Ma 08.09.2008 @ 14:15admin

Onnea, Supikoira!

Tamperelaisten teekkarien rakettiprojekti Supikoira, mistä on ollut asiaa Prisma Studiossakin pariin kertaan, pääsi viimein matkaan viime lauantaina. Usean vuoden ajan tekeillä ollut liki parimetrinen raketti nousi Rovajärven ampuma-alueella suoritetussa laukaisussa 6.9.2008 kello 18.30 1822 metrin korkeuteen.
 
Raketin mukana oli myös kamera, jonka videon myötä pääsee kätevästi kyytiin: http://www.youtube.com/watch?v=wUzFkIZTBvc
 
Muita kuvia ja videoita sekä tarkempia tietoja laukaisusta on Supikoiran nettisivuilla osoitteessa http://butler.cc.tut.fi/~mss/supilehdisto/supitiedote_pitka.html
 
SIis onnea Manseen!
 
Supikoira-tiimi laskeutumisen jälkeen
Kuvassa on rakettitiimi Supikoiran onnistuneen laskeutumisen jälkeen.

1 kommentti

Kiitokset Jari onnitteluista! Supikoira-homma meni oikein hienosti ja nyt on meillä uutta matoa jo koukussa. Itikka-projekti alkoi jo reilusti ennen Supikoiran laukaisua ja nyt maaliskuussa 2009 on vuorossa Itikan laukaisu.

Tervemenoa tutustumaan aiheeseen jo etukäteen sivullamme:
http://itikka.servu.org

Kyseessä on siis "pelkkä" raketin hyötykuorma, eli tarkka inertianavigointijärjestelmä, joka on toteutettu pitkälti samoin menetelmin kuin "oikeatkin" avaruuslaitteet. Lisäksi mukana on kamera, jolla olisi tarkoitus saada (tietääksemme) kaikkien aikojen ensimmäiset suomalaiset kuvat avaruuden rajalta, noin 100km korkeudesta. Raketti on noin 6m mittainen ja noin 500kg massainen kaupallinen REXUS-luotainraketti.

Päästiin jo listoillekin (REXUS 5):
http://en.wikipedia.org/wiki/2009_in_spaceflight
:-)

Tommi Berg

Tieteen stiiknafuuliaa

Jari Mäkinen on vapaa tiedetoimittaja ja keskenkeittoinen tähtitieteilijä, joka on ollut varsin läheisesti tekemisissä YLEn kanssa 1980-luvun lopulta alkaen (jopa ihan työssä vuosien ajan) - ensin radiossa, sitten televisiossa ja sitten molemmissa. Tässä blogissa hän käsittelee tiedettä omasta näkökulmastaan ja se on suunnattuna hyvin usein ulos avaruuteen, tai ainakin ylöspäin. Tällä haavaa hän asustaa ulkomailla ja tekee silloin tällöin juttuja Prisma Studioon ja Tiedeykköseen.

Blogiarkisto

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu