa

Jari Mäkinen on vapaa tiedetoimittaja ja keskenkeittoinen tähtitieteilijä, joka on ollut varsin läheisesti tekemisissä YLEn kanssa 1980-luvun lopulta alkaen (jopa ihan työssä vuosien ajan) - ensin radiossa, sitten televisiossa ja sitten molemmissa. Tässä blogissa hän käsittelee tiedettä omasta näkökulmastaan ja se on suunnattuna hyvin usein ulos avaruuteen, tai ainakin ylöspäin. Tällä haavaa hän asustaa ulkomailla ja tekee silloin tällöin juttuja Prisma Studioon ja Tiedeykköseen.

Blogiarkisto

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu