To 27.04.2006 @ 22:57admin

100 000 ohjelmaa netissä!

Ranskasta tuli tänään pienimuotoinen jysäys: sikäläinen radio- ja televisioarkisto INA avasi nettipalvelun, jossa on 100 000 erilaista ohjelmaa vapaasti kuunneltavissa ja katsottavissa. Syksyllä on luvassa lisää materiaalia kaikkien saataville. YLE on myös avaamassa arkistojaan, mutta INAn pelinavaus oli suorastaan tyrmäävä!

Ranskan kansallinen audiovisuaalinen arkisto (Institut National de l'Audiovisuel) on valtiollinen arkisto, joka tallentaa lähes kaikki maassa lähetettävät radio- ja televisio-ohjelmat jälkipolvien muistettavaksi. Nykyisin, kun kanavia niin televisiossa kuin radiossakin on paljon, ei kaikkea enää saada talteen, mutta menneiltä vuosilta materiaalia on paljon. Lähes aina, kun esimerkiksi sikäläisissä uutisissa näytetään historiallisia televisiokuvia, on ruudun jossain kulmassa kirjaimet INA pienen laatikon sisällä. INAsta on muodostunut kansallinen audiovisuaalinen muisti, mistä YLEn arkistot ovat vain kalpea, joskin kunnioitettava haamu.

INAn jo vuosia kestänyt digitointiprojekti huipentui tänään, kun 10 000 tuntia ääntä ja kuvaa kaikkiaan 100 000 ohjelmassa avattiin netissä vapaasti käytettäväksi. Ei ihme, että INAn nettisivut (www.ina.fr) ovat olleet tänään tukossa. Syksyllä on luvassa toinen pläjäys ohjelmia, mutta silloin osa materiaalista muuttuu maksulliseksi – 80% on edelleen ilmaisia, mutta loput kävijä joutuu lunastamaan itselleen joko kertakäyttöä varten tai kalliimmalla kokonaan itselleen koneelle tallennettavaksi. Hinnat ovat muutaman euron luokkaa, kalleimmillaan 12 euroa.

Netissä ovat esimerkiksi kaikki Ranskassa lähetetyt uutiset vuodesta 1977 alkaen, ja aikaisemmistakin on koottu kiva palvelu, missä voi katsoa syntymäpäivänsä uutiset. Lisäksi sitten paljon muita ohjelmia viihteestä draamaan, urheilusta paikallisuutisiin. Tietysti ohjelmat ja palvelut ovat ranskaksi ja kertovat pääasiassa Ranskasta, mutta ne kertovat myös laajemmin tapahtumista Euroopassa ja koko maailmassa. Eikä pieni ranskan kielen harjoitus ole koskaan pahitteeksi. TV-ohjelmista saa lisäksi irti paljonkin myös ilman kielitaitoa.

Jään jännityksellä odottamaan YLEn arkistojen avautumista ja sen kehitystä, sillä tämä osoittaa paitsi arkistojen, niin myös radio- ja televisiotoiminnan tulevaisuutta. Kun aikaisemmin vain tutkijat ja harrastajat pääsivät tutustumaan arkistojen aarteisiin paikan päällä arkistossa, missä se nyt sijaitseekaan, on yhä enemmän aineistoa netissä kaikkien saavutettavissa, koko ajan ja kaikkialta minne netti vain yltää. Ja kun aineistoa saadaan kurottua yhä enemmän kohti nykypäivää ja päivitettyä jatkuvasti, mihin lopulta menee arkiston ja uuden aineiston raja? Ovatko tämän päivän ohjelmat, joita netistä voi katsoa tai kuunnella suorana tai videopodcastattuina, jo huomenna siirrettyinä arkiston puolelle?

Mediakentän myllerrys on vasta alussa, ja on hyvinkin mahdollista, että monet siirtyvät puolentosita vuoden päästä analogisista tv-kanavista suoraan nettiin. Tai katsomaan televisiota ainakin tietokoneessa olevan digi-tv:n kautta, jolloin netistä tuleva ohjelma ja lähetysvirta menevät iloisesti sekaisin, jolloin vielä enemmän sekaisin on paikalle ilmestyvä lupatarkastaja. Tässä prosessissa lienee järkevää pohtia uudelleen myös televisiomaksun tulevaisuutta, mutta se on taas poliittinen asia ja siksi paljon vaikeampi kuin tekniset kysymykset.

Joka tapauksessa jatkan nyt INAn sivuille pääsyn yrittämistä. Haluan mennä ensimmäiseksi katsomaan uutisia maaliskuun toiselta päivältä vuonna 1969. Se ei ole syntymäpäiväni, vaikka läheltä liippaa, vaan Concorden ensilennon päivämäärä...

LISÄYS PERJANTAINA 28. HUHTIKUUTA:
INAn sivuille pääsee nyt jo paremmin, mutta niillä on ruuhkaa. Sivujen tekstin mukaan eilen torstaina kuusi miljoonaa henkilöä koitti ottaa yhteyttä ja nytkin perjantaina usein sivuille on ollut pyrkimässä samanaikaisesti kolmekin miljoonaa ihmistä! Ettei vain tule INAlle samaa ongelmaa kuin Suomen olympianettilähetyksissä: liian paljon väkeä, minkä vuoksi rahat loppuvat kesken...

4 kommenttia

BBC:n <a href="http://creativearchive.bbc.co.uk/">Creative Archivehan</A> on suljettu muilta kuin briteiltä varmaankin paljolti juuri siitä syystä, että kaistaa ja kapasiteettia riittäisi "omille asiakkaille" eli TV-luvan maksajille oman maan sisällä.

<a href="http://open.bbc.co.uk/catalogueblog/2006/04/welcome_to_the_bbc_programme_c_1.html">BBC:n Backstagella</A> on avattu hämmästyttävä arkisto myöskin. Ei itse ohjelmia, mutta ohjelmatiedot, laajat kattavat arkistotiedot BBC:n ohjelmista; tekijöistä ja esiintyjistä vuosikymmenien varrella: "<I>data about the million-odd programmes which have, to a large extent, defined radio and television over the past 75 years. Here were data about the million people who appeared in or produced and directed those shows. Here were echoes of broadcast media being invented. We were looking at a hidden repository of UK history & culture, stretching back to 1937."</I>

Wau.

Tulevaisuus, jota BBC:n pääjohtaja Mark Thompson kuvasi maaliskuisessa puheessaan,lupaa paljon: "<I>much greater focus on content management and supported metadata to allow for sophisticated search and navigation, a shift of gravity from text towards rich audio-visual content across the piece, an engagement with user-generated content, user-recommendation and personalisation</I>" (<a href="http://www.bbc.co.uk/pressoffice/speeches/stories/thompson_baird.shtml">Royal Television Society Baird Lecture - BBC 2.0: why on demand changes everything</A>).

Kiitos, Tuija, lisäyksistä. BBC:n lisäksi kannattaa muistuttaa taas kerran tietysti YLEn arkistosta: <a href="http://www.yle.fi/multifoorumi/arkki/">www.yle.fi/multifoorumi/arkki/</a>, missä on jo nyt paljon kiinnostavaa kuunneltavaa ja katseltavaa...

Hienoa, kerrassaan komeeta että olet aloittanut blogin! Tieteen popularisointi on sydäntäni lähellä. Dawkins ja Blackmore ovat tietty suosikkejani ja ehkä ohjannevat Sinunkin tietäsi (who knows). :-)

Kun nyt vielä saataisiin to-laki ajantasalle näiden osalta. Tällä hetkellähän tekijönoikeuksien omistajien ja heidän ehtojen selvittäminen vaatii kohtuuttomasti resursseja (aikaa ja rahaa). Verorahoilla tehdyt ja ostetut ohjelmat pitäisi olla myös veronmaksajien käytettävissä ilman mitään lisämaksuja.

Tieteen stiiknafuuliaa

Jari Mäkinen on vapaa tiedetoimittaja ja keskenkeittoinen tähtitieteilijä, joka on ollut varsin läheisesti tekemisissä YLEn kanssa 1980-luvun lopulta alkaen (jopa ihan työssä vuosien ajan) - ensin radiossa, sitten televisiossa ja sitten molemmissa. Tässä blogissa hän käsittelee tiedettä omasta näkökulmastaan ja se on suunnattuna hyvin usein ulos avaruuteen, tai ainakin ylöspäin. Tällä haavaa hän asustaa ulkomailla ja tekee silloin tällöin juttuja Prisma Studioon ja Tiedeykköseen.

Blogiarkisto

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu